Edina, Viktor, Győző2024. február 26., hétfő
Természet

Programajánló: nyulak, békák, vidrák és sok-sok víz az Állatkertben

2008.03.19.Admin
National Geographic Magyarország

Csütörtökön, nagyszombatkor, valamint húsvét vasárnapján és hétfőjén több programmal is várja a Fővárosi Állatkert a nagyközönséget, részint a húsvéthoz, részint a Víz Világnapjához, illetve a Meteorológiai Világnaphoz kapcsolódva. Mi több, útjára indul a „Béka éve” program is.

Március 20 és 24 között négy napon is különleges programokkal várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert. Csütörtökön a Víz Világnapjához, a Meteorológiai Világnaphoz, illetve a „Béka évéhez” kapcsolódó egész napos program várja a diákokat, diákcsoportokat. Nagyszombatkor ugyancsak a Víz Világnapjához kötődő programok lesznek, ezen a napon azonban inkább családokra számítanak a szervezők. Húsvét vasárnapján és hétfőjént természetesen húsvéti családi programoké a főszerep, lesz nyuszisimogató, valamint jelképes húsvéti nyuszi örökbefogadás is.

Csütörtök:

Március 20-án a Víz Világnapja, illetve a Meteorológiai Világnap alkalmából főképp gyermek-, illetve diákcsoportok részére hirdet progamokat a Fővárosi Állat- és Növénykert, több más szervezettel, így az Országos Meteorológiai Szolgálattal, a Varangy Akciócsoporttal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Homoludens.hu internetes játékházzal közösen. 9 és 15 óra között több állomásból álló vetélkedőn vehetnek részt az érdeklődők. Ettől a naptól láthatja a közönség a Vízparti Élet Házában kialakításra kerülő új trópusi kétéltű bemutatót, illetve a “Békabarát Kert” elnevezésű bemutatóhelyet is.

A programok egy része kifejezetten a békákhoz, illetve a kétéltűekhez kapcsolódik, mivel a világ természetvédelmi szakemberei 2008-at a >„Béka évének”

A nap folyamán, 17 órai kezdettel kerül sor a Budapesti Filmszemle egyik díjnyertes alkotásának, a Vidrasors című dokumentumfilmnek a vetítésére is. Vajon hányan tudják, hogy Magyarországon él a legtöbb vad vidra Európában, ez a bájos tekintetű, de vérbeli ragadozó? A film egy megmentett kisvidra fordulatokban bővelkedő történetén keresztül mutatja be, hogyan lett Magyarország „vidranagyhatalom”, nem utolsó sorban Gera Pál által létrehozott vidravédelmi alapítvány tevékenysége révén. A film apropója az egyedülálló somogyi Vidrapark fennállásának tizedik, valamint a szegedi Vidramenhely létrehozásának ötödik évfordulója.

A csütörtöki nap folyamán díjmentesen léphetnek be az Állatkertbe mindazok a gyerekek, akik az intézmény weboldaláról letölthető „békamaszkban” érkeznek a főbejárathoz.

Szombat:

Március 22-én, azaz nagyszombatkor ugyancsak a Víz Világnapjához kapcslódó rendezvénynek ad otthont az Állatkert, ám ez – hétvégi napról lévén szó – elsősorban a családok számára kínál különleges programot. A Fővárosi Vízművekkel közös, egésznapos rendezvényen hajóverseny, evezős játék, víz-teszt, több állomásos játék, valamint kézműves programok, tojásfestés, tojáspatkolás, mézeskalács-festés segít egy felejthetetlen napot szerezni az Állatkertet felkereső látogatóknak. A rendezvény központi színpadán 9 órától változatos játékos program, 11 órától mesejáték, 12 órától Lola koncertje, 14 órától ismét egy mesejáték, 15 órától pedig tánciskola szórakoztatja a közönséget. A Japánkertben „Fess vízzel” foglalkozás, a Barlangterem bejárata közelében pedig „öko-játékok” (ÖKO-Pannon Kht.) teszik teljessé a programkínálatot. A 14 éven aluli gyermekek egész nap díjmentesen látogathatják az Állatkertet.

Vasárnap és hétfő:

Március 23-án és 24-én természetesen a húsvéthoz kötődő programokkal készül az Állatkert. A kert tizenégy pontján lesznek programhelyszínek, változatos kínálattal. Lesz tojáskereső verseny, húsvéti kvízjáték, tojásfestés, zsonglőrtanoda, „nyuszi hopp” ugróverseny, „káposzta les”, és sok más program is. A Japánkertben ugrálóvár és nyuszisimogató várja a kisebbeket, a Noé Arénában pedig az állatbemutató nyújt betekintést néhány különleges élőlény vadonbeli életébe. A főkapuval szemközt felállításra kerülő színpadon mindkét nap délelőtt 10-től délután 5-ig folyamatos programról gondoskodtak a szervezők, több koncertre, kvízjátékra és egyéb bemutatóra kerül sor a két nap folyamán. A fellépők között lesz az Alma Együttes, a Kolompos, a Füles Mackó, Mikola Péter és Kéry Kitti is.

A Fővárosi Állat- és Növénykert Magyarországon az elsők között hívta fel a figyelmet az „idényszerű házikedvencként” megvásárolt húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra. Ahogy több mint egy évtizede minden évben, az idén is azt javasolja a húsvéti nyúlvásárláson gondolkodó embereknek, fontolják meg, tudnak-e tartósan, a jó gazda gondosságával eljárni a nyúltartás során (ez nemcsak belátás kérdése, hanem az állatvédelmi törvényben rögzített jogszabályi előírás is)! Azok számára, akik végül nem vásárolnak nyulat, az Állatkert nyuszisimogatóval és jelképes örökbe fogadással teremt lehetőséget arra, hogy ne maradjanak ki a „nyuszi-élményből”. Ahogyan az intézmény tavaly már bejelentette, az idei évtől nem fogad be nyulakat a húsvéti ünnepek után. A probléma ismertté válása nyomán ugyanis az utóbbi egy-két évben már nem azok éltek ezzel a lehetőséggel elsősorban, akiknek eredetileg szólt. Ehelyett az utóbbi időben inkább azok hoztak be nyulakat, akik eleve nem törődtek a felelősség kérdésével, hanem kifejezetten arra számítottak, hogy a nyulakat úgyis „leadják” az Állatkertben. A nyulak befogadásának gyakorlata tehát a továbbiakban inkább az állattartással kapcsolatos felelősség megkerülésével járó magatartást erősítené.

Néhány érdekesség a nyulakról

A vásárlók körében a kicsi nyulak a népszerűek, ezért a törpenyúl fajták mellett gyakran árulnak egészen fiatal nyulakat. Fontos tudnivaló azonban, hogy a nyúlfiak 20 és 28 napos koruk között térnek át a tejről a szilárd táplálékra, ezért, ha valaki túl fiatal nyulat vásárol, annak – megfelelő tejjel történő – táplálását is biztosítania kell. A legjobb azonban, ha ilyen fiatal nyulakat nem vásárolunk meg, bármennyire is aranyosak.

A nyúl nem ugyanazt eszi, mint az ember, a vasárnapi ebéd maradékát tehát ne is próbáljuk odaadni neki! Ugyanez vonatkozik a csokoládéra, és hasonló nyalánkságokra! A legjobb, hogyha a nyúl táplálékának alapját a boltokban kapható nyúltáp képezi (amely a fogak megfelelő kopását is elősegíti). Ezt naponta friss zölddel, sárgarépával, karalábéval, retekkel és káposztával egészíthetjük ki. Fontos, hogy elegendő szénát is kapjon, mert az állatnak megfelelő mennyiségű rostra is szüksége van.
.
A nyúl vízigénye – ha nem csak tápot és szénát, hanem zöldségeket is kap – nem túl jelentős; ennek ellenére helyes, ha van előtte ivóvíz.

A nyúlfiak számára 20-30 °C, a felnőttek számára a 15-20 °C a megfelelő hőmérséklet. A nyulakat leggyakrabban dróthálós nyúlketrecben tartják, mert a lakásban megrághatja például a szabadon futókábeleket, a tapétát, és bútorok lábait is.

A Víz Világnapja és Meteorológiai Világnap
A Víz Világnapját az ENSZ XLVII. Közgyűlésének határozata alapján tartják március 22-én. Az 1994 óta világszerte megrendezésre kerülő világnap immár 14 esztendős hagyományokra tekint vissza.

A Meteorológiai Világnapról 1960 óta emlékeznek meg minden év március 23-án annak emlékére, hogy 1950-ben ezen a napon lépett életbe a Genfben alapított Meteorológiai Világszervezet (WMO) alapokmánya.

Kapcsolódó cikkeink:

 • 2008 a Béka éve
 • Hány vidra él hazánkban?
 • Vadon élő nyulaink

 • Különleges gége kell a bálnaénekhez

  Különleges gége kell a bálnaénekhez

  A sziláscetek éneke bezengi az óceánokat – már ha épp nem nyomja el a hajómotorok zaja. Egy új kutatás feltárta, miként is képesek ezek az állatok a hatalmas távolságokba elhallatszódó hangok kiadására.

  Egyedülálló anyuka

  Egyedülálló anyuka

  Egy fogságban, fajtársak nélkül tartott rája rejtélyes módon vemhes lett.

  A velünk élő búbospacsirták

  A velünk élő búbospacsirták

  Az istállók körül több búbospacsirta (Galerida cristata) figyelhető meg, amint a lócitromok között keresgélik a táplálékukat. Jó alkalmazkodóképességű faj, amely az emberi települések terjeszkedését megfelelően kihasználta.

  Patkányméreg fenyegeti Itália farkasait

  Patkányméreg fenyegeti Itália farkasait

  Olaszország lassan növekvő farkasállománya egyre közelebb került a lakott településekhez, ahol az ott élő rágcsálókra vadásztak.

  Korai virágzás

  Korai virágzás

  A spanyol Doñana Nemzeti Parkban 35 év alatt átlagosan több mint 3 héttel előbbre csúszott a virágzás a klímaváltozás miatt.

  National Geographic 2024. februári címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  16 500 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket