Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta2023. június 07., szerda
Természet

Tilalom védi, mégis fogják a tiszai süllőt

2008.04.17.Admin
National Geographic Magyarország

A halász az állását, a horgász az engedélyét veszti el, ha ezekben a napokban tiszai süllőt talál nála a vízirendőr. A folyó egyik legértékesebb halát a tilalom március 3-tól április 30-ig védené, ám szombaton négy szegedi halászcsárda közül kettőben is ehettünk volna tiszai süllőt.

A süllő az egyik legértékesebb édesvízi hal, tiszta ízű, szálkamentes, zsírszegény – és egyre kevesebb van belőle. A magyar hipermarketekben pisztrángot, lazacot, nílusi sügért, lepényhalat, makrélát bármikor vásárolhatunk, süllőt ritkán. Kevés hazai halgazdaság foglalkozik a tenyésztésével, a Fehér-tói Szegedfish sem árulja. Aki nagyon szereti, mégis hozzájuthat, kilóját ezerkétszáz-ezerötszáz forintért lehet megvenni – ha élővízi az áru, akkor momentán teljesen illegálisan.

Belemegy és beledöglik

A törvényes tilalmi idő, amely szaporodása idején védi a különböző halfajtákat az élővizeken, így a Tiszán is, a süllőt idén március 3. és április 30. között óvja. Ezalatt a véletlenül kifogott példányokat vissza kell dobni a vízbe. Ha horoggal fogták, és mélyre nyelte a szereléket, el kell vágni a zsinórt a szája előtt, úgy kell elengedni. A halászhálóval fogott egyedeket szintén vissza kell dobni.

A süllőnek azonban nincs szerencséje: nagyon érzékeny a szervezete, minden más halnál hamarabb megdöglik a varsában. És ez tilalmi időben is gyakran előfordul. Hiszen azt semmi se tiltja, hogy a halász ilyenkor is letűzze a varsáját, hálóval egyébként is a legkönnyebben tavasszal, szaporodás idején lehet megfogni a halakat. A süllőnek viszont nem lehet megmagyarázni, hogy ő most kerülje el a csapdát, se lát, se hall a szerelemtől. Belemegy. Beledöglik.

A törvény szerint ilyenkor is vissza kell dobni. A kísértés azonban nagy, hiszen egy kétkilós süllő, amelynek még pirosak a szilványívei, csaknem háromezer forintot ér. Ívni már nem fog, és mint dög ronda, szennyezi a vizet. A süllő tehát a konyhába kerül, magyar módra. Gyakran a folyót tisztelő ember szeme láttára köttetik az üzlet, a szemtanú mégse szól oda, mert jó baráti, rokoni kapcsolatok látnák a kárát. Csak dühöng, és szeretné azt hinni, hogy ő nem felelős. De vajon mit csináljon, ha a hatóságok sem tudnak tenni semmi érdemit annak érdekében, hogy a tilalom idején fogott süllő ne fehéredhessen ki például az éttermek konyháján?

A filé színe és fonákja

– Én ilyenkor minden süllőt visszadobok, ami belemegy a varsába, azt is, ami már oszlásnak indult, te is tudod, így szól a törvény, és a süllőt filézett állapotban is megismerhetik bármikor – felelte határozottan az újságíró kérdésére Terhes Tamás tiszai halász.

Ezek után négy szegedi csárdánál kérdezősködtünk, mint érdeklődő vendégek. A Csepp a Tengerben halászcsárdában azt mondták, süllő épp nincs, de hamarosan lesz. A Fehér-tói Halászcsárdában volt süllő, de azt nem tudta, vagy nem akarta megmondani, akivel beszéltünk, hogy honnan érkezik: hozzák. Az Öreg-Kőrösi Halászcsárdában is volt süllő, méghozzá tiszai. Kérdésünkre, hogy ilyenkor is be tudják-e szerezni, azt a választ kaptuk, hogy igen: a főnök úr beszerzi. A Kiskőrössy Halászcsárda munkatársa volt a legszimpatikusabb, és a legőszintébb. Van süllő, tiszai. Hogy friss-e vagy fagyasztott? Természetesen fagyasztott, a halat máshogyan nem szabad, de nem is érdemes tárolni, aki mást mond, az lódít. De jön a hal folyamatosan: hatósági állatorvosi engedéllyel rendelkező tiszai kishalászok hozzák, a süllőt is. Igen, előfordulhat, hogy 4-5 napon belül hoztak. Amikor kell, van.

Természetesen a vendégnek mindenütt azt próbálják mondani, amit hallani szeretne. Lehet, hogy valójában mégse jött 4-5 nappal ezelőtt a tiszai halász; hogy március 3. előtt minden étterem föltankolt süllőből, és bárhogy is kérték a beszállítót, az konokul rázta a fejét, hogy ő aztán nem hoz, mit képzelnek róla.

Nem a séfen kell számon kérni

De ha jön és hoz, akkor sem történik semmi. A csárda szakácsának ugyan minden pillanatban igazolnia kell, számlával is, honnan származik a hűtőben lévő hal, és mikor vette. A HACCP-t is könyörtelenül betartatja az ÁNTSZ és az állategészségügyi, élelmiszer-ellenőrző állomás.

Odáig viszont nem jutnak el az ellenőrök, hogy ha egy süllőről most azt írja a papír, négy napja vették, és tiszai, akkor lehet, hogy tilalmi időben fogták ki, és meg kéne keresni a beszállítót, ha másért nem, azért, hogy figyelmeztessék a törvények betartására. Szigeti Sándor, az állategészségügyi állomás igazgató főállatorvosa a Délmagyar.hu érdeklődésére azt mondta, ez számára új szempont, de el fogja mondani kollégáinak, hogy ezentúl erre is figyeljenek.

Mi lehet a megoldás?

Akik hisznek abban, hogy a magyar ember képes őszinte meggyőződésből betartani a saját szabályait, azok gyakoribb, leleményesebb ellenőrzést várnak. Persze, nem a séfen kell számon kérni, miért nem tartja be a süllőtilalmat.

A radikálisok szerint korlátozni kell a halászatot – ami most lehetetlen, tekintve, hogy hosszú időre a halászati szövetkezeteké a kezelői jog a folyón, majdnem végig. A Tiszán egyedül a tiszaújvárosi Zabos Géza Horgászegyesület 17 kilométeres szakaszán tilos a varsás, marázsás halászat. A horgászmester, Balázs Tibor lapunknak azt mondta, amikor ezt a tilalmat bevezették, az első változás az volt, hogy látványosan nőtt a süllők száma.

Forrás: Délmagyar.hu >>

Az éjjeli beporzóink is védelemre szorulnak

Az éjjeli beporzóink is védelemre szorulnak

Az éjszakai beporzókat legalább úgy kellene védeni, mint a méheket (háziméheket), hisz az ökoszisztéma-szolgáltatásban az ő szerepük is jelentős.

Amerikai eredetűek lehetnek a nappali lepkék

Amerikai eredetűek lehetnek a nappali lepkék

Egy új kutatásban a nappali lepkék földrajzi eredetét, elterjedésüket és tápnövényeiket vizsgálták.

Különös növényi képességek

Különös növényi képességek

Egy új kutatás szerint a növények még idegrendszer nélkül is meg tudják különböztetni azt, amikor megfogjuk, s amikor elengedjük őket.

Az aranyló folyó nyomában

Az aranyló folyó nyomában

A 2022-es aszály után meglepett minket a természet, és úgy néz ki, mintha be akarná pótolni az előző évi csapadék elmaradását. Ősszel és télen is bővebben hullott az égi áldás, májusban pedig rárakott még egy lapáttal. A bőséges csapadék hatására beindult a növényvilág, és szinte bármerre megyünk, fantasztikus színes réteket találunk. Szerencsésen feltöltődött a 2022-ben teljesen kiszáradt lakiteleki Dög-Tisza is. A víz felszínét dús növényzet lepte el és május közepére egy csapásra aranyló folyóvá változott.

Tűlevelű erdők madara

Tűlevelű erdők madara

Pár évvel ezelőtt sokat kirándultunk a Bükkben, ott is a magasabb régiókban. Mesés májusi hajnalokon vagy szeptemberi reggeleken Bánkútról ereszkedtünk le a Nagy-mezőre. Itt fent, a nagy lucfenyős erdőben mindig megütötte fülünket a kormosfejű cinege (Parus montanus) „zsé-zsé-zsé-zsé” hívogatója.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket