Gál, Margit, Hedvig2021. október 16., szombat
Természet

Megérkezett az új zsiráf a fővárosi állatkertbe

2008.04.23.Admin
National Geographic Magyarország

A múlt héten lezárult orrszarvú költöztetés után a Fővárosi Állat- és Növénykertben a zsiráfokat is „áthajózták” megnyitásra váró új helyükre. Ráadásul megérkezett a Prágából beszerzett harmadik zsiráf is, akit speciális járművel szállítottak a magyar főváros állatkertjébe.

Megállás nélkül folynak a megnyitásra váró Szavanna-komplexum benépesítésének munkálatai. A városligeti intézmény szakemberei a múlt héten még az orrszarvúakat átköltöztetésén munkálkodtak, ezen a héten pedig a zsiráfok kerültek be a műszakilag csak nemrégiben átadott, vadonatúj istállóba.

A zsiráfok szállítása, mozgatása nem egyszerű feladat, és egészen másfajta megoldási módot követelt, mint az orrszarvúak költöztetése. A zsiráfoknál ugyanis szóba sem jöhetett az orrszarvúaknál bevált folyosó alkalmazása, már csak az állatok magassága miatt sem. Ráadásul nemcsak a meglévő állatok átköltöztetéséről kellett gondoskodni, hanem egy új zsiráf ideutaztatásáról is. A nyakigláb patások szállításához ezért specialistáról, illetve speciális berendezésről kellett gondoskodni.

Mivel egy-egy állatkert életében viszonylag ritkán kerül sor zsiráfszállításra, a legtöbb helyen nincs értelme saját zsiráfszállító járművet beszerezni. Csupán néhány, az átlagosnál lényegesen több zsiráfot bemutató kertben tartanak fenn ilyen speciális szállítóeszközt, jóllehet még az ilyen állatkertekben is csak évi néhány alkalommal van szükség ezekre a járművekre. Éppen ezért az állatkertek világában az a szokás, hogy a zsiráfszállító eszközöket fenntartó néhány állatkert az év nagy részében más állatkertek számára is szállít zsiráfokat. Ez nemcsak üzemeltetési szempontból előnyös, hanem azért is, mert amíg a legtöbb helyen az állatkerti munkatársak zsiráfszállítási tapasztalatai szükségszerűen csak a ritkán előforduló saját eseteken alapulnak, addig a zsiráfszállító járművel dolgozó szakember tapasztalatai gyakran több száz eseten alapulnak.

Európa középső és keleti felében, Németországtól az Unióhoz nemrég csatlakozó új tagállamokig, a problémás zsiráfszállítások nagy részét a csehországi Dvùr Králové nad Labem állatkertjének zsiráfszállító járművével végzik, így természetes, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert is velük állapodott meg. A kifejezetten zsiráfszállításra tervezett, háromtengelyes utánfutót úgy alakították ki, hogy abba a legnagyobb zsiráf is beleférjen, ugyanakkor megoldható legyen az áthaladás a nem éppen zsiráfokra méretezett felüljárók, vagy éppen felsővezetékek alatt. A járművel dolgozó Zdenìk Bárta külön jegyzőkönyvet vezet az állatszállításokról: eddig összesen háromszáz zsiráfot szállított.

Ingrid, a legújabb budapesti zsiráf hétfőn reggel még a Prágai Állatkertben ébredt. Fél kilenckor a gondozók beterelték az utánfutóba, és kilenc után néhány perccel a „szállítmány” meg is indulhatott Budapest felé. A több mint félezer kilométeres utat csaknem nyolc óra leforgása alatt tették meg. Út közben hamar kiderült, hogy még a sokat látott kamionsofőrök is döbbenten néznek ki a szélvédőn, ha azt látják, hogy az autópálya szomszédos sávjában haladó jármű ablakán egy eleven zsiráf kandikál kifelé. Márpedig a három méteres állat szinte egész úton kiváncsiskodott, és egyáltalán nem mutatott félelmet a kamionok, benzinkutak, távolsági buszok láttán. Talán csak akkor szeppent meg egy kicsit, amikor a délutáni forgalomban kellett átevickélni Budapesten. A megérkezés után egy darabig nem akaródzott az állatnak besétálni új istállójába. Ez természetes is, hiszen a legtöbb állat meglehetősen bizalmatlanul viszonyul a számára teljesen új környezethez. Késő délutánra azonban az állat birtokba vehette új otthonát.

Kedden folytatódott a zsiráfszállítás, de ekkor már a két, eleve Budapesten élő állatot költöztették át a régi Zsiráfházból az új férőhelyre. Itt ugyan csak néhány száz métert kellett megtenni, viszont Santana és Jonas – Ingriddel ellentétben – kifejlett zsiráfok, magasságuk a négy métet is meghaladja. Kora délutánra azonban mindkét állat már az új helyen ropogtatta az akáclombot.

A három zsiráf jelenleg az új férőhellyel ismerkedik: a beszoktatás idejére a gondozók teljes nyugalomról gondoskodnak, így még az állatkerti dolgozók sem mehetnek be az épületbe, ha nincs ott feltétlenül dolguk. Jóllehet a zsiráfok új istállóját – a Szavanna-komplexum többi elemével együtt – csak május végén nyitják meg a nagyközönség előtt, az állatok kifutóra szoktatása miatt a kültérben már korábban is láthatóak lesznek.

A zsiráfok, és a korábban átköltöztetett orrszarvúak mellett egyébként a Budapesten újdonságnak számító Mhorr-gazellák, és az ugyancsak újonnan érkezett nagyszarvú mocsáriantilopok is bekerültek a megnyitásra váró komplexum istállóterébe. Ezeknek az állatoknak a beszoktatását szintén most végzik az állatkerti szakemberek.

Azok, akik már most is szeretnének új állatokat, új létesítményeket látni, természetesen nem kell megvárniuk a Szavannakifutó május végére tervezett teljes megnyitását. E hét végére ugyanis egy igazi sárkánnyal gyarapodik az Állatkert gyűjteménye, jövő héten pedig – még a négynapos ünnepet megelőzően – átadják az új orangután és gorilla kifutókat is.

A budapesti zsiráfok

A Fővárosi Állat- és Növénykertben jelenleg három zsiráf él. A Jonas nevű hím 2002. július 31-én született a dániai Alborg állatkertjében. 2004. szeptember 30-a óta él Budapesten. Az idősebbik nőstény, Santana a csehországi Liberecben látta meg a napvilágot 1996. július 22-én. 1997. június 12-én került a magyar főváros állatkertjébe.

A most hétfőn érkezett zsiráflány, Ingrid 2007. január 6-án Prágában született. Anyja egy ötéves nőstény, Diana, az apaállat pedig Johan, a Prágai Állatkert fiatalabbik, nyolc és fél éves zsiráf tenyészbikája.

Mindhárom állat ún. Rotschlid-zsiráf, vagyis mindannyian a zsiráfok Ugandában, Dél-Szudánban és Nyugat Kenyában honos, lord Walter Rotschildről, a bankár-zoológusról elnevezett alfajához tartoznak. Ez azért is fontos, mert a természetvédelmi célú tenyészprogramokban fontos a tiszta vérű állományok megőrzése, és hosszútávú fenntartása.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként 1868 óta tartanak zsiráfokat. Az elsőt még Erzsébet királyné, illetve Ferenc József ajándékozta.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Kapcsolódó cikkünk:

 • Sikeresen átköltöztették az orrszarvúkat

 • Hozzászólások

  Melyik legyen az Év Kilátója és Turistaháza?

  Melyik legyen az Év Kilátója és Turistaháza?

  Az Aktív Magyarország második alkalommal hirdette meg az Év Kilátója és az Év Turistaháza pályázatot, melyekre a nagyközönség nevezhette kedvenc aktív turisztikai célpontjait.

  Jaguárok étlapjára kerülhet a kutya

  Jaguárok étlapjára kerülhet a kutya

  Mexikó karibi régiójában egy halászfalu eseményein keresztül vizsgálta egy kutatócsoport a jaguárok átalakuló étrendjét.

  Előben követhetjük, hogyan nevelkedik öt gepárdkölyök

  Előben követhetjük, hogyan nevelkedik öt gepárdkölyök

  Az állatok egy amerikai gepárdtenyésztő központban jöttek világra.

  Az űrből számolják össze a rozmárokat

  Az űrből számolják össze a rozmárokat

  Hogy megértsük, miként hat a fajra a klímaváltozás, rengeteg adatra van szükség.

  Kevesebb béka pusztult a pandémia elején

  Kevesebb béka pusztult a pandémia elején

  Úgy tűnik, a csökkenő forgalom kedvezett a tavasszal vonuló békáknak.

  National Geographic 2021. októberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  9 995 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket