Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka2021. december 06., hétfő
Természet

A háború óta először bejárható az állatkerti Nagyszikla

2008.04.29.Admin
National Geographic Magyarország

Birtokba vehették új kifutóikat a Fővárosi Állat- és Növénykert emberszabású majmai. A tágas szabadikfutók lényegesen nagyobbak a korábbinál, a gorillakifutó alapterülete tízszer akkora, mint a régi férőhely. Az átadással egy időben nyitották meg a Nagyszikla sétaútjait is, amelyekre a második világháború óta most először mehetnek fel a látogatók. Ismét megnyílt a Tejcsarnok, amely utoljára az 1940-es években fogadott látogatókat.

Újabb látnivalókkal gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert. Átadták ugyanis az emberszabású majmok új kifutóit. Az emberszabásúak tartása komoly hagyományokra tekint vissza Budapesten, hiszen már 1912-ben is éltek csimpánzok, sőt orangutánok az Állatkertben. Ezeket az állatokat akkor a régi Majomházban mutatták be.

1987-ben kaptak az emberszabásúak önálló, a régi Majomháztól független épületet: ez az, ahol mind a mai napig láthatóak. Jóllehet az Emberszabú Majmok Háza – a kert többi létesítményéhez képest – aránylag fiatal épület, két évtized alatt igencsak elavult. Így a Fővárosi Állat- és Növénykert az elmúlt években folyamatosan korszerűsítette az itt elhelyezett emberszabású majmok, orangutánok és gorillák férőhelyeit. 2003 márciusában került átadásra a gorillák megnagyobbított belső férőhelye, amelynek alapterülete az eredeti 60 négyzetméterről 200-ra nőtt (nem számítva ide az együttesen 50 négyzetméternyi alapterületet elfoglaló elkülönítő tereket). A belső terek kibővítése ugyanabban az évben tovább folytatódott: az 1987-ben elkészült, 64 négyzetméteres belső tér helyett 2003 decemberében egy 124 négyzetméteres orangután lakosztály került átadásra.

A belső tér korszerűsítése tehát már ekkor befejeződött, a kifutók kibővítésre azonban – kisebb átalakításoktól eltekintve – egészen mostanáig kellett várni. A külső férőhelyek alapterületének megnagyobbítása ugyanis csak oly módon volt lehetséges, hogy az állattartó térhez kapcsolták azt a területet, ahol egykor az oroszlánok sziklakifutója, illetve a Nagyszikla oldalában futó sétány helyezkedett el. Erre azonban csak a Nagyszikla és környéke felújításának keretében kerülhetett sor.

Az Állatkert rekonstrukciójának második üteme, amely a Nagyszikla felújításán, a környező kifutók kialakításán, a Szavanna-kompexum kiépítésén túl az emberszabású majmok kifutójának megnagyobbítását foglalta magába, összesen 2, 7 milliárd forintos költségvetésből valósult meg, címzett támogatásból, fővárosi beruházásként. A kivitelezési munkák az elmúlt hetekben fejeződtek be, így az Állatkert munkatársai megkezdhették az új, illetve az újjá született létesítmények beüzemelését, benépesítését. Ennek következtében a tavasszal, és a nyár első felében egymás után veheti birtokba a nagyközönség ezeket a létesítményeket, amelyek közül először az emberszabású majmok kifutói kerülnek átadásra.

A most átadott „orangután erdő” az állatház eredeti kifutósorának teljes területét magába foglalja, vagyis azt a területet, ahol egykor három külön kifutó volt, egy nagy területként mind az orangutánok kapták meg. A 490 négyzetméter alapterületű szabadkifutó megnezvezésére egyáltalán nem túlzás az „orangután erdő” kifejezés, hiszen a Szumátra erdeiben honos főemlősök számára nagyszámú mászó alkalmatosságot alakítottak ki az Állatkert munkatársai. Egy ilyen mászókát a kifutón kívülre, a közönség számára hozzáférhető helyen is felálítottak, hogy a gyerekek könnyebben összehasonlíthassák mászó képességüket az orangutánokéval.

A „gorilla kert” tízszer akkora, mint a régi gorillakifutó: alapterülete 1300 négyzetméter. A változatosan berendezett kifutóba több irányból is beláthat a közönség, így a létesítmény tagoltsága és méretei ellenére mindig lehet látni a benne tartózkodó állatokat. Az új kifutót a gorillák belső férőhelyével egy speciális híd köti össze az állatház látogatóterében sétáló közönség feje fölött.

Az új létesítményben teljesen mellőzték a rácsok alkalmazását. Az állattartó tereket száraz- és vizesárok, illetve üvegfal választja el a közönségtől. Az üvegablakok temrészetesen orangután-, illetve gorillabiztosak: négy rétegből összeragasztott, 50 milliméter vastag, esetenként több tonna súlyú üvegtáblákról van szó. Az új létesítményekről egyébként Jane Goodall, a világhírű főemlőskutató is elismerően nyilatkozott, amikor február 11-én megtekintette az akkor még építés alatt álló emberszabású kifutókat.

Az emberszabásúak új kifutóival egy időben kerülnek megnyitásra a Nagyszikla sétányai. Az 1912-ben épült, 34 méter magas műsziklán eredetileg is voltak sétautak, ezeket azonban a műszaki állapot romlása miatt évtizedekkel ezelőtt lezárták a látogatók elől. A második világháború óta először mehetnek fel a látogatók ezekre az ösvényekre, gyönyörködve az onnan nyíló rendkívüli panorámában.

A Nagyszikla létesítményeinek benépesítése természetesen most még folyamatban van. Az elkövetkező hetekben majmok, medvék, ázsiai vadkutyák és több más állat is érkezik erre a területre, amelyek beszoktatása után lesz még egy hivatalos megnyitó. Minthogy azonban a sziklasétányok megnyitásának most sincs akadálya, az Állatkert vezetése úgy döntött, hogy ezeket a sétautakat már most megnyitja a nagyközönség előtt.

Május elsejétől működik ismét a Nagyszikla oldalában található Tejcsarnok. Az 1912-ben emelt épület célja eredetileg az volt, hogy a tejfogyasztást, az egészéges táplálkozást népszerűsítse. Az épületet a második világháború után más célokra használták, később pedig le is bontották. A Nagyszikla felújításának részeként azonban visszaépítették az egykori Tejcsarnokot, ahol május első napjától ismét falatozó működik.

Az új kifutók lakói

Az Emberszabású Majmok Házában – közeli rokonaink közül – két faj kerül bemutatásra. A szumátrai orangutánokat négy egyed képviseli. A hím, Chuij 12 éves, és 2004-ben érkezett Budapestre a Hamburgi Állatkertből. A nőstények közül Jambi (10) chesteri, Mengi (12) viszont budapesti születésű. Ugyancsak budapesti a csapat legifjabb tagja, a 2000-ben született Vendel.

A gorillacsapat vezére Golo, a termetes, 28 esztendős hím, aki a Stuttgarti Állatkertből került Budapestre. Liesel, frankfurti születésű nőstény 31 éves. Akad egy ifjabb nőstény is, a Franciaországból érkezett Iringa (10) személyében. A csapatban látható még a legutóbbi, Budapesten született gorilla, Ebobo is, aki 200-ben látta meg a napvilágot.

2008 az újdonságok éve

A 2008-as esztendő első hónapjaiban már megnyílt az Újvilági Ízeltlábú Bemutató, valamint a Vízparti Élet Házában kialakított terem, amelyben trópusi kétéltűek kerülnek bemutatásra. Ötven év után először medúzák, öt év után először tatuk érkeztek Budapestre, a múlt hét óta pedig – Magyarországon először – egy komodói sárkány is látható a városligeti intézményben.

Az átadásra váró létesítmények közül leghamarabb a Szavanna-komplexum megnyitására kerül sor: az afrikai füves területek állatainak otthont adó kifutórendszert, a hozzá tartozó istállókkal együtt, május 28-án adják át a nagyközönségnek. A nyár első felére a Nagyszikla új kifutói is benépesülnek állatokkal.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Hozzászólások

Új vizeken vadásznak a kardszárnyú delfinek

Új vizeken vadásznak a kardszárnyú delfinek

Az északi sarkvidéken jégmentessé vált vizek az orkák számára új vadászterületet jelentenek.

Adventi bolygók

Adventi bolygók

A következő hetekben a Jupiter-Szaturnusz-Vénusz trió csodálatos együttállásában gyönyörködhetünk az esti szürkületben. Néhány napra még a Hold is hozzájuk társul!

Sasként vadászott, keselyűként táplálkozott az új-zélandi óriás sas

Sasként vadászott, keselyűként táplálkozott az új-zélandi óriás sas

Új-Zéland legendás madara, a Haast-féle sas a legnagyobb ismert sasféle volt, ám kb. 600 éve kihalt, ezért nem sokat tudunk az életmódjáról.

A verebek réme a karvaly

A verebek réme a karvaly

Az avatott szemlélő a levegőben keringő ragadozómadarak között egyre több karvalyt pillanthat meg így december tájékán. Sok esetben, mint egy árnyék, alacsonyan átsiklik a kertek, falusi porták felett.

Instagramon fedeztek fel egy új kígyófajt

Instagramon fedeztek fel egy új kígyófajt

Az állat a Himalájában él, és egy egyetemista bukkant rá otthona közelében a Covid miatti kényszerszünetben.

National Geographic 2021. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 995 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket