Stefánia, Jakab2022. november 28., hétfő
Természet

Magyarországon is várható pusztító erejű ciklon?

2008.05.08.Admin
National Geographic Magyarország

A Mianmarban több tízezer halálos áldozatot követelő ciklon nem kirívó időjárási esemény a trópusi-szubtrópusi térségben, az emberi környezetben okozott pusztítás mértéke azonban nagyban függ az adott terület társadalmi és gazdasági fejlettségétől. Kisebb ciklonok hazánkban is kialakulnak, de a dél-ázsiaihoz hasonló égszakadás-földindulástól megvéd minket a Kárpátok gyűrűje és a kontinens belseje.

A hivatalos jelentések szerint eddig mintegy 22 500 halottat követelt a Mianmaron végigsöprő ciklon, és 41 ezer eltűnt személyt tartanak nyilván. Az ENSZ élelmezési világprogramja szerint a hajléktalanná vált emberek száma elérheti az egymilliót is. A ciklon tengeri árhullámot is okozott, amely a szárazföldre benyomulva 3, 5 méter magasságban elárasztotta a mélyen fekvő deltavidéket. Az embereknek nem volt hova menekülniük előle. Az áradás elmosta vagy törmelékkel terítette be az utakat, ledöntötte az áram- és telefonvezetékeket.

Nyugaton hurrikán, keleten ciklon

A ciklon sok csapadékkal és erős széllel járó markáns légköri jelenség, az óceánok fölött keletkezik: a délről érkező páradús, meleg levegő az északi hideg áramlatokkal keveredik, és a föld forgása, vagyis a Coriolis-erő miatt örvénylő mozgásba kezd az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes irányba. A trópusi ciklont a Karib-tenger környékén hurrikánnak, a Csendes-óceán térségében tájfunnak nevezik. Mivel a déli meleg vizekből folyamatosan érkezik az utánpótlás, akár ezer-kétezer kilométer is lehet a ciklon kiterjedése. Már az óceán fölött „kitör” a jelentős csapadékkal és erős széllel járó vihar, amit a két légréteg közti nagy légnyomáskülönbség a szárazföld felé hajt – mondta Bozóki István, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa.

Gyakoriak az olyan trópusi ciklonok, amelyek nem érik el a szárazföldet, ezért a közvélemény számára nem is válnak ismertté. A szárazföldet a tájfun hatalmas mennyiségű esővel és óránként akár 200 kilométer/órát meghaladó széllel éri el. A csapadék mennyisége óránként 50-100 milliméter is lehet, ami – ha nem vezetik el megfelelően – kisebb katlanokban lezúdulva többméteres áradást is okozhat – fogalmaz a szakember. Sem a tomboló szél, sem a rohanó ár ereje nem szorul különösebb magyarázatra: ahol végigvonul, óriási pusztítást végez.

A szegényeket a ciklon is húzza

A rombolás mérete azonban nagyban függ a ciklon által sújtott térség gazdasági és társadalmi fejlettségétől. A 200 km/órás szelet még a legmodernebb épületek is nehezen viselik el, nem nehéz elképzelni, hogy mit tesz a rosszul megépített, szegényes viskókkal. A hirtelen jött áradás pedig egyszerűen elsodor mindent, ami az útjába kerül, és annál nagyobb kárt okoz, minél kevésbé megoldott a víz elvezetése. A környék fejlettsége magyarázza tehát, hogy egy hasonló erejű ciklon mérhetetlenül nagyobb pusztítást végez Délkelet-Ázsia elmaradottabb térségében, mint például az Egyesült Államokban.

Mianmarban a legtöbb halálos áldozatot a vihar korbácsolta tengerár szedte. A tengerparti fejlesztések a mangroveerdők kiirtásával jártak az országban, így eltűnt a lakott területek és a vihar által magasra szökő tengerhullámok közötti ütközőövezetként, természetes védműként szolgáló erdősáv. Mianmar esetében a tragédiát súlyosbította, hogy a tengerparti sávban növekedett a népsűrűség – vélte a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) egyik vezetője.

Hazánk nincs veszélyben

A több mint 200 ezer emberéletet követelő 2004-es ázsiai tengeri szökőár után egy tanulmány már rávilágított arra, hogy a cunami kisebb pusztítást okozott olyan területeken, ahol egészséges mangroveerdők élnek. Srí Lankán például mindössze ketten haltak meg olyan faluban, amelyet sűrű mangroveerdők és bozótok öveznek, viszont hatezren a hasonló „védművet” nélkülöző szomszéd faluban. Ennek az a magyarázata, hogy a sós vizet jól tűrő örökzöld növények gyökérrendszere jelentősen gyengíti a hullámok energiáját.

Mivel a trópusi ciklonok kontinensünktől délre, a nyílt óceán fölött alakulnak ki, jellemzően már nem érik el Európát. Az pedig, hogy a mianmarihoz hasonló erejű ciklon betörjön Magyarországra, teljesen ki van zárva. A jelenség a szárazföld felett 2-4 nap után elveszti utánpótlását, a Kárpátok hegylánca pedig újabb védelmet nyújt. Intenzív hidegfrontok azonban kialakulhatnak, ennek lehettünk tanúi idén húsvétkor, amikor erős szelet és havazást hozott egy ciklonáris áramlás.

Magyarországon csak húsvéti havazás jöhet

Korábban írtunk róla, hogy az erős lehűlés, a változékony időjárás teljesen megszokott jelenség a tavasz első két hónapjában. Egyszerű légköri okai voltak, hogy míg húsvét vasárnapján kellemes meleg volt, a hétfő jelentős lehűléssel és hóval köszöntött az országra – mondta el akkor Nadrai Attila meteorológus, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Március végén már viszonylag „magas a nap állása”, azaz a napsugarak nagyobb szögben érik a földfelszínt. Ennek köszönhetően a talaj és az alsóbb légrétegek hirtelen felmelegszenek, ami elhiteti velünk, hogy vége a télnek.

A levegő felsőbb rétege azonban ilyenkor még hideg, nem is beszélve a sarkkörön túli légtömegekről. Az alsóbb rétegek felmelegedése és a délről beáramló meleg levegő időről időre helyet cserél az északról érkező és magasabban elhelyezkedő levegővel. Ebből alakul ki a ciklonális áramlás, a ciklonok, amelyek ilyenkor meghatározzák az időjárásunkat. A ciklon „meleg oldalán” 20-25 fokot mérhetünk, süt a nap, majd akár órákon belül megérkezik a ciklon „hideg oldala”, amely erős lehűlést, esőt és akár havat hozhat.

Forrás: FigyelőNet

Kapcsolódó cikkünk:

 • Az űrből is látszik a mianmari ciklon pusztítása

 • Hozzászólások

  Telelő bajszos sármányok

  Telelő bajszos sármányok

  A téli időszakban évről-évre megjelennek a Tapolcai-medencében és a Keszthelyi-hegységben a bajszos sármányok (Emberiza cia).

  Bársonyatkák, a szinte láthatatlan segítők

  Bársonyatkák, a szinte láthatatlan segítők

  Alapos megfigyelés (és jó látás, vagy egy jó nagyító) révén gyakran vehetünk észre ízeltlábúakon egészen apró piros pontocskákat, amelyekről ránézésre se nehéz megállapítani, hogy nem az adott állat részei. Ezek olyan élősködő atkák, amelyek az adott rovar vagy pók testnedveit szívogatják. Az apróságok általában valamilyen bársonyatka (más néven bíboratka) fiatal egyedei, úgynevezett nimfák. Ha sikerül olyan nagyításban megfigyelni őket, hogy a lábaikat megszámláljuk, akkor ez alapján el tudjuk dönteni egy atkáról, hogy felnőtt egyed vagy nimfa van-e előttünk: a kifejlett állat 8 lábbal rendelkezik, a fiataloknak viszont csak 6 jutott.

  Szarvasbőgés és az őszi látnivalók a börzsönyi kéken

  Szarvasbőgés és az őszi látnivalók a börzsönyi kéken

  A szarvasok párzási időszaka a Börzsönyben később kezdődik, és tovább is tart, mint Gemencen. Kisinócon volt szerencsénk megfigyelni őket, és számos az Országos Kéktúra útvonalát övező érdekességet.

  Így találja meg a hó alatt a zsákmányát a bagoly

  Így találja meg a hó alatt a zsákmányát a bagoly

  A szakállas bagoly (Strix nebulosa) az északi félteke sarkvidék körüli területein elterjedt, igen nagy termetű bagolyfaj, amely képes a hó alatt megbúvó zsákmányt is észrevenni és elfogni.

  Budapesti hajdani növényritkaságok

  Budapesti hajdani növényritkaságok

  Fővárosunkban  és környékét már a 1700-as évek közepén is neves botanikusok kutattak, gyűjtöttek, így például Winterl Jakab (1739-1809), és Sadler József (1791-1849).

  National Geographic 2022. novemberi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  13 200 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket