Emil, Csanád, Vilmos2023. május 28., vasárnap
Természet

Öt év múlva befejeződhet a Kis-Balaton felújítása

2008.07.16.Admin
National Geographic Magyarország

Immár több mint húsz éve épül, de befejezésére legalább 2012-ig várni kell. A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer amellett, hogy időközben fokozottan védett vizes élőhellyé vált, nagy mértékben hozzájárult a Balaton vízminőségének javulásához.

Várhatóan év végére zárulnak le a Kis-Balaton továbbfejlesztésével kapcsolatos előkészületek. A kész tervekkel pedig legkorábban jövőre lehet pályázni az európai uniós KEOP forrásokra. „A második ütem befejezésének jelenleg becsült költsége mintegy 7, 5 milliárd forint. Sikeres pályázat esetén a beruházás várhatóan négy évet vesz igénybe, vagyis legkorábban 2012-re fejeződhet be a Kis-Balaton teljes helyreállítása” – mondta Szimandel Dezső, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője. Az immár több mint húsz éve tartó projekt célja eredetileg még „csak” a Zalán keresztül a Balatonba jutó víz minőségének javítása volt, időközben azonban a természetvédelmi szempontok is egyre nagyobb teret kaptak.

Mivel a Balaton mintegy 5000 négyzetkilométer kiterjedésű vízgyűjtőjének több mint felét (2600 négyzetkilométert) a Zala vízgyűjtője adja, a Balatonba érkező szennyezőanyag és hordalék nagy része a Zalán keresztül érkezik a tóba. A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer (KBVR) funkciója, hogy közvetlenül a Keszthelyi-öbölbe jutó és ott erőteljes eutrofizációt előidéző terhelést „előrébb hozza”, vagyis a tápanyag és az üledék lerakódása ne a tóban, hanem a Kis-Balatonban menjen végbe. Ez a vízvédelmi rendszer tulajdonképpen a 19. században még létező, természetes vízszűrőként működő Kis-Balaton visszaállítást jelenti.

Egykor még a tó része volt

A Kis-Balaton a 18. század végéig a Balaton szerves része volt, olyannyira, hogy maga az elnevezés is csak a 19. század első felében jelent meg. Először egy 1833-ban készült térképen nevezték Kis-Balatonnak a Fenékpuszta és Balatonhídvég közötti vizet. Ennek oka valószínűleg az, hogy ekkor már a terület jellege jelentősen eltért a Balaton többi részére jellemző vízrajzi viszonyoktól. A 19. század közepén zajló vízszabályozási munkálatok megpecsételték a Kis-Balaton sorsát.

A Sió-zsilip megépülése és a Zala árvédelmi töltései miatt megindult a terület gyors ütemű szárazodása. Tovább gyorsították a folyamatot a területen végzett talajvíz-elvezetési munkálatok, ugyanis az egykori öblöt mezőgazdasági területté kívánták alakítani. Mivel ezek a kísérletek nem sok sikerrel jártak, és a Balaton romló vízminősége egyre növekvő problémát okozott, az 1970-es években megkezdődtek a Kis-Balaton helyreállításával kapcsolatos tervező munkálatok.

A vízvédelem mellett előtérbe került a természetvédelem

A korabeli tervek két ütemben kívánták megvalósítani a Kis-Balaton helyreállítását, és kizárólag a vízminőségvédelmi-funkciót tartották szem előtt. A lényeg az volt, hogy a Zala folyó vizét két mesterségesen kialakított tavon vezessék át, ahol a növényzet segítségével megtörténne a szerves anyag kiszűrése és a hordalék lerakódása. Az első ütem – a 18 négyzetkilométer kiterjedésű Hídvégi-tó – négy év alatt készült el: 1985-ben adták át.

A második ütem, vagyis a Fenéki-tó kiépítése 1985-ben kezdődött, de pénzhiány miatt nagyon lassan haladtak a munkálatok. Az eredetileg tervezett 54 négyzetkilométeres területnek mostanáig csak a töredékén, az Ingoi-lápon történt meg az átalakítás, elöntés.

„Időközben a Hídvégi-tó üzemeltetése során sok tapasztalat gyűlt össze, valamint a természetvédelmi szempont is egyre inkább előtérbe került. Mindezek tükrében, 1996-ban egy kormányrendelet a II. ütem felülvizsgálatáról döntött. A szakbizottság megállapította, hogy a Fenéki-tó megépítésére feltétlenül szükség van, de az eredetihez képest jelentős módosításokkal. Míg korábban állandó vízszintű mesterséges vízviszonyokat kívántak létrehozni, az új tervek szerint már a Zala vízjárásához igazodó üzemeltetést kell kialakítani, amely a változó vízborítottsággal természetközelibb viszonyokat teremt” – magyarázza a Kis-Balaton felújításának kálváriáját a szakember. Jelenleg ugyanis az állandóan magasan tartott vízszint nem kedvez a változatos növényvilág kialakulásának, a sekélyvizű, tocsogókat kedvelő élővilág megjelenésének.

A természetvédelmi szempont felértékelődése nem alaptalan, hiszen a Kis-Balaton 1979 óta Ramsari terület. Kiemelt vizes élőhely címét a területen található gazdag növény-és állatvilágnak köszönheti. A nyílt vízi valamint mocsaras, nádasos területen vonulási idényben több tízezer madár is megfordul.

Évek óta kiváló a Balaton vízminősége

Az új tervek szerint a II. ütemben eddig elkészült Ingói-bereknél a mintegy hét kilométer hosszú Zalavár felőli töltést „megszaggatnák”. Ezzel lehetővé válna, hogy a víz a töltés mögötti területre is kijusson, és természetes, változatos part menti ökoszisztéma alakuljon ki. Jelenleg ugyanis a meredek part miatt erre nincs lehetőség.

A terelőgátak segítségével a víz 90 napig maradna a Fenéki-tóban, ez a Hídvégi-tóban „eltöltött” 30 nap után elegendő időt jelent ahhoz, hogy a szerves anyag és a hordalék kiváljon. Szimandel Dezső hangsúlyozta, hogy a jövőbeni beruházás másik sarkalatos pontja, hogy amennyiben a Zalán jó minőségű víz érkezik, lehetővé válik, hogy a folyó vizét ne az amúgy is terhelt Kis-Balatonba, hanem közvetlenül a Balatonba vezessék.

A Balaton vízminősége már évek óta kiváló, de ez nem csak a Kis-Balatonnak köszönhető, hanem az egész Balaton-vízgyűjtőn végrehajtott csatornázási, szennyvízelvezetési intézkedéseknek, beruházásoknak. Magának a Kis-Balatonnak a szerepét jól jelzik az 1970-es évek közepe óta zajló mérések. Míg a vízrendszer működése előtt évente mintegy 8300 tonna lebegő anyag jutott a Zalával a Balatonba, 1985 – vagyis az első ütem megépülése – után ez az érték már csak 3400 tonna volt. Ehhez hasonlóan a tóba jutó összes foszfor és a nitrát mennyisége is felére csökkent a vízvédelmi rendszer üzembe lépése után.

Megújul az interaktív bemutatóház

A térségben a közelmúltban jelentős turisztikai fejlesztés indult meg. Májusban adták át a Kis-Balaton bemutató háztól a Hídvégi-tó vízszintszabályozó műtárgyáig vezető négy kilométeres kerékpárutat. Ez része annak az összesen 250 millió forintos Regionális Operatív Program keretében megvalósuló turisztikai fejlesztésnek, melynek keretében már korábban megújult a Kányavári-szigetre vezető különleges szerkezetű fahíd. Mivel a hidat, annak egyedi szerkezete miatt nem lehetett akadálymentessé tenni, a híd mellett ősztől kompjárat üzemel a kerekesszékkel, babakocsival érkező turisták számára. A híd lábánál lévő parkolóban vizesblokkot alakítottak ki.

Július közepén pedig újra megnyitja kapuit a megújult Kis-Balaton Ház. Az interaktív kiállításon többek között lehetőség nyílik webkamerákon keresztül megfigyelni a térség madarait. Két webkamerát vízimadarak által gyakran látogatott helyre tettek ki a szakemberek, a harmadik kamerán keresztül pedig egy olyan homokfalat tarthatnak szemmel az érdeklődők, ahol több száz partifecske fészkel.

A Kis-Balaton fokozottan védett terület, vagyis a nagyközönség csak a Kányavári-szigetet látogathatja szabadon. Akik a szigeten kívül más területre is szeretnének ellátogatni azoknak csak a Balatonfelvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnál vagy a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságnál külön igényelt szakvezetéses buszos túrák keretében van lehetőségük erre.

A következő hetekben a National Geographic Online és a FigyelőNet egy-egy magyarországi folyóról, tóról készít sorozatot Vizes hetek címmel: bemutatjuk vizeink állapotát, a rájuk leselkedő veszélyeket, tervezzük jövőjüket.

Fotók: Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság

Kapcsolódó cikkeink:

 • Új kerékpárút épült a Kis-Balatonnál
 • Különleges madárles Fenékpusztán
 • Légi felvételek a Kis-Balatonról
 • Légi felvételek a Balatonba torkolló Zaláról
 • Légi felvételek a Tihanyi-félszigetről
 • Légi felvételek a Balaton-felvidék tanúhegyeiről
 • A Balaton-felvidék szomorú sorsú vízimalmai

 • Elkészült bennszülött növényeink leltára

  Elkészült bennszülött növényeink leltára

  Csaknem egy évtized munkájának eredményeként elkészült a Pannóniai flóratartomány (Pannonicum) bennszülött növényeinek a leltára - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság az MTI-vel.

  Tíz éves a National Geographic Magyarország asztrofotós projektje

  Tíz éves a National Geographic Magyarország asztrofotós projektje

  Széles körű megjelenés és presztízs értékű elismerés lehetősége bontakozott ki a csillagászati fotográfia egyre népszerűbb műfajában.

  Ne féljünk a pókoktól!

  Ne féljünk a pókoktól!

  Napjainkban a körülöttünk lévő természet nagymértékű pusztulását tapasztalhatjuk. Az emberek egyes állatfajoktól félnek, irtóznak, holott a természetben minden egyes faj fontos láncszem, ha egyik kiesik magával rántja számos másik faj sorát. Jelen írásom célja, hogy a pókokat kicsit közelebb hozzam az emberekhez, hiszen ők is a körülöttünk élő természet fontos részei.

  Pusztuló tengeri sünök

  Pusztuló tengeri sünök

  Aggasztó gyorsasággal pusztulnak a tengeri sünök a Vörös-tenger korallzátonyain, az Akabai-öbölben - figyelmeztettek a Tel-Avivi Egyetem tudósai a Royal Society Open Science folyóiratban megjelent tanulmányukban. A hírt az MTI tette közzé.

  Így hódították meg az orchideák a fákat

  Így hódították meg az orchideák a fákat

  A mintegy 28 ezer orchideafaj 70 százaléka fák törzsén, ágain talál magának otthont.

  National Geographic 2023. májusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  16 500 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket