Jolán, Vid, Viola2024. június 15., szombat
Természet

Házikedvenceink gyilkosai lehetnek a kullancsok és a szúnyogok

2008.08.12.Admin
National Geographic Magyarország

Háziállatainkra is veszélyt jelentenek a kullancsok, és a szúnyogok egyes alfajai is. A kullancsoknak kedvenc portyázó helye a erdők és aljnövényzetben gazdag tisztások, parkok. Ma már szerencsére kaphatóak olyan védőszerek, amelyek tartós védettséget nyújtanak kutyáink számára.

Az utóbbi évek szélsőséges időjárása és a viszonylag rövid ideig tartó téli fagyok miatt kitolódott a kullancsok és más élősködők aktív időszaka. Ma már az enyhébb téli hónapokban is megjelennek az első portyázók. Nem csupán azok az állatok vannak veszélyben, amelyeket erdei sétára visznek a gazdik, hiszen kertekben, zölddel övezett játszótereken és parkokban éppen úgy megtalálhatóak az élősködők.

Milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok?

Számos kullancs hordozza a Lyme-kórt okozó baktériumot, amely az agyvelőgyulladást előidéző vírus. A babéziózis a kutyákra ugyancsak nagyon veszélyes. Ez az egysejtű parazita Egy vérélősködő, a vörösvértestek szétesését okozza.

Elsőként jelentkező tünetei a bágyadtság, a vöröses-barnás színű vizelet, a láz és a sárga szájnyálkahártya. A tünetek felismerése esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz, mert a fertőzés súlyosabb esetben sárgasághoz, máj- és vesekárosodáshoz, akár még elhulláshoz is vezethet.

Hogyan védjük kutyánkat?

Mint minden fertőző betegség esetében, a külső élősködőknél is a megelőzésre kell helyeznünk a hangsúlyt. A Lyme-kór esetében létezik védőoltás, viszont a babéziózis ellen úgy tudunk védekezni, ha igyekszünk megakadályozni, hogy kullancs jusson a kutyába.

Számos jobbnál jobb, különböző elven működő szer létezik ma már a piacon, amelyeket két nagy csoportba tudunk osztani.
1. Az úgynevezett spotonok, kis mennyiségű, folyadék természetű anyagok, amelyet az állat bőrére kell csepegtetni, általában 1 hónapig védenek kullancsok ellen.
2. A nyakörvek 5-7 hónapig nyújtanak védelmet, azonban fontos, hogy folyamatosan kell viselnie az állatnak. A Scalibor gyógyszeres nyakörv például kullancsok, dalos szúnyog alfajok és lepkeszúnyogok elleni védelemre szolgál. A nyakörv teljes hatékonyságát a felhelyezés után egy héttel éri el, ezért, ha az állatok fertőzött helyre kerülnek, akkor a nyakörvet, ezt megelőzően egy héttel kell feltenni rájuk.

A védekezést nem lehet elég korán kezdeni, van olyan spoton, amelyet már 2 hetes kortól lehet adni, illetve olyan nyakörv, amely már 7 hetes kortól alkalmazható. A kullancsok általában tavasszal és ősszel támadnak, jelentőségük a téli hidegben és a nyári melegben csökken, de a mai változó éghajlati viszonyok miatt egész évben tanácsos a védekezés.

Lényeges, hogy mindig kérjük ki az állatorvos tanácsát, amikor készítményt választunk, s csak olyat válasszunk, amit állatorvosnál vagy állatpatikában ajánlanak nekünk, hiszen ezeket elfogadott gyártók forgalmazzák.

Külföldi nyaralás kutyával

Külföldi utazások során nem csak az emberek, hanem az őket vakációjukra elkísérő házikedvencek is ki vannak téve a fertőzésnek. A gazdikat felelősség terheli. Ugyanis hiába kapott meg kutyánk minden szükséges védőoltást és hiába tökéletesen egészséges, szervezete, immunrendszere nincsen felkészülve a más égövön – elsősorban mediterrán éghajlaton – megtalálható parazitákkal és élősködőkkel szemben. Létezik ugyanis egy igen veszélyes, akár végzetes kimenetelű betegség, a leishmaniosis, amely elsősorban a külföldi utazásra magunkkal vitt kutyáinkat fenyegeti.

Mi a leishmaniosis?

Kutyákra nézve az egyik legnagyobb és legreálisabb veszélyt jelentő betegséget egy alig néhány milliméteres, szabad szemmel alig észrevehető kis rovar, a lepkeszúnyog (Phlebotomus perniciosus) jelenti. Ezek a paraziták egy nagyon alattomos betegség, a leishmaniosis kórokozóját hordozzák a testükben, amelyeket a vérszíváskor visznek be a kutya szervezetébe (Kb. 500 szúnyogfaj létezik, de csak 37 közvetíti a Lesimaniat). Ismertető lehet, hogy egy méter magasan repülnek, “szőrös” a szárnyuk, csípésük sokáig viszket A betegséget egyébként bizonyos kullancsfajok is terjesztik. (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus).

A leishmaniosist terjesztő szúnyogok és kullancsfélék (illetve a bennük élő és a kórt okozó egysejtűek) elsősorban a mediterrán éghajlatú területeken élnek, pl. a Földközi tengert ölelő országokban, Latin-Amerikában (Argentína, Mexikó), de találkozhatunk velük a Közel-Keleten, Kínában, sőt még Svájcban vagy Franciaországban is.

Mit okoz a leishmaniosis?

Az állatokon szimmetrikus vagy helyi szőrhiány mutatkozik a fülön, a szemkörnyéken és a farkon. Az orrháton száraz, pikkelyes hámló terület, a mancsokon, fülkagylón fekélyes bőrgyulladás jelenik meg. A betegség jellemzője a fokozott körömszaru-képződés. Az igazi veszély, hogy a kórfolyamatokban képződő és a vérben keringő immunkomplexek lerakódnak a belső szervekben, és vese-, ér-, izület- és szemkárosodást okozhatnak.

A betegség egyébként zoonosis, azaz ember is elkaphatja a kutyáktól. Dum-dum fever, kalaazar, keleti fekély néven is emlegetik azt a kórt, amitől a világon 12 millió ember szenved. Leismaniában, évente 1-1, 5 millió új fertőzést regisztrálnak.

A megelőzés a legjobb orvosság

A kutyára veszélyt jelentő leishmaniosis-szal szemben létezik hatékony ellenszer, amely a betegség kialakulása ellen nyújt védelmet. A speciálisan lepkeszúnyogok és kullancsok távol tartására és csípésük elleni védelemre kifejlesztett nyakörvvel legalább féléves védelmet biztosíthatunk kedvencünk számára. A már említett Scalibor gyógyszeres nyakörv különlegessége a hatóanyag-felszabadulás módja: a deltametrin folyamatos utánpótlás mellett, közvetlenül a kutya szőrzetére kerül ellentétben a hagyományos „bolhanyakörvekkel”, amelyek hatóanyaga párolgás útján szabadul fel, így jelentős része a levegőbe kerül.

A szagtalan nyakörvet az utazás előtt 10-14 nappal kell a kutyára tenni. Használata során kerülni kell az állat samponnal vagy szappannal történő lemosását, de a fürdés, pancsolás megengedett a kutyák számára. A hatóanyag az emberre és a melegvérű állatokra ártalmatlan, kisgyerek, vagy kiskutya közelében is használható.

Forrás:

intervet.hu
kisallatorvos.hu

Hozzászólások

Kísérteties hangjáról ismerhetjük fel éjszakai madarunkat

Kísérteties hangjáról ismerhetjük fel éjszakai madarunkat

A gyöngybagoly népi nevei közé tartozik a lángbagoly, a fátyolos bagó és a visító bagoly.

Apróbbá és ritkábbá válnak a csúcsragadozó cápák

Apróbbá és ritkábbá válnak a csúcsragadozó cápák

A cápák emberi hatásokra lettek kisebbek, ritkábbak, illetve egyes tulajdonságaik is átalakultak, emiatt pedig az egész ökoszisztéma megváltozik.

Gyík a beporzója egy veszélyeztetett növénynek

Gyík a beporzója egy veszélyeztetett növénynek

Bár a növények elsöprő többségét ízeltlábúak porozzák be, azért akadnak olyan helyzetek, amikor más állatok végezhetik el ezt a nemes feladatot.

Látogatási tilalmat rendeltek el a Gemenci erdőben

Látogatási tilalmat rendeltek el a Gemenci erdőben

Életveszélyessé vált a terep a Duna áradása és a fakidőlések miatt.

Gyönyörű kékeslila hangyát fedeztek fel Indiában

Gyönyörű kékeslila hangyát fedeztek fel Indiában

A Himalája északkeleti hegylábi részén, India Arunácsal Prades államában bukkantak rá a fémesen ragyogó, különösen szép hangyafajra.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket