Endre, Elek, András2024. július 18., csütörtök
Természet

Gorillagyilkosok

2008.09.22.Admin
National Geographic Magyarország

Egy éve júliusban kegyetlen bűntény történt. A Virunga Nemzeti Parkban lemészároltak hat gorillát. Az okokat kutatva sok nyitott kérdés marad, de az biztos, hogy nem a vadorzók voltak.

Közép-Afrika szívében, van a Föld utolsó hegyi gorilláinak otthona. A Virunga Nemzeti Park a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti határvidékén fekszik, déli részét idős keményfaerdő borítja Csakhogy itt tíz éve háború dúl. Egy csapat létszám- és fegyverhiánnyal küzdő vadőr igyekszik megvédeni a hegyi gorillák egyik utolsó mentsvárát. Ők jelentik az utolsó védelmi vonalat, de vesztésre állnak. A vadőrök több ezer lázadóval, ráadásul menekülttömegekkel állnak szemben. Minderről a National Geographic Channel tudósit.

Egyértelmű, hogy Kongónak ezen a részén veszélyes dolog a törvény szolgálatában állni.

A bűntény
Brent Stirton fotós a vadőrökkel tartott 2007. július huszonkettedikén, amikor valóságos rémálom vált valóra. Az első nőstény gorilla akit megtaláltak. a hátán feküdt, lelőtték. Úgy éreztük, mintha a saját nővérünk halt volna meg – mondta egyik vadőr. Tizenöt perc múlva megtalálták a gorillacsalád ezüsthátú hím vezérét. Keze a szívén. Lőtt sebek voltak a mellkasán. királyukat. Összesen hat gorillát öltek meg aznap. A tettesek ismeretlenek.
Nyilvánvaló, hogy nem átlagos természetkárosításról volt szó. Ezeket az állatokat nem a húsukért és nem is a trófeájukért lőtték le. Ezt nem vadorzók művelték.
Brent fotói felháborodást váltottak ki szerte a világon. A gyilkosok utáni széleskörű nyomozás folyt az ENSZ, a kongói hadsereg és a kongói nemzeti parkok együttműködésével. A gorillák elleni merényletről szólt a dolog, kivégzés volt. Terrorizmus.

Faszénégetők
A vidék legértékesebb erőforrása az őserdő, amit egy nagyhatalmú szindikátus pusztít. Illegálisan kivágják a fákat, és hevenyészett boksákban faszenet készítenek belőle. Mindent elpusztítanak, így elvesztik a gorillák élőhelyét. Az erdők eltűnhetnek, és velük együtt a hegyi gorilláknak sem lesz helyük.

Egy zsák faszén egy hónapra ellát egy családot főzésre való tüzelővel. Sokan maguknak gyűjtögetnek, de a legsúlyosabb károkat a nagy játékosok okozzák. Számos katona, akinek az lenne a dolga, hogy a vadőröket támogassa, saját teherautójával szállítja a faszenet. Az illegális faszén-kereskedelem állítólag évi harminc millió dolláros hasznot hoz, és ahol ekkora összeg a tét, semmi nem állhat az útjába azoknak, akik kézben tartják a termelést. Még a vadőrök vagy a gorillák sem.

Polgárháború
Itt, valamint a szomszédos ruandai és ugandai parkokban a nagyjából hétszázhúsz megmaradt hegyi gorillát a végső pusztulás fenyegeti. Ruandában.1994-ben az ország két fő etnikai csoportja közt kirobbant a polgárháborúban a hutuk irtani kezdték a tuszi kisebbséget. Nyolcszázezer embert mészároltak le. Ezután több mint kétmillió ruandai kelt át a kongói határon és özönlötte el a Virunga Nemzeti Park környékét. Jelenlétük hozzájárult a kongói polgárháború kirobbanásához. A parkban és körülötte különösen heves harcok dúltak. Összességében több mint ötmillió ember vesztette életét a második világháború óta lezajlott legvéresebb konfliktusban.

A menekülttáborok elérték a park határait, és a vadőrök meg a hegyi gorillák kereszttűzbe kerültek. A lázadók támadást indítottak állomásaik ellen.

A National Geographic Channel bemutatja, hogy egy lázadó csapat elfoglalta a parknak a gorillák által lakott részét, a vadőröket kiűzte onnan, és a kongói hegyi gorillák sorsa egyetlen ember kezébe került: a lázadók vezére kezébe. Csapatai hírhedtek a kegyetlenségükről, háborús bűnökért körözik a vezért.
Elfoglaltuk a gorillák területét – mondja ő – de nem azért, mert ott gorillák élnek, hanem mert ez egy fontos stratégiai támaszpont. Én védem a természetet és a környezetünket. Tudom, hogy a környezet fontos. És tudom, milyen fontosak a gorillák.
Ha igaz is amit a gerillák mondanak, ők akkor sem gorillaszakértők. Megzavarják az érzékeny állatokat azzal, hogy túlságosan megközelítik őket. A gorillákra nagy veszélyt jelentenek az emberi baktériumok is. Egy tüsszentés képes egy egész csoportot megfertőzni és elpusztítani.

Nyomozás
Paulin Ngobobo a vadőrök korábbi vezetője a nyomozás kulcsfigurája. A gorillák megölése előtt több mint egy éven keresztül próbált leszámolni a faszénüzérekkel. Emiatt sok ellenséget szerzett magának. A jelek arra mutatnak, hogy a gorillagyilkosság talán ellene irányuló összeesküvés volt. Biztonsági okokból zárt ajtók mögött kellett elmondania, amit tud.
Paulin megnevezett bizonyos személyeket. Most nagyobb veszély leselkedik rá, mint valaha. Az ENSZ védelme alatt áll. Indiai békefenntartók vigyáznak rá.

Paulin szerint 2006 óta a faszénkereskedők fővezére a saját főnöke, a Virunga Nemzeti Park köztiszteletnek örvendő igazgatója, Honoré Mashagiro. Valószínűleg ő indította el a faszénkereskedelmet – mondja –, mert minden akkor kezdődött, amikor ő lett az igazgató.

Paulin merészsége láttán más vadőrök is felbátorodnak, és tanúvallomást tettek. Azt állítják, hogy Honoré Mashagiro parkigazgató közreműködésével a vadőrök öt faszéntermelő állomást hoztak létre egyenként kétszáz munkással. A munkások fizetség ellenében kivághatták a fákat, hogy faszenet gyártsanak. Mindez havi tizenötezer dolláros bevételt hozott, ennek nagy része pedig Honoré Mashagiro zsebébe vándorolt. De félő volt, hogy az ügyre fény derül, és szükségessé vált valami „elterelő hadművelet”.
Lehet, hogy sosem derül ki mi történt. Csak annyi, hogy a gorillákat lemészárolták.

A vadőrök kéthetente egy speciális feladat céljából mégis bemehetnek az erdőbe. Összegyűjtik a legfinomabb leveleket egy különleges gorillának. Ndezének hívják. Ő túlélte a mészárlást. Mikor a vadőrök megmentették, idehozták. Néhányukat kiképezték, sőt egy időre egészségügyi karanténba is zárták, hogy egész nap gondozhassák a kicsiket. Remélik, hogy egy nap a fiatal gorillák visszatérhetnek a vadonba.

A történet National Geographic Channel műsorán szeptember 25-én 22.00-kor látható.

Kapcsolódó cikkeink:„Nagy fekete majmok”

Hozzászólások

Több száz medvét lőhetnek ki Romániában

Több száz medvét lőhetnek ki Romániában

Romániában több ezer medve él, az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre.

Virágzik a sivatag a La Silla Obszervatóriumnál

Virágzik a sivatag a La Silla Obszervatóriumnál

A chilei Atacama sivatagban található az ESO La Silla Obszervatóriuma, 2400 méteres tengerszint feletti magasságban.

Képregényszerű fotókon egy sárgarigó és fiókája

Képregényszerű fotókon egy sárgarigó és fiókája

A sárgarigó vagy aranymálinkó (Oriolus oriolus) nem rigó, bár a neve erre utalhat. Európában egyetlen fajként képviseli a nemzetségét, és szerencsére jól érzi magát az ember közelében. Szívesen telepszik kertekbe, parkokba, gyümölcsösökbe, de még az akácosokban vagy a faültetvényekben is fészkel, a sűrű erdőket viszont kedveli.

Igazi remekmű énekesmadarunk fészke

Igazi remekmű énekesmadarunk fészke

A sárgarigó mindig villás ágra, a villa tövében építi fel fészkét.

Budapesten volt üzletkötő, ma a Balatonnál menti a rókákat

Budapesten volt üzletkötő, ma a Balatonnál menti a rókákat

Így vagy úgy, de mindannyiunknak van valamilyen formában kötődése a rókákhoz. Kurunczi Norbertté az átlagoson jóval túlmutat, és erről nem fél tanúbizonyságot tenni.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket