András, Andor, Andrea2023. november 30., csütörtök
Természet

A jaguárok és az anakondák birodalmában

2009.02.19.Admin
National Geographic Magyarország

Hogyan fotózzunk papagájokat és kajmánbébit egy dzsungeltúrán? Mitől óvakodjunk egy brazíliai tavacskában? Hogyan állítsuk fel a lessátrat? Egy természetfotós kalandjai Pantanal mocsárvidékén.

Írta és fényképezte: H. „Beduin” Áron

A jácintkék arák fészekodújához vezető út mégsem tízperces séta, ahogy Manolo még tegnap este állította. Közel negyven perce gázolunk a tavirózsák között, és kísérőnk is ennyi ideje pislog bizonytalanul a felettünk magasodó óriásfák irányába. Már lilán dereng az ég alja, a békák elhallgattak, ha nem érkezünk meg időben, sosem állítjuk fel a lessátrat. Hamarosan egy kis szigetre érünk, végre száraz homok van a talpunk alatt, bár a cipőnkben tocsog a mocsár sara. Az egyik hatalmas, derékba tört fa törzsén fekete lyuk tátong, a tövében ürüléknyomok, megkönnyebbülve egymás felé bólintunk és lepakoljuk a felszerelést. „Ez lesz az!” – fordul meg széles vigyorral Manolo, mire egyszerre mutatjuk, hogy maradjon csendben.

A papagájok nem buták
A hajnal első fényeiben felállítjuk a lessátrat, nem messze a fától, egy bokor takarásában, és alábújunk. Max, aki divatfotósként kezdte Franciaországban, most élete első természetfotós megrendelésének a teljesítésén dolgozik, egy életmódmagazinba készít riportot a helyi turizmusról. Nagy fényerejű, közepes objektívet választ, és az odúra irányítja. Fél óra feszült várakozás múlva kinéz az odúból az egyik szülő, majd csendben visszahúzódik. Újabb fél óra múlva hirtelen mindketten kirepülnek, egyenesen fel a fa tetejére, ahonnan hangos szidalmakat és apró faágakat küldenek le hozzánk. Nem áll szándékukban etetni a fiókákat, egyértelműen észrevettek minket, és az sem segít, hogy megtévesztésül Manolót visszaküldjük a táborba, hátha üresnek hiszik a sátrat. Az okos papagájpár nem mozdul a fa tetejéről, majd Max int, hogy álljunk tovább, a végső lökést a lessátor tetején kapirgáló rigók adták meg.

A jácintkék arapár, amelyeket végül nem sikerült lefotózni, 5-6 millió forintot érne egy európai állatkereskedésben, tudom meg Maxtól, és bizony a mai napig százasával fogják be és csempészik ki Brazíliából a fiókákat. A legnagyobb repülő papagájfajként számon tartott jácintkék ara későn lesz ivarérett, ritkán költ, akkor is csak egy fiókát reptet ki, aminek elkerülhetetlen következménye, hogy az élőhelyek csökkenése ezt a fajt különösen érzékenyen érinti. Sajnos a turizmus az egyetlen megoldás, a Pantanal vidékén leginkább ott maradtak fent állandó arapopulációk, ahol a helyi fazendatulajdonosoknak (brazil birtok, tanya) pénzt hoznak a madarak miatt odalátogató turisták.

 Közúti életkép

Közúti életkép

A Pantanal két fő bevételi forrása a mezőgazdaság és a turizmus, és sajnos a kettő sokszor üti egymást. A brazil gauchók felgyújtják a száraz évszakban a füvet, hogy a marháknak legyen friss legelője, ami sokszor elpusztítja az összes területen fészkelő madarat. Évről évre egyre több természetes területet vesznek meg a helyi birtokosok, hogy szóját, cukornádat vagy kukoricát termesszenek. Az elszegényedett falusiaknak pedig marad a vadorzás.

Vérszívók a Nagy Lyuknál
Bár ma reggel is korán indultunk, mégsem vagyunk fáradtak, ahogy a dzsip tetején ülünk, és pásztázzuk a Transpantaneíra két oldalán lassan tovahaladó fás szavannát. Az út melletti csatornából rendszeresen jégmadár, kánya vagy kócsag száll fel, és Manolo a tetőre ütve mutatja, jobbra egy nagyobb pocsolya partján óriásvidra fogyasztja könnyen szerzett zsákmányát. Gyakran megállunk fényképezni, sofőrünket nem kell biztatni, hogy minden sütkérező kajmán vagy bokorban hűsölő vízidisznó mellett megálljon, és bemondja a nevét, természetesen csak portugálul.

 Kajmánt rejt a víz

Kajmánt rejt a víz

Két nap alatt jutunk el a Rio Cuiabá egyik mellékágához, ahol véget ér az út, bár tovább lehetne menni a dzsippel, a zajjal csak elijesztenénk a ritkább, félénkebb állatokat. Mint például a jaguárt vagy a mocsári szarvast. Összepakoljuk hátizsákjainkat, a vizet és az élelmet szétosztjuk, majd elindulunk gyalog a mellig érő, sárga fűben a „Nagy Lyuk” néven emlegetett tavacskához, amelynek a partját puha, térdig érő sár borítja, beljebb már mellig ér a víz, a tetejét pedig vízijácintok szőnyege fedi. Csak egészen középen, egy kis területen látunk szabad vízfelületet, de az sötéten örvénylik a sok uszonytól és a halak közé vágó csértől.

Max néhány órát botladozik az ingoványban, de a gazdag képanyag okozta mosoly hamar lehervad arcáról, amikor leveszi német piócaálló nadrágját, és térdtől lefelé feketén csillog a bőre a sok vérszívó gyűrűsféregtől. A naplemente előtt még néhány vadászó kiskajmánt sikerül lefotózni, majd felkészülünk az éjszakai lesre, az út lényegére, a jaguárok órájára. Az onca, ahogy a helyiek hívják a nagymacskát, egész évben észrevétlen és megközelíthetetlen. Csupán ilyenkor kényszeríti őt is a szárazság az itatók közelébe, ahol ki tudja, akár egy fiatal vízidisznót is zsákmányul ejthet aznap.

 Falatozik a tukán

Falatozik a tukán

Szél alatt állítjuk fel a lesfalat, elé ágakból álcát építünk. Pont rálátunk a vizet megközelítő egyetlen ösvényre, melynek oldalában valamilyen állat mély lyukakat vájt, feltehetőleg vizet keresve. Délutántól késő estig a törzsvendég kajmánokon, jabirugólyákon és kócsagokon kívül sikerült tapírt, anakondát, ocelotmacskát és egy egész szarvascsordát lencsevégre kapni.

Vakuval a nagymacskára
Valamikor éjfél után elaludhattam, mert Max sürgető lökdösésére ébredek. A holdvilágban éppen hogy kiveszem a kezét, ahogy mutatja, nézzek a tó felé. A víz közepén nagy csobogás, fröcskölés hallatszik, de nem látunk mást, csak a holdfényt a hullámok peremén. Nemsokára fekete, csillogó fej emelkedik ki a vízijácintok közül, és a sárban cuppogva egészen közel jön hozzánk. Közelről már látszanak a jellegzetes, fekete körök a sárga bundáján, majd a fiatal hím jaguár egy méretes, csapkodó halat dob maga elé. Nincs elég fény, így kénytelenek vagyunk egy piros fénnyel megvilágítani a hatalmas ragadozót, míg Max ellő néhány képet gyenge vakus derítéssel. A nagymacska megmerevedik, felénk néz, beleszimatol a levegőbe, majd szájába veszi a halat, és két ugrással eltűnik a sötétben.

 Véget ért a ap

Véget ért a ap

Egész reggelig üres marad az itató, csak a lappantyúk sziszegését hallani meg egy kuvik messzi hangját; az éjjel nyíló tavirózsák fehéren világítanak a tájban, és a békák óránként néhány percre összevitáznak valamin. Ilyenkor érzi az ember, hogy a hamisítatlan vadonban, az érintetlen természetben lakik.

Kapcsolódó cikk:
A terítéken Brazília! 1. rész – Amazónia

Szavazzunk az Év természetfotósa közönségdíjára!

Szavazzunk az Év természetfotósa közönségdíjára!

A Londoni Természettudományi Múzeum szervezésében meghirdetett Év természetfotósa verseny közönségdíja 25 fotó közül kerül majd ki, a nekünk tetszőre szavazhatunk is már.

Papagájok nyelvjárásai

Papagájok nyelvjárásai

Európai városokban, a behurcolásuk után, itt meghonosodott papagájok hangjait hasonlították össze.

A rákok és a szárazföldi életmód

A rákok és a szárazföldi életmód

Egy nemrégiben közzé tett kutatásban azt mérték fel, hogy a mai szárazföldi életmódú rákok miként váltottak át a vízi közegükről a szárazföldire.

Stájerországi élményrégiók hangulatos téli világa (X)

Stájerországi élményrégiók hangulatos téli világa (X)

Akár advent varázslatos fényeiről, téli túrázásról, síelésről, hangulatos lovas szánozásról vagy kalandos szánkózásról álmodunk, itt hegynyi lehetőség vár ránk.

Víz a természetben: növények, amelyek erről árulkodnak

Víz a természetben: növények, amelyek erről árulkodnak

Vannak olyan lágyszárú növényfajok, amelyek a felszín alatti vizeket jelzik (pl. fehérvirágú keserű foszlár, sárgavirágú veselke, boroszlán + ahol nádat vagy sást látunk, ott is lehet a felszín alatt víz)

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket