Félix, Előd, Annamária, Annabella2023. június 09., péntek
Természet

Eperszezon egész évben – amíg a vízkészlet tart

2009.06.18.Admin
National Geographic Magyarország

Eper nincs mindig, és nincs is mindenhol. Mégis vehetünk szinte mindig és majdnem mindenhol. Kérdés, hogy milyen áron...

Létezik Spanyolországban egy hely, ami maga a paradicsom – bár sok helyről és sokan állítják ezt, de most valóban így van. Édesvízi élőhely, több száz madárfaj található itt; az őszi vándorlás alatt fontos pihenőhely számukra a terület. A spanyolok nagy büszkesége, a fokozottan védett ibériai hiúz is már csak itt található meg. Kék ég, zöld fű, csillogó tengervíz, napsütés – ahogy az a nagy könyvben meg van írva. A paradicsom földi neve: Coto Doñana. 1969-ben alapítottak itt nemzeti parkot, hogy az Európában valóban egyedülálló természeti kincseket megvédjék, és biztosítsák a fajok számára a továbbélést.

Az édesvíz nagy kincs. Nemcsak az állatoknak, de az embernek is. A Doñana park mellett lakó gazdák gyorsan rájöttek, hogy ezt milyen ügyesen ki lehet használni. Egyszerű a képlet: adjuk össze azt, ami már eleve ott van, vagyis a kellemes klímát, az édesvizet magában rejtő földet és az európai országok lakóinak téli gyümölcsigényét. Mi is lehetne más az eredmény, mint maga az eper.

Hogy karácsonyra a nagymama Budapesten epres süteményt készíthessen az unokájának, hogy szilveszterkor a pezsgő mellett eper ízesítse a hangulatot Moszkvában, hogy eperszuflét tálalhasson a pincér egy hűvös novemberi napon Párizsban, és a tél végén az influenzából lábadozó családfő vitaminhiányát eperrel pótolja a gondos feleség Brüsszelben – nos Európában mindehhez Spanyolország Doñana Nemzeti Parkjában termelik meg szinte a teljes szükséges mennyiséget.

A spanyol epergazdák derék munkát végeznek. Kiválasztották a számukra megfelelő földet, a fákat és a felesleges növényzetet annak rendje és módja szerint kiirtották, és mindent megtesznek azért, hogy speciális szivattyúikkal kinyerjék az édesvizet a földből. Az eper elég sok vizet igényel, ami azonban a gazdákat cseppet sem zavarja, hiszen a vizes élőhely lecsapolásából elegendő vizet nyerhetnek akár az újabb és újabb földek öntözéséhez is. Az eper iránti kereslet nagy, az eperföldek nagysága ezzel arányosan nő. Alig akad gazda, akit egyáltalán csak gondolati szinten is zavarna, hogy egy nemzeti park védett területén, illegálisan termeszti az epret. Létezik olyan összeg, ahol már szelektív a lelkiismeret.

A Doñana Nemzeti Parkban a paradicsomi kép az epertermesztés miatt ezért némileg megváltozott. Az intenzív mezőgazdasági tevékenység miatt a talajvízszint csökkenni kezdett, az édesvízi élőhelyek területe zsugorodott, ez pedig az állat- és növényfajok életére is kihat. Az epret a kártevők ellen védő kemikáliák bemosódása miatt már 1986-ban 30 ezer madár pusztult el. Ráadásul az eperföldek, a hozzájuk vezető utak feldarabolják a nemzeti park védett területét, az állatok élőhelyeit, amit legjobban a fokozottan védett ibériai hiúzok életén lehet nyomon követni. Ez a világon a legveszélyeztetettebb macskaféle.

A vadon élő hiúzok száma jelenleg nem haladja meg a 100-at. Az utóbbi nyolc évben 45 hiúztetemet találtak. A ragadozók élőhelye egyre zsugorodik, és fő táplálékukból, az üregi nyúlból is egyre kevesebb akad, emiatt folyamatosan csökken a populáció egyedszáma. Számos hiúzt gázoltak el a nemzeti parkot behálózó autóutakon is.

Az epertermesztés nagy gazdasági jelentőséggel bír Spanyolországban. Talán ezért sem lehet véletlen, hogy hivatalos úton sehogy sem lehet a védett területen folytatott termesztést megakadályozni. A személyes fellépésre pedig az epertermesztők elég mély benyomást keltő válasszal reagálnak, amire a legtöbben jobbnak látják a területet és a gazdákat messze elkerülni. Persze a gazdák is ezt javasolják. Olyan megoldást kell tehát találni, amivel a termelők sem esnek el a bevételüktől, és a terület is fennmarad.

A WWF kidolgozott egy stratégiát, amivel úgy tűnik, mindenki jól jár. Ők ugyanis nem azt mondják, hogy az epertermesztést azonnal be kell szüntetni, hiszen a gazdasági jelentősége egyértelmű. Inkább olyan tervvel álltak elő, amivel ésszerűsíthetik a vízfelhasználást, a növényvédőszerek használatát és a területi terjeszkedést. Ennek érdekében a területen úgynevezett ökológiai folyosókat alakítottak ki, amelyeken a hiúzok, és egyéb állatfajok nyugodtan közlekedhetnek, így élőhelyeik között átjárhatóságot biztosítanak. Ezzel nemcsak a hiúzok, de táplálékállatok és egyéb fajok szaporodását, fennmaradását is elősegítik. A nagyobb terület biztosítása céljából utakat és elektromos vezetékeket is áthelyeznek.

Egy mintaterületen új vízfelhasználási módot alakítanak ki és mutatnak be a gazdáknak. Így megakadályozható a talajvízszint további csökkenése, és a vizes élőhelyek zsugorodása. A gazdák a saját szemükkel bizonyosodhatnak meg arról, hogy – költségesebben ugyan – alternatív módon is működik az epertermesztés.

A legnagyobb kérdés persze az, hogyan lehet rávenni egy gazdát arra, hogy ezt a módszert alkalmazza. A válasz a felvevőpiacban rejlik. A WWF kidolgozott egy együttműködési formát egy szupermarket-lánccal. Ennek értelmében az áruházlánc vállalja, hogy a WWF tanúsítványával rendelkező gazda, aki tehát papírral bizonyítja, hogy természetközeli gazdálkodásból származó epret kínál, biztos felvásárlót talál. A vásárlási lánc végén lévő fogyasztót pedig arra buzdítják, hogy hallgasson a lelkiismeretére, és csak a pandás logóval ellátott, a WWF által tanúsított epret vegye le a pultról.

A mentési folyamat tehát elindult. Néhány gazdában újra pislákol a lelkiismeret, és csatlakozott a kezdeményezéshez. Sokan azonban még mindig az olcsóbb, de pusztítóbb utat választják.

A Doñana Nemzeti Park talán újra feléled. A számos madár- és emlősfaj, a rovarok és a növények talán túlélik, hogy az eperszezon nemcsak Spanyolországban, de szinte egész Európában január elejétől december végéig tart.

Balogh Alexandra

Forrás: WWF

Kapcsolódó cikk:
Egy kihalás szélén álló faj új populációjára bukkantak

Gondoskodó nyolclábú anyák

Gondoskodó nyolclábú anyák

Lassan beköszönt a nyár. Langyos tavaszi szellő söpör végig a tiszasasi futballpálya csupasz talajfoltokkal tarkított gyepén. A fűcsomók között ujjnyi vastag lyukak tátonganak, a szegélyükön csillogó selyem pedig azt jelzi, hogy az üregeket különös lények lakják.

Fenyőligetek veszélyeztetett hüllője

Fenyőligetek veszélyeztetett hüllője

Egy fajmegőrzési program keretében engedik szabadon a Pituophis ruthveni óriáskígyófajt a Louisiana állambeli Kisatchie természetvédelmi területen.

Rovarbeporzásúak lehettek az első virágok

Rovarbeporzásúak lehettek az első virágok

Egy új kutatásban arra jutottak, hogy legalább 140 millió éve, amióta az első virágport tartalmazó virágok létrejöttek, rovarok gondoskodtak a pollenjük terjesztéséről.

Hogyan menthetjük meg a korallzátonyokat?

Hogyan menthetjük meg a korallzátonyokat?

Egy új elemzésből kiderült, hogy a klímaváltozás elleni jelentős tettek nélkül sehogyan.

Az éjjeli beporzóink is védelemre szorulnak

Az éjjeli beporzóink is védelemre szorulnak

Az éjszakai beporzókat legalább úgy kellene védeni, mint a méheket (háziméheket), hisz az ökoszisztéma-szolgáltatásban az ő szerepük is jelentős.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket