A méheknek jobb a városban mint vidéken
A városi méhek több mézet termelnek, és jobban érzik magukat. Legalábbis Franciaországban: Párizs belvárosábanahol sokkal inkább nyüzsögnek a méhek, mint a vidéki természetben.
„Mezőgazdasági körülmények között 10–20 kg mézet lehet előállítani, míg a városokban közel 80–100 kg-ot is lehet termelni” – jelentette ki Nicolas Geant, a párizsi Grand Palais méhésze.
Geant szerint a francia fővárosban például a pollen- és nektárgyűjtés a méheknek nem jelenthet gondot, hiszen ott van például a Tuillériák kertje, nem is beszélve a Grand Palais saját virágágyásairól. A vidékeken azonban egyre kevesebb a fa, a virág és a sövény. A városokban ezzel szemben viszont milliónyi virág van a parkokban, erkélyeken, sőt egyre több fát – akác- tölgy- és gesztenyefát – telepítenek az utak mellé is.
Párizs levegője persze nagyon szennyezett, főleg az autók kipufogógázától, ez azonban össze sem hasonlítható a vidéki rovar- és gombairtó szerekkel, fertőtlenítőkkel, amelyek rengeteg méhet pusztítanak el. A francia méhész egyesület (UNAF) kimutatta, hogy napjainkban a méhek pusztulási rátája főleg a kukorica- és napraforgóültetvények mellett a legmagasabb. Ezzel szemben az 1980-as években Európában főleg az egyre emelkedő számú gyárak és rovarirtó szerek miatt volt 30–35 százalékkal magasabb a pusztulásuk az átlagnál.
„Tulajdonképpen a városokban nincs rovarirtó szer” – fejtette ki Jean Lacube méhész, akinek 8 méhkaptára van egy épület tetején, Párizs egyik előkelő negyedében. „Párizsban mintegy 300 méhkaptár van. A városi méhészet azonban luxus, vidéken lenne a helye, úgyhogy a méhészet jövője nem a városban van” – vélekedett Lacube.
Kapcsolódó cikk:
A kaptárak mézelő lakói