Róbert, Robertina, Arianna, Fülöp, Roberta2023. június 07., szerda
Természet

A szavannák veszedelmes vadászai

2009.08.26.Admin
National Geographic Magyarország

Afrika szavannái lélegzetelállító vándorlások színterei. Minden évben több mint egymillió legelő állat halad át a síkságon. Három csúcsragadozó is a roppant méretű mozgó hústömegből él.

A gepárd
Az oroszlán és a leopárd mellett az afrikai szavanna egy másik nagymacskának is otthona. Ő más technikát alkalmaz: a rendkívüli gyorsaságot. A gepárd a leggyorsabb szárazföldi állat: sebessége elérheti a 114 km/órát. Hosszú, karcsú lábai és megnyúlt, hajlékony gerince lehetővé teszi, hogy leterítse a szavanna leggyorsabb zsákmányállatát, a Thompson-gazellát.

A gepárd elsősorban Dél-Afrikától Algériáig fordul elő a füves pusztákon, bár Iránban is található egy kisebb populációja. Kora reggel és késő délután vadászik, így kihasználja a kedvező napfényt. A szeme alatti könnycsepp alakú fekete folt tompítja a vakító fényt.
Nagyjából negyvenöt méterig lopakodva közelít. A gyorsulás kulcsfontosságú. A gepárd két másodperc alatt képes nulláról hatvannégy kilométer per órás sebességre gyorsulni.

A nagy orrlyukak sok levegőt vesznek fel, az áramvonalas test pedig csökkenti a légellenállást. A gepárd hosszú farkával egyensúlyoz az éles kanyarokban is.

Mindennek ellenére a gepárd legtöbb zsákmányszerzési próbálkozása sikertelen. Az együttműködés növeli az esélyeket. A hímek gyakran szövetségre lépnek, és közösen vadásznak. Gyorsan kell enniük. Nem elég erősek ahhoz, hogy elhurcolják és elrejtsék a zsákmányt. Arra pedig nem képesek, hogy legyőzzék az oroszlánokat. Ám a gepárdok gyakran egy másik, kitartó és erős ragadozó miatt veszítik el nehezen megszerzett zsákmányukat. Erről írtunk a Miért fél a gepárd a hiénától? című cikkünkben.

Az oroszlán

Afrika legnagyobb ragadozója. Több mint egy méter magas, és majdnem kétszázhatvan kilót nyom. Hosszú lábainak és masszív gerincoszlopának köszönhetően gyors és erőteljes rohamokra képes. Ám a hatalmas test hamar elfárad.

A legtöbb magányos próbálkozás kudarcba fullad. Hatékonyabb, ha két nőstény oroszlán összehangolt rajtaütést hajt végre. Visszahúzható karmaikat az áldozatba mélyesztik, így az nem tud elmenekülni.

Az oroszlánok egész Afrikában előfordulnak, Dél-Afrikától egészen Szomáliáig, nyugat felé pedig Szenegálig. A legszívósabb állományok a barátságtalan sivatagban is megélnek, ahol a homok hőmérséklete elérheti a hetven fokot. Nem válogatósak. Az oroszlánok évente több mint száz embert ölnek meg.
Az emberek viszont több százezer oroszlánt öltek meg a múlt században. Mintegy 80-90 százalékkal csökkent az elmúlt 20 évben az afrikai oroszlán egyedszáma. Erről Az oroszlán elköszön? című írásunkban tudósítottunk.

Oroszlánösztön
A zimbabwei Hwange Nemzeti Park fiatal oroszlánjait már csak egyetlen – igazán létfontosságú – lépés választja el az önállósodástól: meg kell tanulniuk ölni. Ez viszont korántsem egyszerű feladat, mert az oroszlánok legfontosabb zsákmányát ezen a tájon a veszélyes szarvakkal megáldott bivalyok jelentik, amelyek nem arról híresek, hogy könnyen megadnák magukat támadóiknak.

A Channel filmjében láthatjuk, amint a lassanként beköszöntő száraz évszak egyértelműen a ragadozók malmára hajtja a vizet, hiszen a kiapadó tavak és vízfolyások körül mind nagyobb csapatokban tömörülnek a szomjas prédaállatok. A film főszereplői is elfoglalják megfigyelőállásaikat, és amikor egy nőstényelefánt kénytelen magára hagyni nyomorék kicsinyét, már meg is van az első célpontjuk…
Mikor látható? Szeptember 14-én hétfõn 17:00 órakor.

A foltos hiéna

Hangjától borsódzik a hátunk. Erős állkapcsával pedig halált hoz minden áldozatára – még az oroszlánra is. Ez Afrika leggyakoribb nagyragadozója. A foltos hiéna előfordul Szenegáltól Szomáliáig, illetve egészen Dél-Afrikáig.

Leginkább dögevőnek tartják, de vadásznak is kiváló. Tulajdonképpen mindent megeszik, amit a környezetében elkap. Kafferbivalyt, gnút, madarakat, gyíkokat, még rovarokat is. Az emlősök között az ő állkapcsa a legerősebb. És ha egyszer lenyel valamit, a gyomrában az erősen savas emésztőnedv gondoskodik róla, hogy semmi ne vesszen kárba. A hiénák nagyjából egy nap alatt végeznek egy egész tetemmel.

Kitűnő szaglás, remek látás és hallás teszi lehetővé, hogy a hiénák több kilométerről kiszúrják áldozatukat. És ha a hajsza elkezdődött, a hiénák nem adják fel. Akár három kilométeren át képesek hatvan kilométer per órás sebességgel futni.

A tudósok csak most kezdték megismerni a hiénák legjobb fegyverét. Bonyolult agyukat.
A foltos hiéna homloklebenye igen jól fejlett. Emberben az agynak ez a része felelős a problémák megoldásáért és a szociális készségekért. Valószínűleg a hiénáknál is hasonló a szerepe. A foltos hiénák klánjai akár nyolcvan egyedből is állhatnak. A nőstények nagyobbak és agresszívebbek a hímeknél. A klánt az alfa-nőstény vezeti, szigorú hierarchia szerint. Ha valaki elfelejti, hol a helye, könnyen elveszítheti az egyik fülét vagy a farkát. Az alfa nőstények falkán belüli szerepéről szól a Hiénák: ellés a csiklón át! című cikkünk.

Ám társas szerveződésüket sokkal hasznosabb dologra fordítják: a vadászatra. Bár egyre többet tudunk meg a rejtélyes vadász titkairól, hangja továbbra is borzongatóan hat az éjszakában.

Ez a három vadász önmagában is tekintélyt parancsoló. Csoportosan viszont szinte megállíthatatlanok.

A nagymacskák kedvelőinek
A nagymacskák kedvelőinek ajánljuk a Channel Veszedelmes leopárdok című filmjét.
Ha egyszer szépségversenyt rendeznének az állatvilág számára, az indiai leopárdok bizonyosan előkelő helyen végeznének. Ennek ellenére hajlamosak vagyunk rossz szemmel nézni rájuk, mert évről évre számtalan emberéletet követelnek – jóval többet, mint akár a tigrisek. Pedig ha jobban ismernénk szokásaikat és szükségleteiket, minden bizonnyal kevesebb összetűzésünk lenne velük. A filmben megismerkedünk egy gyermekét sirató családdal, egy, a leopárdok szokásait kutató tudóssal és néhány elhivatott természetvédővel, akik a vadon élő állatok és az ember igényeit igyekeznek összehangolni.
Mikor látható? Szeptember 9-én szerdán 17:00 órakor.
Az éjjeli beporzóink is védelemre szorulnak

Az éjjeli beporzóink is védelemre szorulnak

Az éjszakai beporzókat legalább úgy kellene védeni, mint a méheket (háziméheket), hisz az ökoszisztéma-szolgáltatásban az ő szerepük is jelentős.

Amerikai eredetűek lehetnek a nappali lepkék

Amerikai eredetűek lehetnek a nappali lepkék

Egy új kutatásban a nappali lepkék földrajzi eredetét, elterjedésüket és tápnövényeiket vizsgálták.

Különös növényi képességek

Különös növényi képességek

Egy új kutatás szerint a növények még idegrendszer nélkül is meg tudják különböztetni azt, amikor megfogjuk, s amikor elengedjük őket.

Az aranyló folyó nyomában

Az aranyló folyó nyomában

A 2022-es aszály után meglepett minket a természet, és úgy néz ki, mintha be akarná pótolni az előző évi csapadék elmaradását. Ősszel és télen is bővebben hullott az égi áldás, májusban pedig rárakott még egy lapáttal. A bőséges csapadék hatására beindult a növényvilág, és szinte bármerre megyünk, fantasztikus színes réteket találunk. Szerencsésen feltöltődött a 2022-ben teljesen kiszáradt lakiteleki Dög-Tisza is. A víz felszínét dús növényzet lepte el és május közepére egy csapásra aranyló folyóvá változott.

Tűlevelű erdők madara

Tűlevelű erdők madara

Pár évvel ezelőtt sokat kirándultunk a Bükkben, ott is a magasabb régiókban. Mesés májusi hajnalokon vagy szeptemberi reggeleken Bánkútról ereszkedtünk le a Nagy-mezőre. Itt fent, a nagy lucfenyős erdőben mindig megütötte fülünket a kormosfejű cinege (Parus montanus) „zsé-zsé-zsé-zsé” hívogatója.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket