Emil, Csanád, Vilmos2023. május 28., vasárnap
Természet

Kinn az orosz vadonban: Kamcsatka

2009.10.08.Admin
National Geographic Magyarország

Kamcsatka a szélsőségek földje. A vulkánokból ömlő láva újraalkotja a tájat. A tél szigora azonban még ezeket az óriásokat is jégbe vonja, amikor beáll a fagy.

A világtól elzárt, 470 ezer négyzetkilométer kiterjedésű Kamcsatka-félsziget kietlen tájait hegyek és vulkánok tarkítják. Bár Kamcsatka nagyobb, mint Svédország, kevesebb, mint 400 ezer ember él itt. Nyugati partját az Ohotszki-tenger mossa. Keletről a Bering-tenger és a Csendes-óceán jégbe hűtött partja határolja. Télen a hullámok lassan megadják magukat a fagynak, és jégtáblák áthatolhatatlan tömegévé állnak össze. A 29 aktív vulkán tombolása szüntelenül formálja a vidéket. Az évszakok körforgása sohasem áll meg, és az élet minden változáshoz alkalmazkodik.

Sok állat, amely elviseli a mínusz 30 fokot is elérő hideget, ideális élőhelyre talált Kamcsatka vadonjaiban. Az óriásrétisasok a Kuril-tónál találnak menedékre. A 80 négyzetkilométeres kráter vize a vulkán melege miatt nem fagy be. Néha akár 800 madár is itt vészeli át a hat téli hónapot.

A Kuril-tó a lazacok legnagyobb ívóhelye Eurázsiában. Évente mintegy 8 millió hal gyűlik itt össze. Az ívás után a lazacok elpusztulnak. A kékhátú lazacok késő nyáron érkeznek a Kuril-tóhoz. Miután a Csendes-óceánról beúsznak az Ohotszki-tengerre, még 40 kilométert kell megtenniük felfelé az Ozernaja folyón. Kamcsatkán a lazac minden élet forrása. E halak nélkül az egész ökoszisztéma összeomlana. A Föld lazacainak egynegyede itt kezdi az életét. Állományukat nem csak a hivatásos halászat, hanem a nagyra értékelt kaviárjuk miatti orvhalászat is veszélyezteti. Az első lazacok a nyár elején érik el a folyó alsó szakaszát. Végül júliusban a lazacok több hulláma is eléri a folyó felső szakaszát, és beúsznak a Kuril-tóba.

A tó ilyenkor a sasok alaposan feltöltött éléskamrája. Erős csőrük a fagyott és a friss hallal is gyorsan elbánik.De a halakhoz a bőség ellenére sem könnyű hozzájutni. A gyengébb varjak a kincset érő falatokért tolakodnak. A lopás is az étkezés szertartásának velejárója. Az ebédet csak ideig-óráig lehet megvédeni a szemtelen tömegtől.

A tavat a szirti sasok is felkeresik, hogy kivegyék részüket a zsákmányból. Az óriás rétisasok másfélszer súlyosabbak, a szirti sasok kevésbé erőteljes csőrük miatt pedig akár órákig is csipegetik a keményre fagyott halat, mire hozzáférnek a jól megérdemelt húshoz.

Április közeledtével a nap egyre erősebben süti a fagyos félszigetet. Az első növények áttörik a jeges kérget. Az élet egyéb jelei is megmutatkoznak. Új lábnyomok tűnnek fel. Amikor a fagy engedni kezd, a barnamedvék is előbújnak rejtekhelyükről. Mintegy 12 ezer egyedük él itt: ez a világ medvékkel legsűrűbben benépesített vidéke. A medve a hat hónapos téli álom után először a bundáját tisztítja meg. A hóban hempergőzve eltávolítja az összegyűlt zsíros piszkot, hogy helyreálljon a hőszigetelés.

A Channel ajánlata
A keleti végeken észak-déli irányban elnyúló Kamcsatka-félsziget a szélsőségek hazája – egyszerre a tűz és a jég birodalma, maely, bár felbecsülhetetlen értékű ökológiai örökséget őriz, ma is folyamatosan alakul és megjújul aktív tűzhányóinak köszönhetően. E látványos díszletek közt az élővilág képviselői se vallanak szégyent: a Kuril-tó zsákmányain szirti sasok és óriásrétisasok osztoznak, üregeik előtt nemrég született vörös róka-kölykök próbálgatják lábaikat, a folyókban pedig barnamedvék fogyasztják éves rendes lazalakomájukat…

Oroszország hatalmas kiterjedésű ázsiai területeit mintha csak a szabadságot és háborítatatlanságot kedvelő élővilág igényei szerint tervezték volna meg. A National Geographic gyönyörű filmsorozata Oroszország legszebb és ember által talán legkevésbé zavart vidékeit tárja elénk, veszélyes vagy éppen túlzottan is félénk, csak nagy nehézségek árán lencsevégre kapható lakóikkal együtt.

A sorozat aktuális része október 8-án (csütörtökön) 21 órakor tekinthető meg.

A gejzírek völgyében a húsz hatalmas gejzírből származó hő valamivel korábban hozza el a tavaszt. Ezt az állatok is kiaknázzák. Medvék gázolnak a gyors folyású, 25 fokos vízbe. Sűrű bundájuk szigetelő levegőréteget zár magába, így biztosítja, hogy a víz el se érje a bőrüket. Csak kívül lesznek vizesek. A medencékben a víz 35 foknál melegebb is lehet. Ilyen gejzíregyüttes a Földön csupán öt létezik. A medvék számára valóságos gyógyfürdő, amely a békés pihenést szolgálja. Nagy előnye, hogy a forró, kénes víz az élősködőket is kiűzi a bundájukból.

A medvék hosszú utat járnak be. Főleg lazaccal táplálkoznak, de a halak júliusi visszatéréséig bármivel beérik. Azonban minden évben a lazacívás idején veszik magukhoz a legtöbb kalóriát. Tízszer annyit, mint azt megelőzően, bogyók fogyasztásával. A lazacok vándorlása négy hónapon át bőségesen ellátja a medvéket. A lazacok kínálják a legjobb lehetőséget arra, hogy elég zsírt szedjenek fel a télre. Naponta mintegy két kilogrammot híznak. Akár 15centiméter vastag zsírréteg is nő rajtuk, amivel átvészelhetik a telet.

A tapasztalt anyamedvék a torkolat közelébe vándorolnak. Várnak, amíg a víz hemzsegni nem kezd a halaktól, és csak akkor vetik bele magukat. Ha a lazacok száma a tóban átlép egy küszöböt, a halak most már a sekély folyókba is felúsznak ívni. Ez a legmegfelelőbb idő a halászatra.

A medvéknek egész júliusban folytatniuk kell a gyors gyarapodást: Kamcsatkán már megkezdődött a visszaszámlálás a tél előtt. Az agresszív állatok csak ilyenkor tűrik el egymás társaságát. A béke érdekében lehajtott fejjel mutatnak alázatot. Az éberen töltött hat hónap során egy felnőtt hímnek a tömege mintegy 35%-át, akár 200 kilogrammot is híznia kell, mielőtt októberben visszavonul az odújába. A medvék akár húsz percenként is elejtenek egy halat. Egy nap alatt akár harmincat is elfogyasztanak.

A bocsok az első két három évben anyjuk nyomában járnak, és megtanulják kiaknázni a lazacvándorlást.

A becslések szerint az orvhalászat következtében évente mintegy százezer tonna lazac tűnik el a folyóból. Ilyen rablógazdálkodás mellett a jövő bizonytalanná válhat.

Azok a lazacok, amelyek szerencsésen átjutnak az orvhalászok és medvék között, útjuk végére értek, és ívni kezdenek. A nőstények több ikracsomót is elhelyeznek. Egy ívási időszakban nagyjából 5000, különböző hímek által megtermékenyített ikrát raknak le. Feladatukat végrehajtva az állatok elpusztulnak.

Kétezer méteres magasságban a havasi juhok mindig a szakadék peremén élnek. A nyáj nagyrészt az újszülötteket gondozó anyákból és néhány serdülőkorú juhból áll. A nőstények minden tavasszal kiválnak a nyájból, majd ellenek, és csak júniusban térnek vissza. A kellően kifejlett kosok is távoznak, és csak hímekből álló nyájakba tömörülnek. A fiatalok született hegymászók. Egész életüket a meredek sziklafalakon töltik. Ebben a magasságban a ragadozók többsége megközelíteni sem képes a juhokat. Mégis éberek, mert tartanak az óriásrétisasoktól.

Az óriásrétisasok évről évre ugyanazt a fészket használják, és erre minden okuk megvan. A két és fél méter átmérőjű alkotás megépítésére rengeteg munkát áldoztak. Ivaréretté öt év alatt válnak, de már a kilenchetes fióka is alig várja, hogy repülhessen. A szárnyával csapkodva fejleszti az ehhez való izmokat. Egy héten belül már képes lesz a magasba szállni.

Az ősz csupán hat hétig tart. A hőmérséklet végül mínusz 30 fokig süllyed. Kamcsatkát újabb hét hónapra maga alá temeti a hó.

A rénszarvasok a melegebb hónapokat a tundrán legelészve töltötték. Most a hó alatt kell felkutatniuk az utolsó, megfagyott őszi bogyókat. Ahogyan a tél egyre hidegebb lesz, úgy húzódnak közelebb a vulkánok lábához, ahol a vulkáni hamu miatt dúsabb a növényzet.

Kapcsolódó cikkek:

 • Kinn az orosz vadonban
 • Új gejzír tört föl Kamcsatkában

 • Elkészült bennszülött növényeink leltára

  Elkészült bennszülött növényeink leltára

  Csaknem egy évtized munkájának eredményeként elkészült a Pannóniai flóratartomány (Pannonicum) bennszülött növényeinek a leltára - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság az MTI-vel.

  Tíz éves a National Geographic Magyarország asztrofotós projektje

  Tíz éves a National Geographic Magyarország asztrofotós projektje

  Széles körű megjelenés és presztízs értékű elismerés lehetősége bontakozott ki a csillagászati fotográfia egyre népszerűbb műfajában.

  Ne féljünk a pókoktól!

  Ne féljünk a pókoktól!

  Napjainkban a körülöttünk lévő természet nagymértékű pusztulását tapasztalhatjuk. Az emberek egyes állatfajoktól félnek, irtóznak, holott a természetben minden egyes faj fontos láncszem, ha egyik kiesik magával rántja számos másik faj sorát. Jelen írásom célja, hogy a pókokat kicsit közelebb hozzam az emberekhez, hiszen ők is a körülöttünk élő természet fontos részei.

  Pusztuló tengeri sünök

  Pusztuló tengeri sünök

  Aggasztó gyorsasággal pusztulnak a tengeri sünök a Vörös-tenger korallzátonyain, az Akabai-öbölben - figyelmeztettek a Tel-Avivi Egyetem tudósai a Royal Society Open Science folyóiratban megjelent tanulmányukban. A hírt az MTI tette közzé.

  Így hódították meg az orchideák a fákat

  Így hódították meg az orchideák a fákat

  A mintegy 28 ezer orchideafaj 70 százaléka fák törzsén, ágain talál magának otthont.

  National Geographic 2023. májusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  16 500 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket