Margit, Gréta2023. június 10., szombat
Természet

Sáskajárás az USA-ban?

2009.11.23.Admin
National Geographic Magyarország

Jelenleg, különös módon csupán egyetlen lakott kontinens tekinthető sáskajárásmentesnek: Észak-Amerika. Ám ez nem volt mindig így. A sziklás-hegységi vándorsáska évszázadokon keresztül gyakori kártevője volt a nyugati országrésznek.

Az 1800-as évek közepén több ezernyi telepes indult nyugatra, szabad földbirtokok és új lehetőségek után kutatva. Aztán, 1875-ben, szinte a semmiből a légáramlatok, a szárazság és a sáskák életmódjának ritka kombinációjából megszületett az elképzelhetetlen: minden idők legnagyobb, legpusztítóbb rovarinváziója.

Baljóslatú felhőként kezdődött a látóhatár peremén. Milliószámra özönlöttek a rovarok. Élő tornádóként söpörtek végig a tájon. Aki túlélte, soha nem felejtette el a látványt.

Kik ezek?
A vándorsáska a rovarvilág rettegve csodált faja. Az egyenesszárnyúak rendjébe tartoznak. Általában magányosan, visszahúzódva élnek.

Ám a megfelelő ingerek hatására a szelíd sáska a rovarvilág tomboló szörnyetegévé változik. Megváltozik a színe. Lába és szárnya megnyúlik. Agresszívabb lesz. Végül pedig – elérkezik a rajzás ideje. A sáskarajt is ugyanaz tartja össze, mint a halrajt. Minden hal többnyire egyenlő távolságot tart a körülötte lévőktől. Senki nem irányít, nincs vezér, senki nincs az élen. Így lesz egyetlen magányos rovarból tömegpusztító fegyver.

Fizikai képességei bámulatosak. Egy átlagos sáska közel kétmétereset ugrik, ami olyan, mintha egy olimpiai atléta több mint 100 métert ugrana. Ha az ember olyan gyorsan futna, ahogy a sáska halad, alig 3 másodperc alatt tenne meg 100 métert. A sáska ráadásul a meglepően erős. Egyetlen lábával saját tömegének tízszeresét képes felemelni.

Az is figyelemre méltó, hogy a sáskák mennyit, és hogyan képesek enni. Elképesztő mennyiségű táplálékból nyerik erejüket a következő támadáshoz. Számukra az élet hatalmas lakomák végtelen sorozata. A frissen kikelt sáskák naponta a saját testtömegük háromszorosát is képesek elfogyasztani. Ha egy tizenéves gyerek próbálkozna ezzel, közel 180 kilogrammnyi ételt kellene megennie minden nap. A sáskák egyetlen célja, hogy reggeltől estig táplálkozzanak. Folyamatosan a zöldet keresik, és ha nem találnak újabb mezőket, elpusztult társaikkal is beérik. Táplálkozásuk módja horrorfilmbe illő. Rágóikat oldalirányban mozgatva aprítják fel a táplálékot. Nincs foguk és nyelvük. Tulajdonképpen apró ujjakkal a szájukban mozgatják a falatot. A gyomorban pedig fogszerű lemezek őrlik tovább a lenyelt ennivalót. Röviden: a sáskák született evőgépek, így amikor elözönlenek egy területet, semmi zöld nem marad utánuk.

Elképesztő pusztítás
A vándorló sáskák gyorsabban letarolnak egy mezőt, mint egy egész csordányi éhes szarvasmarha. A közel 3000 kilométer széles rovarfelhő Texas fölött elfordult és végigsöpört a kontinensen. Északon eljutott egészen Észak-Dakotáig, nyugaton pedig a Sziklás-hegységig.

A nagy sáskajárás idején az amerikai telepesek elmés fegyverekkel próbáltak szembeszállni az ellenséggel. A sáskák ellen bevetett gépek az emberi találékonyság és alkotókészség bámulatos változatosságát bizonyítják. A gazdák egy különös, ló vontatta szerkezetet fejlesztettek ki, amellyel szétzúzták a megszállókat. Próbálkoztak azzal is, hogy elégetik, agyonverik, sőt vízbe fojtják az ellenséget. Amikor semmi nem vált be, némely telepesek végső elkeseredésükben dinamittal próbálták felrobbantani a rovarokat. A gazdák úgy érezték, a dinamittal féken tartották a rovarokat, sőt, hogy bosszút álltak rajtuk.

Laura Ingalls Wilder írónő így örökítette meg az eseményt:
„Úgy tomboltak, mint a hóvihar. Mary sikoltva rohant be a házba. A rovarok a lány bőrébe és ruhájába kapaszkodtak. Laura sáskaszőnyegen taposott, a rovartestek ropogva, nyálkásan préselődtek össze a talpa alatt. Dülledt szemmel figyelték a lányt, és jobbra-balra forgatták a fejüket. Felhőjük eltakarta a napot, és sötétségbe borította a tájat.”

A pusztítás döbbenetes mértékű volt. A sáskajárás mai pénzben számítva mintegy 116 milliárd dolláros kárt okozott. Ez több, mint az Egyesült Államok történetének legpusztítóbb erejű hurrikánja után maradt. Ám a sziklás-hegységi vándorsáskák felhői egyszer csak, hirtelen eltűntek. Senki nem tudja, miért.

Honnan jönnek, hova mennek?
A Wyomingi Egyetemen dr. Jeff Lockwood több mint tíz éve próbálja kideríteni, miért vált köddé a sziklás-hegységi vándorsáska.

„Talán annál is több sáska volt minden idők legnagyobb rajában, mint amennyi csillag alkotja a Tejutat. Sok trillió” – vélekedett a kutató.

A Channel ajánlata: Ízeltlábúak támadása
Rémálmaink szereplői, kóros félelmeink tárgyai. Ha érdekeik úgy diktálják, ellenségeiket könyörtelenül rászedik, megölik vagy megcsonkítják. Előfordul, hogy olyan hatalmas számban érkeznek, hogy elsötétedik tőlük az ég, máskor pedig apró testek tengerévé változtatják az anyaföldet. Kísérjék el Phil DeVries-t Rovarországba, ahol megismerkedhetnek az állatvilág legvitatottabb megítélésű tagjaival. Mert ahol mi visszataszító lényeket látunk, DeVries a teremtés remekműveit látja; és ahol mi félelmet érzünk, az ő szívét öröm tölti el. A tudomány szolgálatában a kutató újabb és újabb veszélyes találkozókat szervez a világ legelkerülendőbb rovarfajaival – ezeken most mi is részt vehetünk, méghozzá a lódarázs-csípés legkisebb kockázata nélkül.

Mikor? November 23-án (hétfőn) 13 órakor.

Ám ennek a döbbenetes méretű jelenségnek alig néhány éven belül nyoma sem maradt. Ez nem olyan, mint egy hatalmas földrengés- vagy cúnamisorozat, esetleg egy erdőtűz. Azt se lehet mondani, hogy valami esetleg kipusztította volna a fajt. Semmilyen oka nem lett volna ennek. Nincs semmi magyarázat rá. Roppant rejtélyes ügy. Lockwood ezért elhatározta, hogy a végére jár dolognak.

„Bármi irtotta is ki a sziklás-hegységi vándorsáskákat, átírta a történelmet. És talán felhasználhatjuk a napjainkban, Afrikában zajló sáskajárás leküzdéséhez”

Nyomkövetős nyakörvek energiaellátása

Nyomkövetős nyakörvek energiaellátása

Dán kutatók ötlete alapján modern energiaellátással láthatják el a nagyobb testű állatokon használható nyomkövetős nyakörveket.

Nyaralásra fel! (X)

Nyaralásra fel! (X)

Az UNESCO Világörökség részeként Graz felejthetetlen pillanatokat kínál. 2003-ban Graz egyedül kapta meg az Európa kulturális fővárosa címet. Ez az igazán gazdag rendezvényév sok maradandó nyomot hagyott maga után: még húsz évvel később is számos jelét csodálhatjuk meg, például a Mura-szigetet, a Művészetek Házát vagy az Osztrák Szoborparkot.

Gondoskodó nyolclábú anyák

Gondoskodó nyolclábú anyák

Lassan beköszönt a nyár. Langyos tavaszi szellő söpör végig a tiszasasi futballpálya csupasz talajfoltokkal tarkított gyepén. A fűcsomók között ujjnyi vastag lyukak tátonganak, a szegélyükön csillogó selyem pedig azt jelzi, hogy az üregeket különös lények lakják.

Fenyőligetek veszélyeztetett hüllője

Fenyőligetek veszélyeztetett hüllője

Egy fajmegőrzési program keretében engedik szabadon a Pituophis ruthveni óriáskígyófajt a Louisiana állambeli Kisatchie természetvédelmi területen.

Rovarbeporzásúak lehettek az első virágok

Rovarbeporzásúak lehettek az első virágok

Egy új kutatásban arra jutottak, hogy legalább 140 millió éve, amióta az első virágport tartalmazó virágok létrejöttek, rovarok gondoskodtak a pollenjük terjesztéséről.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket