Tünde, Jusztinusz2023. június 01., csütörtök
Természet

A nagy sáskapusztulás titka

2009.11.27.Admin
National Geographic Magyarország

Az ember a bibliai időktől fogva küzd a sáskák ellen. Ám a történelem során egyetlen módszer sem lett olyan sikeres, mint a titokzatos erő, amely a sziklás-hegységi vándorsáskákkal végzett.

A Wyomingi Egyetemen dr. Jeff Lockwood több mint tíz éve próbálja kideríteni, miért vált köddé a sziklás-hegységi vándorsáska. Milyen zseniális csodafegyver vetett véget a több mint 3200 kilométer hosszú sáskarajnak? Lockwood beleásta magát az ügybe. A vizsgálódást magán az áldozaton kell kezdenie.

A gleccserjég-elmélet
Talán ígéretes nyomokra bukkanhat a Sziklás-hegység gleccsereinek jegében. Talán Wyomingban a Yellowstone Nemzeti Park közelében húzódó Knife Point gleccser rejti a titok nyitját.

Az erős széllökések évszázadokon keresztül nagyobb rovarfelhőket sodortak fel a hegyekbe, ahol a sáskák halálra fagytak. Ezek a gleccserek egyszerre csapdák és végső nyughelyek a sziklás-hegységi sáskák számára.

Ha Jeff talál egy rovarpéldányt, a DNS-éből talán megismerhetünk néhány síron túli mesét. Vajon hosszú, lassú halál várt rájuk, vagy hirtelen pusztultak el? Az egyik elmélet szerint genetikai hiba terelte a sziklás-hegységi vándorsáskát a kihalás útjára, jóval az első telepesek érkezése előtt. Ha ez igaz, Lockwood szerint az 1875-ös nagy sáskajárás egy haldokló faj utolsó lehelete volt.

A sáskák, amelyeket keresnek, különlegesek. Véletlenül szálltak le ezekre a gleccserekre, és a fagyos idő, amely végzett velük, egyszersmind tartósította is testüket. A gleccserből előkerült rovarok is feltárják titkaikat. Ám a DNS tesztek eredményéből egyértelműen kiderült: a sziklás-hegységi sáska esetében semmi nem utalt régóta tartó hanyatlásra. Nem az időskori végelgyengülésben pusztultak el. Inkább amolyan derült égből villámcsapásszerű hirtelen kipusztulással van dolgunk. Tehát valami más erő törölte el a sáskákat.

„Talán más tudósok magyarázattal szolgálhatnak arra, hogy mi történt az amerikai sáskákkal. Könyvekből és különböző leírásokból próbáltam kihámozni a nyomokat, ezért mindet az utolsó betűig el kellett olvasnom. Olyan jeleket, olyan nyomokat kerestem, amelyeket még senki nem vizsgált meg” – mesélte Lockwood.

A bölény-sáska kapcsolat
Több ezernyi oldal átolvasása után a kutató izgalmas elméletre bukkant. Bármily különösen hangzik, egyes tudósok kapcsolatot véltek felfedezni a sziklás-hegységi sáskák és az amerikai bölények között. Úgy gondolták, hogy a vonuló bölények patái felbolygatták a talajt, és így ideális körülményeket hoztak létre a sáskák számára. A rovarok ugyanis a fellazított talajba sokkal könnyebben le tudták rakni petéiket. Ezen kívül a bölények túlzott legelése is kedvező viszonyokat teremtett a szaporodó sáskáknak.

Ám a bölények 1868 és 1881 között a vadászat miatt a kipusztulás szélére sodródtak. A Vadnyugaton több mint 30 millió példányt mészároltak le. Amikor a sziklás-hegységi sáska eltűnt, már alig ezer bölény élt a térségben.

 A bölényektől való erős függés elmélete kissé erőltetettnek tűnik

A bölényektől való erős függés elmélete kissé erőltetettnek tűnik

Az emberek egyre rafináltabb módon próbálták kapcsolatba hozni a sáskákat a bölényekkel. Azt állították, hogy a bölények pusztulása miatt megszűnt valami a sziklás-hegységi sáskák élőhelyén, amire szükségük lett volna.

Ennek az elméletnek azonban van egy nagy hibája. Igaz ugyanis, hogy a bölények csaknem kipusztultak, viszont más legelő állatok, például szarvasmarhák vették át a helyüket. Mi több, 1870 és 1890 között ugrásszerűen megnőtt a legelő állatok egyedszáma az amerikai nyugaton.

A gyenge láncszem
Ekkor azonban szárnyra kapott Lockwood gyenge láncszem-elmélete. A sáskák rejtélye kezd végre megoldódni?

„Rájöttem, hogy eddig nem a megfelelő fejlődési fázist vizsgáltuk. Ha ki akarjuk deríteni, mitől pusztult ki a sziklás-hegységi sáska, azt kell megnéznünk, mi történt a fajjal, amikor az egyedek a legsebezhetőbbek voltak.”

A kutató úgy gondolja, rátalált a sáskák leggyengébb láncszemére. Rájött ugyanis, hogy a sziklás-hegységi sáskák egy bizonyos térségbe jártak petét rakni. Az 1800-as években ez a Sziklás-hegység folyóvölgyeinek vidéke volt.

Lockwood azt is felfedezte, hogy nem csupán a sáskákat vonzotta ez a terület. Kiderült, hogy az 1800-as években virágzásnak indult a mezőgazdaság a völgyekben, ami különös, hiszen ki gondolná, hogy valaki a hegyek között akar farmot építeni? Akkor mi vonzott mégis ilyen sok embert a zord, sziklás térségbe?

A válasz: a bányászat. Akkoriban virágzott az arany- és ezüstipar, és sokan nem úgy húztak hasznot az aranylázból, hogy aranyat kerestek, hanem a bányászok zsebéből próbálták kicsalni a pénzt. Amikor a folyóvölgyekben felbukkantak a bányászok étkeztetésére létesült farmok, a gazdák kiszántották és összetiporták a sérülékeny petéket, amelyekben a sziklás-hegységi sáskák utolsó nemzedékét rejtették. Vagyis a legsérülékenyebb állapotában, peteként pusztították ki a fajt.

 A gyenge láncszem-elmélet kulcsa a párzó- és petelerakó-hely

A gyenge láncszem-elmélet kulcsa a párzó- és petelerakó-hely

„Intenzív földművelés zajlott a térségben. Lelegeltettük a táplálékkészletet, kiszántottuk a petéket, öntöztük a földeket. Mindezt pontosan ott, ahol a sziklás-hegységi sáskák épp a két invázió közötti időszakot próbálták átvészelni” – tárta fel végső következtetéseit Lockwood.

Amikor megvizsgálta az egyik áldozat tetemét, egyértelmű bizonyítékra lelt: „Kiderült, hogy mi okoztuk a sziklás-hegységi sáskák kipusztulását. A fajjal az 1800-as évek végén a Sziklás-hegységbe érkező földművelő telepesek végeztek.”

Ám ez nem előre kitervelt stratégia volt, csupán véletlen baleset. Jeff Lockwood végre megoldotta a sziklás-hegységi sáskák rejtélyét. Ám segíthet-e a rejtély megoldása abban a reménytelen közdelemben, amely a világ túlsó felén, Afrikában zajlik?

A cikk előzménye a nagy amerikai sáskainvázióról szól, amelyet itt olvashat el.

Az afrikai sáskajárásokról és az ellenük vívott elkeseredett harcról itt olvashat: Sáskaháború Nyugat-Afrikában.

Egyszerű tollruhás rovarvadász

Egyszerű tollruhás rovarvadász

A nagyobb városi parkokban, kertes házak között április második felétől gyakran hallani a szürke légykapók (Muscicapa striata) kapcsolattartó „cit-cit” hangját. Érdemes a lombkorona felső részében megkeresni a hang gazdáját.

2023. május asztrofotója: Nemzeti színekben tündökölt a sarki fény

2023. május asztrofotója: Nemzeti színekben tündökölt a sarki fény

Izland szigetén nem lehetett betelni a káprázatos jelenség látványával.

Megszökhet kertjeinkből a kokárdavirág és inváziós fajjá válhat

Megszökhet kertjeinkből a kokárdavirág és inváziós fajjá válhat

Az Ökológiai Kutatóközpont kutatói inváziós hajlama miatt nem javasolják a kokárdavirág kertekbe ültetését.

Beoltják madárinfluenza ellen a kaliforniai kondorokat

Beoltják madárinfluenza ellen a kaliforniai kondorokat

A kaliforniai kondort a kihalás széléről igyekeznek évtizedek óta visszahozni, ám a madárinfluenza őket is elérte.

Indul a lakossági fecskeszámlálási akció!

Indul a lakossági fecskeszámlálási akció!

Fecskeles címmel indít újabb lakossági madárszámlálási akciót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely a TermészetLesen program következő állomása - tájékoztatta az MTI-t a szervezet.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket