Állatvédő éttermek – Nincs több tigris és medve!

Hanoiban több mint 150 étterem csatlakozott a „zöld étterem” kampányhoz. Ebben vállalják, hogy nem készítenek többé veszélyeztetett fajokból készült ételeket.
A Vadállatok és a belőlük készült termékek kereskedelmét ellenőrző nemzetközi szervezet, a TRAFFIC egy Hanoiban készült vadállat-kereskedelmi riportjában nemrég azt mutatta meg, hogy a megkérdezettek 47 százaléka használt már vadállatokból származó termékeket, legyen az étel, egészségügyi termék vagy dekorációs tárgy. Az eladott vadállatot tartalmazó termékek közül az ételkülönlegességek voltak a legnépszerűbbek.
A vadállatokat tartalmazó termékek használóinak 82 százaléka állította, hogy már ettek védett állatot, vagy abból készült húskészítményt. A legtöbb ember ezeket az ételeket Hanoiban vagy annak külvárosában lévő éttermekben fogyasztotta. A válaszadók állítása szerint a vadonból szerzett termékek népszerűsége nő, és a termékek egyre megfizethetőbbek.
Vietnámi szakértők arra figyelmeztettek, hogy a lakosság kielégíthetetlen étvágya a vadállatok iránt rengeteg ritka fajt a kihalás szélére sodort. A WWF és a TRAFFIC ezért figyelemfelkeltő kampányt szervezett, hogy felhívja a figyelmet a vadon élő fajok védelmére.
Kampánylogó
Ennek része az a kampány, amelyben számos étterem vállalta, hogy vendégeinek többet nem szolgálnak föl védett állatokból készített ételeket.
A résztvevő éttermeket a kint vagy bent feltüntetett logóról lehet felismerni. Három vietnámi utazási iroda – az Intrepid, a Buffalo Tours és az I-Travel – is részt vesz a kezdeményezésben azzal, hogy ügyfeleiknek a zöld éttermeket javasolják, illetve az ilyen éttermek listáját honlapjukon is feltűntetik.
Julianne Becker, a project koordinátora szerint a vadon élő állatok nagy mennyiségben kerülnek emberi fogyasztásra Vietnámban, különösen Hanoiban, de úgy tűnik, hogy az emberek vadállatokkal szembeni álláspontja változóban van, és a lakosság egyre nagyobb része kiáll az állatok védelme mellett.
Balogh Alexandra
WWF Magyarország