A denevérek is képesek csúnyán lerészegedni
Egy kutatás szerint a gyümölcsevő denevérek táplálkozási viselkedését negatívan befolyásolja az ittasság. Ilyenkor hajlamosak károsabb ennivalóval is beérni.
Nemcsak az emberek, de olykor az állatok is berúgnak. Sok állat előszeretettel fogyaszt erjedő, alkoholtartalmú gyümölcsöket. Abból a tényből kiindulva, hogy a gyümölcsevő denevérek gyakran találkoznak erjedő gyümölcsökkel, Francisco Sánchez, az izraeli Negevben lévő Ben-Gurion Egyetem biológiai intézetének munkatársa munkatársaival elhatározta, megvizsgálják milyen hatással van az erjedésből származó etanol a denevérek táplálkozási viselkedésére.
A kísérletekhez a nílusi repülőkutyát (Rousettus aegyptiacus) használták. 12 denevért tettek egy ketrecbe, és különféle tápanyagok – szójafehérje, cukor, víz – keverékét, valamint 0 és 2 százalék közötti etanolt (összesen hatféle koncentrációban) tartalmazó etetőket helyeztek be az állatokhoz. A denevérek minden nap más etanolkoncentrációjú ennivalót kaptak. A megmaradt táplálékot mindig eltávolították és lemérték.
Az eredmények azt mutatták, hogy a denevérek hathatósan elkerülték az 1 százalék fölötti etanolt tartalmazó tápanyagot. Ez alatt a határérték alatt viszont a viselkedésük nem változott. A kutatók ezért úgy határoztak, hogy a kísérletet éhes denevérekkel is elvégezik.
A jól táplált denevérekkel ellentétben, amelyek megtartóztatták magukat a magasabb alkoholtartalmú táplálék fogyasztásától, az éhes denevérek ugyanannyi ennivalót fogyasztottak mindegyik élelemből, függetlenül azok alkoholtartalmától. „Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy az éhenhalás nagyobb fenyegetés, mint az alkoholmérgezés veszélye” – mondta Sánchez, de hozzátette, hogy az éhes denevérek fogságban valószínűleg hajlamosabbak kockáztatni a mérgezés veszélyét, mert ott nagyobb biztonságban érzik magukat, mint a szabadban. Ennek igazolására azonban még hasonló kísérleteket kellene végezni a vadon élő denevérekkel.
Édesszájú denevérek
Egy kontrollvizsgálat során Sánchez csoportja azt tapasztalta, hogy amikor a denevérek fruktózzal együtt fogyasztják az alkoholt, hamarabb lebontják azt, mint amikor szacharózzal vagy glükózzal együtt kerül a szervezetükbe. Normál körülmények között a denevérek a szacharózt (a nád- vagy répacukrot) jobban szeretik, mint a fruktózt (a gyümölcscukrot), és a fruktózt jobban kedvelik, mint a glükózt (a szőlőcukrot). A fruktóz alkohollebontást serkentő hatása miatt azonban a kutatók arra számítottak, hogy a túl sok alkoholt fogyasztott denevérek ízlése megváltozik, és előnyben részesítik majd a fruktózt.
A tapasztalatok azonban mást mutattak: a denevérek szacharóz iránti vágya fokozódott. „Amikor etanolt fogyasztottak, még jobban vonzódtak kedvenc táplálékukhoz, és nem törődtek azzal, milyen előnyökkel járna más élelem fogyasztása” – kommentálta az eredményeket Sánchez.
Kapcsolódó cikk:
Madárevő denevérek