>A tablókat készítette: Kriska György, Tenki Lajos, Sarkadi MártonKapcslódó cikkek:Láthatatlan lápLáp vagy nem láp? – Ez itt a kérdésA Dunakeszi láp védelmében – MTA állásfoglalásKépgaléria: Dunakeszi lápMinisztériumi felülvizsgálat a dunakeszi tőzegláp ügyébenEgyetlen áruház megetette az egész országot" />>A tablókat készítette: Kriska György, Tenki Lajos, Sarkadi MártonKapcslódó cikkek:Láthatatlan lápLáp vagy nem láp? – Ez itt a kérdésA Dunakeszi láp védelmében – MTA állásfoglalásKépgaléria: Dunakeszi lápMinisztériumi felülvizsgálat a dunakeszi tőzegláp ügyébenEgyetlen áruház megetette az egész országot" />
Ábrahám, Rókus2022. augusztus 16., kedd
Természet

A Dunakeszi láp tablóképeken

2010.04.15.Admin
National Geographic Magyarország

Tekintsük át a közelmúltban nagy vihart terület élővilágával, ökológiájával kapcsolatos kutatási eredményeket annak tükrében, hogy a láp kálváriája még ma sem ért véget. Még mindig fennáll a veszély, hogy a sok tekintetben egyedülálló vizes élőhely örökre eltűnik.

A Dunakeszi-tőzegtavakat Pest északi határában találjuk, a Dunakeszi-alsó vasútállomással egyvonalban. Korábban a Mogyoródi-pataktól majdnem Dunakesziig húzódott az a mocsaras, lápos terület, amelyek sűrű vegetációját apró tavacskák tarkították. Az eredetileg nagy kiterjedésű nedves területen élő buja növényzet gazdag állatvilágot tartott el.

Az ingoványos terület és a nyáron tömeges szúnyogfajok távol tartották az embereket, így a terület élővilága a 90-es évek előtt érintetlen maradt, csak az idelátogató horgászok és kirándulók élvezték a természet csendjét.

 2. tabló: Gerinctelen állatvilág – Bolharák; <a href=Megtekintés>>” />

2. tabló: Gerinctelen állatvilág – Bolharák; Megtekintés>>

1998 első félévében az M0-ás autópálya építése miatt a terület jelentős része megsemmisült. Bokorfüzeseit és fűz- nyárligeteit kivágták, felégették. Egy – két kisebb tavat magában foglaló – láp ezonban megmenekült, határaitól néhány méternyire megálltak a buldózerek. Ez a többi Budapest környéki láppal összehasonlítva szinte egyedülálló módon állandó vízellátottsággal rendelkezik, mert a szintjénél magasabban elhelyezkedő kavicsbányatavakból folyamatos és kristálytiszta vízutánpótlást kap. Ezért még a legszárazabb nyarakon sem következett be a vizes élőhely kiszáradása, ami fontos biztosítéka a területen élő kivételes élővilág fennmaradásának.

 3. tabló: Gerinctelen állatvilág – hanyattúszó poloska; <a href=Megtekintés>>” />

3. tabló: Gerinctelen állatvilág – hanyattúszó poloska; Megtekintés>>

A tőzegtavak gazdag növényvilágnak és gerinctelen élőlény együttesnek adnak otthont. A sokszínű gerinctelen állatvilág mellett a területen számos gerinces is él.

 4. tabló: Növényvilág – Sárga nőszirom; réti füzény; <a href=Megtekintés>>” />

4. tabló: Növényvilág – Sárga nőszirom; réti füzény; Megtekintés>>

Az értékes fűzlápot kelet felé egy szinte áthatolhatatlanul sűrű bokorfüzes szegélyezi, amelyet az Auchan áruház közvetlen szomszédságában természetes láprét vált fel. A magántulajdonú terület birtokosai már hosszú ideje igyekeznek a régió többi területeihez hasonlóan a különböző áruházláncok területigényeit kielégíteni. A próbálkozás azonban mindeddig hiábavaló volt, mert a terület természeti értékeit felmérő szakemberek több esetben is a lápvilág megőrzésének fontossága mellett foglaltak állást.

 5. tabló: Növényvilág – tőzegpáfrány; <a href=Megtekintés>>” />

5. tabló: Növényvilág – tőzegpáfrány; Megtekintés>>

A közeli Auchan áruháznak azonban útjában van a terület. A hipermarketlánc ugyanis tervbe vette a helyi áruház épületének és a hozzá tartozó autóparkolónak a kibővítését, s a tervezett beruházás az ex lege védettséget élvező (vizes terület jellegéből adódóan automatikusan védett) láp magterületét is érinti. Az ex lege védettség azonban gátat vetett a hipermarketlánc terveinek.

 6. tabló: Gerinces állatvilág – szürkegém; <a href=Megtekintés>>” />

6. tabló: Gerinces állatvilág – szürkegém; Megtekintés>>

Nemrégiben azonban az Országos Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség nemlétezőnek nyílvánította a lápot. Tette ezt a fő döntéshozó annak ellenére, hogy a föntiekben már említett nemzetközi szaktekintélyeken kívül a láp természeti értékeit hangsúlyozták és fönnmaradása mellett érveltek a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságai által kirendelt újabb és újabb szakértők.

 7. tabló: Gerinces állatvilág – jégmadár; <a href=Megtekintés>>” />

7. tabló: Gerinces állatvilág – jégmadár; Megtekintés>>

A regionális döntéshozó szerv, a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség elsőfokú határozata is a láp megőrzése mellett foglalt állást. Másodfokon a hatósági döntést semmissé tevő, és immáron megfellebezhetetlen határozat alapját egy az OKTVF Hatósági Főosztálya által felkért szakértő véleménye adja. A szóban forgó szakértő mindent eldöntő talajtani vizsgálatait azomnban nem a Dunakeszi tőzegtavaknál, hanem egy közeli gyomtársulásban végezte el. Így „bizonyította”, hogy a cikkben szereplő fotón látható élőhely egy teljesen száraz, lápnak nem minősülő terület.

 8. tabló: Gerinces állatvilág – mocsári teknős; <a href=Megtekintés>>” />

8. tabló: Gerinces állatvilág – mocsári teknős; Megtekintés>>

A cikkben megtekinthető tablók röviden összefoglalják a láp kialakulásának történetét, élővilágát, illetve röviden közelebbről is bemutatnak egy-két itt élő fajt. A National geographic Online bízik abban, hogy a tablók fölhívják a figyelmet e kivételes természetközeli élőhely értékeire, sérülékenységére, illetve segítségükkel a „nem szakértők” is el tudják dönteni, hogy a szóban forgó terület láp vagy nem láp.

 9. tabló: Veszélyben a tőzegláp; <a href=Megtekintés>>” />

9. tabló: Veszélyben a tőzegláp; Megtekintés>>

A tablókat készítette: Kriska György, Tenki Lajos, Sarkadi Márton

Kapcslódó cikkek:

 • Láthatatlan láp
 • Láp vagy nem láp? – Ez itt a kérdés
 • A Dunakeszi láp védelmében – MTA állásfoglalás
 • Képgaléria: Dunakeszi láp
 • Minisztériumi felülvizsgálat a dunakeszi tőzegláp ügyében
 • Egyetlen áruház megetette az egész országot

 • Hozzászólások

  Elaltatták Freyát, a rozmárt

  Elaltatták Freyát, a rozmárt

  Az Oslónál időző nőstény rozmár híre az utóbbi időkben a világsajtót is bejárta.

  Túl sok éhes békaszáj

  Túl sok éhes békaszáj

  Ha túlnépesedik az élőhelye, ez a varangy a saját fajtársát is hajlamos felfalni.

  Az egyik vonuló, a másik állandóan hazánkban él

  Az egyik vonuló, a másik állandóan hazánkban él

  Ősztől a tavasz kezdetéig az utakat szegélyező fákon gyakran, csücsülnek egerészölyvek (Buteo buteo), éppen a prédájukat figyelik leshelyükről. Sokan sasnak vélik, holott az egyik leggyakoribb ragadozó madarunk.

  Amazónia hangjai vallanak az erdők egészségéről

  Amazónia hangjai vallanak az erdők egészségéről

  Az erdőkben hallható hangok, műholdas és légi mérések együttesen mutatják meg, milyen állapotban van az adott erdőterület.

  Új orchideafajt fedeztek fel Tanzániában

  Új orchideafajt fedeztek fel Tanzániában

  Az egészen apró virága hófehér, kissé üvegszerűen csillogó és áttetsző, minimális zöld mintát visel, a növény pedig fákon élő, epifiton faj.

  National Geographic 2022. augusztusi címlap

  Előfizetés

  A nyomtatott magazinra,
  12 hónapra

  11 600 Ft

  Korábbi számok

  National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlap

  Hírlevél feliratkozás

  Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

  Kövess minket