Csodanövény Paraguayból
A cukornál háromszázszor édesebb, kalóriamentes és százszázalékosan természetes édesítőszerrel készül berobbanni az élelmiszeriparba Paraguay.
A guarani indiánok már évszázadok óta édesítik italaikat az őslakók körében édes fű néven ismert jázminpakóca (Stevia rebaudiana bertoni) bokor levelével. Az alig 60 centis növény leveléből kivont kristály a Coca Cola figyelmét is felkeltette.
Az üdítőitalgyár és a Cargill, az egyik legnagyobb amerikai élelmiszeripari cég bejelentette, hogy már tesztelik is a stevia-alapú édesítőszert, és az élelmiszerbiztonsági vizsgálatok után hozzáfognak a Rebiana márkanevű termék gyártásához.
A paraguayi termelők már csilingelő kasszával álmodnak. „A Coca Cola bejelentése hatalmas érdeklődést keltett” – nyilatkozta Nelson Gonzales, a steviatermelők szövetségének elnöke.
A hatmilliós ország kormánya is támogatja őket. Ösztönzi a termesztés felfuttatását, amiből a remények szerint a népesség mély szegénységben élő fele profitál majd, és nemzetközi fórumokon próbálja elismertetni a növény paraguayi eredetét. Amerikában egyelőre a káros hatású élelmiszer-összetevő kategóriába tartozik és tilos forgalmazni.
Az Európai Unióban csak táplálék-kiegészítőként, gyógynövényként, vagy kozmetikai szerek alapanyagaként forgalmazható, édesítőt tilos gyártani belőle. A paraguayi termelők szövetsége szerint a legújabb hírek hatására az amerikai és európai cukoripari lobbi ellentámadásba lendült, és a steviaimport tiltása mellett kardoskodik. Holott egész sor kiváló tulajdonságát kimutatták már.
A kutatásokban paraguayai tudósok járnak az élen, akik szerint a Magyarországon leginkább sztívia néven ismert növény leveléből kivont szer gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, jó hasznát veszik a cukorbetegek, a magas vérnyomással küzdő betegek, és a cukorral ellentétben a fogzománcot sem károsítja. Remekül bírja a magas hőmérsékletet is, még 200 Celsius fokon sem változik a kristály szerkezete, ezért aztán sütőipari termékek gyártására is alkalmas. Egy kiló kristályt 12 kiló levélből lehet kinyerni. A termék világpiaci ára a tisztaságtól függően 40-–0 dollár (7 ezer–16 ezer forint) között mozog.
A növényt Argentínában, Brazíliában és Ecuadorban is termesztik, a legnagyobb termelő pedig Kína, ahol 20 ezer hektáron nő az édes fű. A dél-amerikai termelők azonban a klímának köszönhetően még így is előnyben vannak, mert amíg Kínában egyszer beérik a növény, addig őshazájában háromszor szüretelik a kincset érő leveleket.