Nárcisz, Melinda, Őzike2020. október 29., csütörtök
Természet

Delfin-hadsereg

2010.07.22.Admin
National Geographic Magyarország

Dél-Afrika partjainak közelében egy 30 nőstény delfinből álló csoport tanyázik az óceánban, amelyek az év nagy részében egy mintegy 700 fős társasággal utaznak együtt, ami számos kisebb családi csoportból, nőstényekből és felnőtt hímekből áll össze. Amikor kezdetét veszi a szardínialakoma, egy több, mint 3000 egyedbőll álló óriásraj indul rohamra a part mentén.

Az Agulhas-csapat
Az Agulhas-csapat vemhes nőstények és borjaikat nevelő anyák csoportja. A fiatalok miatt a csapat nőstényei csak alkalmanként csatlakoznak nagyobb csoportokhoz, hogy társas életet éljenek, vagy vadásszanak. A nőstényekből álló csapat Dél-Afrika partjainak közelében él. Nevüket otthonukról, az Agulhas-padról kapták. Ezt a 250 kilométer hosszúságú kontinentális talapzatot a hideg Benguela-áramlat tápanyagban gazdag vizei látják el élelemmel. Közkedvelt élőhelye ez a közönséges delfinnek. Több, mint hét különböző, a déli partszakasz mentén élő nagyobb csoport osztozik ezeken a vizeken.

Az anyáknak egyelőre a borjaikról kell gondoskodniuk. Az újszülött delfinek kizárólag tejjel táplálkoznak, de hat hónaposan már képesek rá, hogy elfogják és elfogyasszák a halakat. Feltéve, hogy életben maradnak. Ezek a vizek ugyanis a veszedelmes fehér cápának is otthont nyújtanak. A lassú delfinborjak könnyű prédát jelentenek ennek a szuperragadozónak. Más cápafajok szintén a delfinek nyomában járnak, abban a reményben, hogy lecsaphatnak a csapat egy-egy eltévedt tagjára. A vadon élő delfinek 75 százalékán cápatámadások okozta hegek találhatók. Az anyák védelemként a testükkel takarják borjaikat, hogy elrejtsék őket a fürkésző szemek elől. Van azonban segítségük az állandó fenyegetések ellen. Három idősebb nagynéni utazik a nőstények csoportjával, Mivel túlléptek már a szaporodóképes koron, és nincsenek saját kicsinyeik, akikre figyelniük kellene, vezető szerepet töltenek be a csapatban. Folyamatosan figyelik a veszélyeket, és gyakran a csapat élére állnak, hogy irányítsák a táplálék utáni kutatást.

Kommunikáció és csapatmunka
Huszonnégy óra alatt, minden egyes delfinnek körülbelül 9 kilogramm táplálékot kell elfogyasztania, ami a testtömegének tíz százalékával egyenlő. A delfinek kedvenc táplálékai, a szardíniák, a hideg, 17 Celsius fokos vízben érzik jól magukat. A tápanyagban gazdag víz nagy tömegekben vonzza a planktont, amelyek idecsalogatják a halakat, amelyek pedig a delfinek számára csábítóak. A bőséges szardíniaállomány azonban hatalmas területen mozog, s ez megnehezíti a felderítésüket a delfinek számára.

A táplálék felkutatásának legjobb módja a csoportos vadászat. Ez a képesség a delfinek egyik legnagyobb erőssége. A kommunikáció létfontosságú, hogy biztosítsák egymást közt az információ gyors és érthető áramlását. A delfinek számos különböző hangjelet használnak a víz alatt, ilyenek a kattogások és lökésszerű hanghullámok, ám füttyök használatával beszélnek egymással. A leggyakrabban egy sajátos füttyjelet használnak, amelyek jellegzetességei megkülönböztetik az egyik egyedet a másiktól. Ez a delfin neve. Utazásuk során ez az ismétlődő azonosító füttyjel állandó marad, míg a dallam többi része a körülményekkel együtt változik, így az összes anya azonnal tisztában van azzal, hogy ki beszél és milyen információt közöl.

Ha jó hírek érkeznek, például észrevesznek egy szardíniarajt, a delfinek összehangoltan támadnak, hogy minél jobban kihasználják ezt a táplálkozási lehetőséget. A csapatok bizonyos tagjai megakadályozzák, hogy az egyes halak elszökjenek, miközben a többiek beúsznak a raj közepébe táplálkozni. Mindannyian elfoglalják a helyüket a szardíniaraj körül. Egyelőre nem az élen haladók kerülnek sorra. Két pár delfin áll készenlétben , hogy a felszín felé terelje a halakat. Eközben ketten odalenn megakadályozzák, hogy a szardíniák a mélybe meneküljenek. Mindez villámgyorsan történik, de mindegyikük tisztában van a haditervvel, és nem akadályozzák egymást. Aztán egy gyors füttyjel, és az anyák szerepet cserélnek.

Álmukban is aktívak
A minden alkalmat kihasználó vadászok éjszaka is aktívak maradnak, ha zsákmányra bukkannak. De ha a csapat jóllakott, az anyák egy része nyugovóra tér éjszaka. Eszeveszett tempójú úszásukat lassabb, állandó ritmus váltja fel. Nagy köröket írnak le ugyanazon a területen belül. A delfinek még alvás közben sem tehetik meg, hogy leállnak. Az emberekhez hasonlóan levegőt lélegeznek, ami miatt állandóan fel kell jönniük a felszínre. A feltételezések szerint a delfinek több műszakban alszanak. Az egyik csoport a ragadozókra figyel, míg a többiek, szinte szó szerint, egy pillanatra lehunyják a szemüket. Mivel a delfineknek a lélegzéshez ébernek kell maradniuk, alváskor egyszerre csak az agyuk egyik fele pihen. Az egyik agyféltekét az ellentétes oldalon lévő szemmel együtt leállítják, hogy 5–10 percet aludjanak, ezután pedig felcserélődnek a szerepek. A delfinek körülbelül 8 órát alszanak ezzel a módszerrel. A naponta 16 aktívan töltött órából, kevesebb, mint 5 percet pihennek.

A Channel ajánlata
A több mint három éven át forgatott látványos film Dél-Afrika indiai-óceáni partvidékére kalauzolja a nézőket, ahol Peter Lamberti stábja a tengerek egyik leggyorsabb ragadozóját veszi üldözőbe: a közönséges delfineket. A legmodernebb víz alatti technológiának hála közvetlen közelről tanúi lehetünk, hogy egy nőstények alkotta kis delfincsoport miként neveli borjait, miként veri vissza a cápák támadásait, és miként használja ki az óceán legpompásabb táplálkozási lehetőségét: a szardíniarajok éves vonulását.

A National Geographic természetfilmjét július 23-án (pénteken) 13 órától tekintheti meg.

Utódnevelés
Az anyának még kevesebb szabadideje van. Borja születése után három hónapig folyamatosan vele kell maradnia. Egy újszülött delfin nem elég erős ahhoz, hogy egyedül ússzon. Az anyja áramlatában haladva a borjú pihenhet egy kicsit, hogy tartalékolja az erejét. Ennek a segítségnek a híján a delfinborjak könnyen elfáradnának, miközben megpróbálnának lépést tartani a csapattal.

A nyár derekára, decemberre, az összes anya világra hozza borját. Habár a nőstények osztoznak az utódok általános gondozásában, a borjakat csak a saját anyja szoptatja. A fiatal állatok naponta akár ötvenszer is szophatnak, s őszre testük anyjuk méretének 40 százalékát éri el.

Tájékozódás hangradarral
Habár a delfineknek jó a látása, nem a legelőnyösebb, ha erre az érzékre támaszkodnak a zavaros óceáni vizekben. Még a legjobb esetben is csupán 30 méterre látnak el. Jobban járnak tehát, ha a vízben kitűnően használható hangokra alapoznak. A delfinek a víz alatt a hallásukkal látnak. A visszhang-alapú tájékozódás során a füttyjeleket kattogások váltják fel. Ennek a szonárnak a segítségével egyetlen delfin egy futballpálya nagyságú területen képes bemérni a zsákmányt. Mindez tökéletes a szardíniatömegek felkutatására. Az állatok alacsony és magas frekvenciájú kattogások sorozatát bocsátják ki, s a tárgyat elérő hangok visszaverődnek a delfinhez, és világos akusztikai képet nyújtanak. Ezért gyűlnek össze a delfincsaládok. Hétszáz delfin egymás mellett, hétszáz futballpályánál is nagyobb területet képes átkutatni. Az egyes példányok még ilyen hatalmas tömegben is felismerik saját hangjaik visszhangjait, így nincs kavarodás. A visszhang-alapú tájékozódás részeként képesek kiszűrni a zavaró jeleket is.

Összeáll a sereg
A vízből magasan kiemelkedő delfinek a szulákat kémlelik a horizonton, mivel jelenlétük szardíniákról árulkodik. A madarak izgatottan köröznek a víz fölött. A levegőből hatalmas fekete folt terül szét az óceán kék vízfelszínén. Nem olajszennyeződés, hanem szardíniák sűrű tömege, akik több millióan kavarognak észak felé. Ez a halakból álló örvénylő fal több, mint 15 kilométer hosszú.

Ekkor a környékbeli vizekb összes hímje, nősténye, és borja összeverődik, s egy több, mint 3000 példányból álló óriásraj indul rohamra a part mentén. Az elöl haladó család nőstényei 35 kilométer per órás tempót diktálnak. Hétszer olyan gyorsan haladnak, mint az olimpiai bajnok úszók. Nagy teljesítmény ez a hat hónapos borjak részéről, akik tartani tudják az iramot.

Kezdetét veszi a nagy szardínialakoma, amelyből egy sereg tengeri ragadozó kiveszi a részét.

A lakoma
Százával nyüzsögnek itt a cápák is. A különböző cápafajok együtt táplálkoznak. A delfinekkel ellentétben a cápáknak nincsen kidolgozott vadászati stratégiájuk. Az esetleges támadásoktól a delfineknek a létszámfölény jelent védelmet. Nem kell sokáig várniuk. Amikor megérkezik a hadsereg többi része, számuk tízszeresen meghaladja majd a cápákét.

Az éjszaka a delfineknek kedvez. A sötétségben a visszhangos tájékozódásra támaszkodnak. A cápák a szélekre szorulnak. Reggel tovább özönlenek a szardíniák. A 3000 jóllakott delfin nem hagyott látható nyomott a rajon. Az anyák végre jóllaktak, és a borjak megtanulták, miként kell elfogni és elfogyasztani a halakat. Sok idejük lesz rá, hogy finomítsanak vadászképességeiken. Az elkövetkezendő két hónap során ugyanis a „készétel” együtt utazik velük. A lakmározás hét héten át tart. Bár a változás kezdetben alig látszik, a szardíniák száma ekkorra már kezd megfogyatkozni.

A tavasz beköszöntével melegebb idő érkezik, és a part menti hideg víz keskeny sávja eltűnik. A szardíniák pedig délre, az óceán mélyebb, hidegebb vizei felé veszik útjukat.

Hozzászólások

Prérirókákat telepíttek vissza egy indián rezervátumba

Prérirókákat telepíttek vissza egy indián rezervátumba

Az állat 50 éve tűnt el a rövid füves prérit képviselő területről.

A hegyi gorilláknál létezik jó szomszédság

A hegyi gorilláknál létezik jó szomszédság

Úgy tűnik, az állatok alapvetően barátságosak a szomszédos területeken élő fajtársaikkal.

Az Országos Kéktúra sohasem látott perspektívából

Az Országos Kéktúra sohasem látott perspektívából

A Túrák Magyarországon csapata különleges felvétellel jelentkezik.

Magyar sikerrel zárult a vidám állatfotók nemzetközi versenye

Magyar sikerrel zárult a vidám állatfotók nemzetközi versenye

A versenyen mindkét magyar döntős kiváló eredményt ért el, amelyhez gratulálunk!

Ezek lettek 2020-ban a világ legjobb rovarfotói

Ezek lettek 2020-ban a világ legjobb rovarfotói

A Luminar Bug Photography Awards 2020-as győztesei közt gratulálhatunk Máté Bence második helyezésének is.

National Geographic 2020. októberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

9 960 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket