Csilla, Noémi, Kájusz2024. április 22., hétfő
Természet

Meglepetések a tízéves tengerkutatás eredményei között

2010.10.08.Admin
National Geographic Magyarország

A múlt hétfőn befejeződött Tengeri Élet Népszámlálása (Census of Marine Life) elnevezésű tízéves megaprojekt, amelynek során ezerszámra hozták felszínre a potenciálisan új fajokat.

Tíz éven keresztül ezerszámra küldték a kutatókat a két pólus közötti több száz expedícióra, amely úgy tűnik, a teljes világóceánt lefedte. Ha azonban csak egy pillantást vetünk a tízéves projekt öt nagy felfedezésére, két ellentétes érzés kerít bennünket a hatalmába: mennyi mindent adott nekünk a tízéves számbavétel, és mennyi minden maradhatott még ismeretlen.

1. 600 esztendős csőféreg
A mélytengerek örök sötétségének lakójáról, a projekt során megtalált, méternyi hosszú, Escarpia laminata nevű csőféregről kiderült, hogy mintegy hatszáz éves – ezzel egyike a Föld eddig ismert legöregebb élő állatainak. A mélység egy másik túlkoros bennszülött lakója a tudomány számára új fajnak bizonyuló Neopycnodonte zibrowii elnevezésű óriási osztriga, amelyet a felmérés során fedeztek fel. Ezekről az osztrigákról – amelyek kagylói zátonyokat alkotnak a mélytengeri sziklákon – radiokarbon módszerrel kimutatták, hogy elérhetik a 100-500 éves kort is.

2. A rovarok szabályozzák a hullámokat
Az óceánok élő biomasszájának kilencven százalékát a nehezen látható mikroszkopikus szervezetek teszik ki, amelyek össztömegét úgy érzékeltethetjük, hogy pl. minden egyes élő emberre számolunk 35 elefántot – ez egy másik tény, amit a Tengeri Népszámlálás feltárt.

„A mikrobák óriási szerepet játszanak az ökoszisztémák működésében” – jegyezte meg az Egyesült Királyságbeli Sheffield Egyetem ökológusa, Tom Webb, aki maga nem vett részt a projektben. „A felmérésből arra következtethetünk, hogy az óceánokban milliószámra élhetnek a mikroba fajok, és mi egyikükről sem tudunk semmit.” – fogalmazott.

És ez a föld teljes egészére kiterjesztett azon erőfeszítés dacára is így van, melynek célja volt az óceánok valamennyi fajának – még a legapróbbaknak is – az összeírása, rendszerezése. Amint az Nancy Knowlton tengerbiológus mondta: „Egyáltalán, ez volt az első ilyen jellegű próbálkozás”.

3. Nagy kékségek, nagy ismeretlenségek
Még a Census of Marine Life programnak az óceánok ismeretlen zugaiba irányított 540. expedíciója után is a világtengereknek csaknem 20 százaléka teljes mértékben feltáratlan maradt – mondották a projekt szervezői. És noha a projekt 230.000–250.000 fellistázott új tengeri faj számbavételét eredményezte, a benne résztvevő kutatók – ahogyan a sajtóban megjelent „még mindig nem tudják az óceánban élő fajok teljes számát, az ismert és ismeretlen életformákat reálisan megbecsülni.” Ők mindenesetre azt mondják, hogy az egymilliós fajszám egy jó becslés.

Knowlton, a népszámlálási program egyik szabadföldi, a Korallszirtek Felmérése elnevezésű projektjének az igazgatója mondotta: „amint valamennyit lefaragunk az ismeretlenből, és válik valami ismertté, a projekt is úgy hozza nekünk az ismeretlenség érzésének az új skáláját. Webb a Sheffieldi Egyetemről: “a Census of Marine Life egyik legnagyobb eredménye az, hogy egy kulcsot számunkra ahhoz, amit nem tudunk“.A maga óriási távolságaival a Föld legnagyobb kiterjedésű élőhelye a nyílt óceán, és ez az egyik oka annak, hogy felmérésünk során miért fordítottunk rá erőfeszítést” – fogalmazott a tudós. „Ezek azok a területek, amelyeknek nincs igazi határuk, és olyan az élőviláguk, amelyeknek tagjai soha nem találkoztak szilárd felszínnel.”

4. Manhattan méretű halnevelde
A Census of Marine Life alatt a Maine-öbölben az atlanti heringek tízmillióit követték, amelyek Manhattan méretű haliskolát alkottak. Az iskolában 0, 8 négyzetméteren belül esetenként nyolcnál is több, 30cm hosszúságú hal volt megtalálható.

A felfedezést részben egy, a projekt által készített akusztikus rendszer segítségével tették, amely lehetővé tette, hogy a kutatók ezer négyzetmérföldeken át kövessék a halakat – ez volt az egyike azoknak a standfardizált eszközöknek, amelyeket a felmérés során dolgoztak ki és készítettek el. „Ezek az eszközök a későbbiek során javíthatják az óceánkutatás módszereit” – jelentette ki Knowlton tengerbiológus, az USA Nemzeti Történeti Múzeumának munkatársa. „Ha a Felmérés II-re gondolunk” – mondotta – „pontosan tudjuk, mit kell majd tennünk a jövőben. Ha egy második felmérésre is lesz kilátás, már tudni fogjuk, hogyan üssük le a labdát.”

Október 4 és 7 között több, mit 300 projektrésztvevőt hívtak össze Londonba, hogy bemutassák eredményeiket, megvitassák, mi lesz a jövőben, és learassák munkájuk néhány gyümölcsét, beleértve a National Geographic Society Citizens of the Sea: Wondrous Creatures From the Census of Marine Life (A tengerek polgárai: a tengeri élet felmérése során előkerült hihetetlen lények) c. könyvet, egy új National Geographic térképet a tengerekélővilágáról és egy szabad online hozzáférést, amely bárki számára lehetővé teszi, hogy kikeresse, mely fajok élnek az óceánokban.

5. A „babaházak” felfedik a korallok diverzitását
A Census of Marine Life számára kifejlesztett automata zátony monitoring berendezések (Automated Reef Monitoring Structures (ARMS), amelyek úgy néznek ki, mint az üres babaházak, lehetővé teszik, hogy ezen első alkalommal a kutatók pontosan összehasonlítsák a különböző régiókban lévő zátonyok diverzitását

„Utánozva a zátonyok természetes beszögelléseit és hasadékait mintegy hatszáz akril típusú műanyagból rétegzett szerkezetet alakítottunk ki szerte a világon, amelyekbe a fajok betelepülhetnek és a kutatók kényelmesen megfigyelhetik őket. Az ARMS-ek segítenek felfedni, hogy a korall szirtek mennyire különbözőek, és hogy a fajok sokszínűsége következtében nem lehet őket egy kalap alá venni” – nyilatkozta Knowlton.

A Tengeri Élet Népszámlálása vajon több mint szimpla akadémikus kutatás?
Hasonlóan a humán népszámláláshoz, a a tengeri élet felmérését, népszámlálásának eredményeit is számos esetben hasznosítani lehet a mindennapi életben. Az Egyesült Államok 650 millió dollárnyi beruházást hajtott végre annak tisztázására, hogy melyek a leginkább védelemre szoruló óceáni régiók és meghatározta azokat az alapállapotokat, amelyekhez a jövőbeni változtatásokat hasonlítani lehet majd – ideértve a klímaváltozás következményeit, a túlhalászás, az olajszennyezés és más szennyezések hatásait.

„Fokozatosan ismerjük meg azt, hogy milyenek azok a tengerek, amelyeket még nem terhelt túl bármiféle emberi tevékenység” – mondta a Webb. „Remélem, ” – tette hozzá – „hogy a Census of Marine Life program mintegy harsona szólal majd meg az óceánok biodiverzitása valamint annak érdekében, hogy milyen nagymértékben függ tőle a mi jólétünk”.

A madarak is képesek lerészegedni

A madarak is képesek lerészegedni

Egy amerikai vadvédelmi központ számolt be két hollókeselyű furcsa történetéről.

Dacolnak a klímaváltozással a széncinegék

Dacolnak a klímaváltozással a széncinegék

Hosszú távú felmérés adatai elemezve úgy tűnik, a széncinegék egyelőre képesek megbirkózni a klímaváltozás okozta környezeti átalakulással.

Veszélyben Afrika flamingói

Veszélyben Afrika flamingói

Az élőhelyükként szolgáló tavak vízszintjének emelkedése végzetes lehet a kis flamingó számára.

A társaságkedvelő madarak bátrabbak az etetőn

A társaságkedvelő madarak bátrabbak az etetőn

A csoportos táplálkozás számos előnnyel jár, ám hátránya, hogy az élelmen osztozni kell.

Videón a Szegedi Vadasparkban született törpe víziló

Videón a Szegedi Vadasparkban született törpe víziló

Törpe víziló született a Szegedi Vadasparkban, a kicsi személyesen egyelőre nem tekinthető meg.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket