Emil, Csanád, Vilmos2023. május 28., vasárnap
Természet

EU-s finanszírozással állítják helyre a Hortobágy eredeti arculatát

2010.10.27.Admin
National Geographic Magyarország

A Hortobágyi Nemzeti Park megkezdi három olyan KEOP projekt előkészítési szakaszát, amelynek célja a a sajátos pusztai tájkép megőrzése. Az 1 513 675 000 forint értékű beruházáshoz az Európai Unió és a hazai költségvetés társfinanszírozás keretében a pályázati rendszer 1. fordulójában 87 986 500 forint támogatást nyújtott.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) bejelentette, hogy elkezdi a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) Élőhelyvédelem, és -helyreállítás, vonalas létesítmények természetkárosító hatásának mérséklése című pályázati konstrukcióban megnyert három projekt előkészítését. Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja előkészítő projekt során a Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag, Hortobágy külterületein található egykori légi – bombázó – lőtér használatából fakadó károk megszüntetésének és a terület rehabilitációjának előkészítése kezdődik meg. Az árokrendszerek felszámolása előkészítő projekt során a HNPI a természetes szikes pusztai élőhelyeket feldaraboló, használaton kívüli csatornák, egykori vízkormányzó műtárgyak, rendezetlen depóniák felszámolását, ezáltal a természetes szikes pusztai élőhelyszerkezet és a felszíni vízmozgások helyreállításának előkészítését valósítja meg. Az Egyek-Pusztakócsi mocsarak területén végzendő természetvédelmi fejlesztések előkészítő projektje során a mocsarak területegységének komplex tájrehabilitációjához szükséges beavatkozások, illetve az 1991 óta működő Górés tanyai természetvédelmi mentőhely fejlesztésének előkészítése valósul meg.

„A KEOP projektek megvalósítása során a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnál az egyik legalapvetőbb célunk, hogy biztosítsuk a Hortobágyra jellemző változatos élővilág fenntartását, rehabilitációját és a terület hagyományos hasznosítását” – nyilatkozta Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója. „Kiemelt célunk emellett, hogy természetes körülmények között, hiteles formában őrizzük meg és mutassuk be a hagyományos pusztai életformát, a kiveszőfélben lévő ősi magyar állatfajtákat és a Hortobágy kulturális értékeit, történelmi emlékeit, tekintettel ezek kiemelkedő hazai és nemzetközi jelentőségére” – tette hozzá.

Az egykori bombázó lőtér tájrehabilitációja
A Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag, Hortobágy települések külterületein található egykori légi – bombázó – lőtér területe máig magán viseli a több évtizedes szovjet katonai tevékenység nyomait. A területen található eredeti szikes pusztát és szikes mocsarakat több ezer bombatölcsér és több mesterségesen épített felszíni célpont csúfítja, a terület teljes lőszer- és kármentesítése pedig még nem történt meg. A projekt megvalósítása során az egykori bombatölcsérek, műtárgyak és a rendezetlen depóniák felszámolása kedvezőbb életfeltételeket teremt a területen fészkelő védett és fokozottan védett madárfajok számára.

 Vízzel teli bombatölcsér

Vízzel teli bombatölcsér

A terület rehabilitációjához szükséges földmunkák és a lőszermentesítés tervezéséhez a HNPI a hagyományos módon nehezen megvalósítható, időigényes geodéziai felmérések helyett nagy pontosságú, korszerű, ún. légi lézerszkenneléses technikát alkalmaz, mert a több ezer véletlenszerűen elhelyezkedő és különböző méretű bombatölcsér felmérése így pontosabban kivitelezhető.

Az árokrendszerek felszámolása
A Püspökladány, Nádudvar, Újszentmargita, Folyás, Hortobágy, Tiszafüred, Tetétlen települések külterületein az 1950-es években csatornarendszereket építettek ki az intenzív gyepgazdálkodás illetve rizstermesztés céljából. A projekt keretében a területen található természetes szikes pusztai élőhelyeket feldaraboló, használaton kívüli csatornák, egykori vízkormányzó műtárgyak, rendezetlen depóniák felszámolása valósul meg, amely elősegíti a természetes élőhelyszerkezet és a felszíni vízmozgások helyreállítását. A rekonstrukció olyan ökológiai változást eredményez, amely biztosítja az érintett területekre jellemző élőhelytípusok, füves puszták, időszakos, illetve állandó vizes élőhelyek – például a kiszáradó szikes kisvizek és a mocsarak – megőrzését és fejlesztését.

 Használaton kívüli egykori mezőgazdasági célokat szolgáló árok

Használaton kívüli egykori mezőgazdasági célokat szolgáló árok

A rekonstrukciót követően a természetes szikes pusztai életközösség zavartalan fennmaradása érdekében elengedhetetlen, minimális ráfordítást igénylő és hosszútávon fenntartható hagyományos területhasználat – például az extenzív legeltetés – számára is kedvezőbb feltételeket biztosítanak.

Természetvédelmi fejlesztések az Egyek-Pusztakócsi mocsarak területén
A kiemelten védett vizes élőhelynek (Ramsari terület) számító Egyek-Pusztakócsi mocsarak területén 1976-óta zajlanak természetvédelmi rekonstrukciós beruházások, amelyeknek köszönhetően egy, a szikes mocsarakra sokkal inkább jellemző élőhely-mozaik alakult ki. Az Európa szerte egyedülálló tájrehabilitáció utolsó fázisaként a projekt keretében sorra kerülő fejlesztések alkalmával egy nagy természetvédelmi értékkel bíró élőhelyegyüttest alakítanak ki. A projekt megvalósítása során az 1. részcél a Fekete-rét mocsár rekonstrukciója. A területen élő gazdag halállomány fenntartása és biztonságos telelése kulcsfontosságú a területen élő vagy átvonuló védett fajok – például réti sasok, halászsasok, vidrák, valamint 100 páros nagy kócsag állomány – táplálkozása szempontjából. A fejlesztési területen ezért 500 ha védett, Natura 2000 prioritás alatt álló élőhely rekonstrukciója valósul meg.

 A Fekete-rét légifelvételről

A Fekete-rét légifelvételről

A HNPI a Fekete-rét mocsárvilágának oktatási és ökoturisztikai bemutatása céljából egy tanösvényt is kialakít: a Górés tanyától induló út a nemzeti park által működtetett erdei iskolát látogató csoportok és kutatók számára is egyszerűen megközelíthetővé teszi a mocsár belső részeit. A projekt keretében megvalósul a Górési természetvédelmi mentőhely infrastruktúrájának felújítása és hatékonyabbá tétele is, amely a sérült madarak megfelelő és biztonságos ellátása érdekében szükséges.

 Górés tanya

Górés tanya

A projekt megvalósítása során a 2. részcél a kunhalmok (kurgánok) és löszgyepek rehabilitációja. Magyarországon minden kunhalom védelem alatt áll, a terület szakértői szerint pedig a Hortobágy területén a kunhalmok sűrűsége világszerte egyedülállóan magas. A HNPI ennek megfelelően kiemelt feladataként kezeli, hogy a vagyonkezelésében lévő kunhalmokat eredeti formájukban, lehetőség szerint értékes növényzetükkel, állatvilágukkal és megfelelő tájképi környezetben tartsa fenn és visszatelepítse a területről kipusztulással fenyegetett vagy eltűnt fajokat.

 Filagória-halom

Filagória-halom

Elkészült bennszülött növényeink leltára

Elkészült bennszülött növényeink leltára

Csaknem egy évtized munkájának eredményeként elkészült a Pannóniai flóratartomány (Pannonicum) bennszülött növényeinek a leltára - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság az MTI-vel.

Tíz éves a National Geographic Magyarország asztrofotós projektje

Tíz éves a National Geographic Magyarország asztrofotós projektje

Széles körű megjelenés és presztízs értékű elismerés lehetősége bontakozott ki a csillagászati fotográfia egyre népszerűbb műfajában.

Ne féljünk a pókoktól!

Ne féljünk a pókoktól!

Napjainkban a körülöttünk lévő természet nagymértékű pusztulását tapasztalhatjuk. Az emberek egyes állatfajoktól félnek, irtóznak, holott a természetben minden egyes faj fontos láncszem, ha egyik kiesik magával rántja számos másik faj sorát. Jelen írásom célja, hogy a pókokat kicsit közelebb hozzam az emberekhez, hiszen ők is a körülöttünk élő természet fontos részei.

Pusztuló tengeri sünök

Pusztuló tengeri sünök

Aggasztó gyorsasággal pusztulnak a tengeri sünök a Vörös-tenger korallzátonyain, az Akabai-öbölben - figyelmeztettek a Tel-Avivi Egyetem tudósai a Royal Society Open Science folyóiratban megjelent tanulmányukban. A hírt az MTI tette közzé.

Így hódították meg az orchideák a fákat

Így hódították meg az orchideák a fákat

A mintegy 28 ezer orchideafaj 70 százaléka fák törzsén, ágain talál magának otthont.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket