Ábrahám, Rókus2022. augusztus 16., kedd
Természet

Az óriásvidrák birodalma

2010.10.29.Admin
National Geographic Magyarország

Az Amazonas talán legritkább állatai csak a dzsungel legeldugottabb részein maradhattak fenn. Vízi farkasok módjára falkában vadásznak.

A több mint 6000 kilométer hosszú Amazonas a Föld legbővizűbb folyója. Legeldugottabb, legrejtettebb részein, a sűrű, part menti ártéri esőerdők mélyén élnek azok a lények, amelyek úszóhártyás lábaikkal a vízben és a szárazföldön egyaránt otthonosan mozognak: az óriásvidrák. Az Amazonas talán legritkább állatai csak a dzsungel legeldugottabb részein maradhattak fenn. Ezek a majd’ 2 méter hosszú óriások háromszor olyan nehezek, mint a többi folyami vidra. Ahhoz, hogy egy ekkora testet kellő energiával lássanak el, minden nap 4 kiló táplálékra van szükségük.

Száraz évszak – könnyű, majd egyre nehezebb napok
Nyár elején, a száraz évszak előrehaladtával a vízszint háromnegyedével csökken. A homokpadok mellékágakat választanak le. A falánk óriásvidrák főleg halat zsákmányolnak ebben az évszakban, amikor a halrajok az apadó vizű mederben zsúfolódnak össze. Szerencséjükre a száraz évszak kezdetén született vidrakölykök a bőség idején cseperednek fel. Elképesztően sokféle hal népesíti be ezeket a vizeket.

Veszélyben az óriásvidrák!
A két és fél méteresre is megnövő óriásvidrát az indiánok vízi tigrisként vagy folyami farkasként ismerik. Személyesen azonban már az őslakosok is egyre ritkábban találkoznak velük, mert sok más nagyteremetű állatfajhoz hasonlóan őket is mindinkább kiszorítják kisebb méretű, alkalmazkodóképesebb rokonaik. Utolsó mentsvárukat Amazónia nehezen megközelíthető, máig háborítatlan élővilágú vizei jelentik; ezek közé tartozik a Guyana déli részén kanyargó Rupunni-folyó, amelynek partjain a megszállott természetvédő Dianne Mc Turk egy vidrarezervátumot üzemeltet. Az óriásvidráknak sajnos szükségük is van a gondoskodásra, mert amúgy is csökkenő állományaikat a határ túloldalán, a brazíliai Takatu-folyó mentén prémvadászok tizedelik.

ŰA National Geographic Channel természetfilmje november 2-én (kedden) 16 órakor tekinthető meg.

A vidrák látásuk segítségével vadásznak. Nagy szemeikkel kutatják fel a zsákmányt, miközben lefelé száguldanak a vízben, és így még jobban látják a folyómedret. Ezeknek a fáradhatatlan vadászoknak van még egy titkos fegyverük. Az emberektől eltérően egy vékony, átlátszó hártya védi a szemüket, így még tisztábban látnak a víz alatt. Úszás közben az orrlyukaikat és a füleiket is lezárják. Gyorsan mozognak mert csak egy-két percig tudják visszatartani a lélegzetüket.

A vidrák csoportosan, kitűnő időzítéssel, szinkronúszók módjára igyekeznek kifosztani ezt a víz alatti kincstárat. Vízi farkasok módjára falkában vadásznak. Megrémítik a halakat, majd a sekélyebb vízbe terelik őket. Úszóhártyás lábaik és éles karmaik, mintha csak speciális munkakesztyűk lennének. Egy 30 kilós vidra még egy 2 méteres angolnával is játszva elbánik. Könnyedén kihúzza a vízből, és még elevenen felfalja. Bár a család falkában vadászik, minden családtag külön ejt zsákmányt. Hacsak nem tudja elkunyerálni vagy ellopni valaki másét. A felnőtt állatok ritkán engedik át a prédájukat, de néha azért megosztják a fiatalokkal, persze csak miután ők már teleették magukat.

 Fotó: Renaud Avout

Fotó: Renaud Avout

Nyáron aztán hőség tölti be a levegőt. Az állatok zihálnak, sót nyalogatnak vagy az árnyékba húzódnak a forróság elől. Néhány héttel ezelőtt a vidrák kedvenc parti fatuskói még vízben álltak. Most csontszárazak. Van, aki szereti a hőséget, de az nem él ilyen bundában. A vidrákat ezen felül legyek, kullancsok és szúnyogok is gyötrik. A száraz évszak kezdetén még hallal teli sekély vizek már eltűntek a nyomasztó nyárvégi hőségben.

Esős évszak – ez sem könnyű
Végül beköszönt az esős évszak, amelynek során 4 hosszú hónapon át szakad az eső. Amikor az esőzés alábbhagy, a vízszint akkor is szüntelenül emelkedik. Az olvadó gleccserek vize folyamatosan ömlik le a távoli Andokból.

A víz kilométerről kilométerre árasztja el az esőerdőt, a maga sajátos és megújuló élővilágával. Legalább is egy időre. Ahogy a víz keresztülnyomul az erdőn, a mélysége több mint 15 méter lesz. Az áradás az értékes alluviális hordalék lerakásával megtrágyázza a talajt. Egyetlen élőhely sem marad érintetlen. Egyesek megsemmisülnek, mások újjászületnek. Minden átalakul.

 Az óriásvidrák potenciális </br>elterjedési területe” /></p><p class= Az óriásvidrák potenciális
elterjedési területe

Az esőzések végére a folyam egy hatalmas, lassan hömpölygő tóvá válik, amelynek sima felszínét fák és félig elöntött szigetek törik meg. Bár ez csak Amazónia egy része, ezek az „Igapos”-nak nevezett elárasztott erdők mégis hihetetlen sok vízi élőlénynek adnak otthont. A fél évig vízben álló fák, most a halak táplálkozóhelyeivé válnak.

A vidrák száraz évszakban használt kotorékai közül sok víz alá került, így most ideje új otthon után nézni. Az állatok, hogy hírül adják, új rezidenciájuk van, a farkuk tövénél lévő illatmirigyek segítségével megjelölik a területet, majd a lábukkal szétkenik az illatanyagot.

Az elöntött erdők vizében a hordalék és a növényzet miatt rosszabbak a látási viszonyok, így a zsákmányul szolgáló halaknak egy kicsit több az esélyük ellenségeikkel szemben. Ez a zavaros víz is tele van potenciális áldozattal, de már nem olyan könnyű megtalálni őket. Az óriásvidrák követik a halrajokat a fatörzsek útvesztőibe. De ezek között a zavaró akadályok között a család könnyen szétszóródhat. Hangjelzések segítségével maradnak kapcsolatban. Kilenc különböző hangsort használnak az egymás közötti kommunikálásra.

 Fotó: Nicole Duplaix

Fotó: Nicole Duplaix

Szoros kötelékek
Az állatok idejük nagy részét társaságban töltik. A fiatal nőstény amikor készen áll a gyermekvállalásra, le kell mondania családja oltalmazó közösségéről. Párjával új csoportot alapítanak. Az óriásvidrák ereje abban van, hogy csoportokban élnek. Például csak egy nagyon óvatos kajmán tud egy egész családot meglepni, mert több szempár figyel egyszerre állandó jelleggel. Az erős családi kötelékek mégis majdnem a faj kihalásához vezettek. A múltban ugyanis, ha egy vadász vidrát talált, az egész családot becserkészhette. Így ezek az állatok ma már Amazónia legritkább emlősei közé tartoznak.

Kapcsolódó cikk:
A jaguárok és az anakondák birodalmában

Hozzászólások

Elaltatták Freyát, a rozmárt

Elaltatták Freyát, a rozmárt

Az Oslónál időző nőstény rozmár híre az utóbbi időkben a világsajtót is bejárta.

Túl sok éhes békaszáj

Túl sok éhes békaszáj

Ha túlnépesedik az élőhelye, ez a varangy a saját fajtársát is hajlamos felfalni.

Az egyik vonuló, a másik állandóan hazánkban él

Az egyik vonuló, a másik állandóan hazánkban él

Ősztől a tavasz kezdetéig az utakat szegélyező fákon gyakran, csücsülnek egerészölyvek (Buteo buteo), éppen a prédájukat figyelik leshelyükről. Sokan sasnak vélik, holott az egyik leggyakoribb ragadozó madarunk.

Amazónia hangjai vallanak az erdők egészségéről

Amazónia hangjai vallanak az erdők egészségéről

Az erdőkben hallható hangok, műholdas és légi mérések együttesen mutatják meg, milyen állapotban van az adott erdőterület.

Új orchideafajt fedeztek fel Tanzániában

Új orchideafajt fedeztek fel Tanzániában

Az egészen apró virága hófehér, kissé üvegszerűen csillogó és áttetsző, minimális zöld mintát visel, a növény pedig fákon élő, epifiton faj.

National Geographic 2022. augusztusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

11 600 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket