Ivett, Frida, Judit, Yvett2021. május 06., csütörtök
Természet

Jane 50 éve a csimpánzok között

2010.11.05.Admin
National Geographic Magyarország

Ifjú és lelkes állatbarát vert tábort 1960-ban a tanganyikai Gombe-patak Vadrezervátumban. Jött, hogy végre ne csak állatkertben, hanem az ősvadonban figyelhesse az emberszabású majmokat. Jane Goodall azóta is a csimpánzok kutatásának és védelmének él.

Napló: Jane Goodall jóvoltából, írta David Quammen, fényképezte Martin Schoeller.
Részlet a Magazin novemberi lapszámából.

Kevesen tudnánk megmondani, melyik a döntő pillanat, amikor elindulunk a sors által kijelölt úton. Jane Goodall pontosan emlékszik élete döntő perceire. A dátum: 1960. június 14. Aznap reggel lépett Jane először a Tanganyika-tó keleti peremét szegélyező kavics födte partra, az akkoriban még Gombe-patak Vadrezervátumnak nevezett kicsiny területre, amelyet 1943-ban helyezett védelem alá a brit gyarmati kormány. Sátor, néhány bádogtányér, egy fületlen bögre meg egy ütött-kopott látcső – ez volt Jane minden cókmókja. Kétfős csapattal vágott neki az útnak: Dominic, a fekete szakács mellett vele volt édesanyja is. Barátai vették rá a mamát, hogy menjen el Jane-nel, mert nagyon féltették a lányt Tanganyika vadonától.

Jane Goodall azért érkezett, hogy megfigyelje a vadon élő csimpánzok életét – vagy legalábbis kísérletet tegyen rá. Aki csak felületesen ismerte, arra számított, hogy a lány gyorsan kudarcot vall. Louis Leakey őslénykutató azonban, aki Nairobiban megbízta a feladattal, úgy érezte, Jane-nek sikerülhet a lehetetlen.

Jane Goodall megfigyelése, miszerint a csimpánzok is készítenek maguknak eszközöket, az ember fogalmának újraértelmezését teszi szükségessé. Jane három évvel azelőtt volt tanúja először, hogy egy csimpánz növény szárával „pecázza ki” várukból a termeszeket. Ezen a 2005-ben készült fotón is jól látszik, milyen nagy összpontosítással ügyködik a csimpánz, hogy hozzáférjen a várukban megbúvó finom rovarokhoz.

A környéken halászó helyiek szárazra segítettek a csónakkal érkező társaság holmiját. Jane és édesanyja a tábor rendezésével töltötte a délutánt. Azután öt óra tájban valaki jelentette, hogy csimpánzt látott. „Hamarosan meg is találtuk” – írta este Jane a naplójába. Ám a csimpánz csak messziről vetett rájuk egy szórakozott pillantást. „Ahogy meglátott bennünket, rögtön eltűnt szem elől. Hiába kaptattunk föl a szomszédos dombra, többé nem láttuk.” Jane ugyanakkor egy közeli fán néhány meghajlott, összesimuló ágra lett figyelmes. Ott és akkor vetette papírra a csimpánzok fészkéről szóló első megfigyeléseket. Ezekből a feljegyzésekből bontakozott ki a modern terepbiológia egyik legnagyobb jelentőségű, máig gazdagodó története: a gombei csimpánzok kutatása.

Olyanok voltak azok a régi idők, mint valami tudományos tündérmese. Amikor belevágott a csimpánzok vizsgálatába, Jane-nek nemhogy szakmai múltja, de még egyetemi végzettsége sem volt. Az apa nélkül, szerény anyagi körülmények között felnőtt, titkárnőképzőt végzett angol leányzó azonban éles eszű volt és eltökélt, s ami ugyanilyen lényeges: imádta az állatokat.

Jane-nek már az első héten nagyon sok volt a gondja-baja Gombéban. Miközben a megfigyelés hiteles módjait kereste, ágynak döntötte, tétlenségre kárhoztatta a láz (alighanem a malária). Aztán még sokáig járta a hegyi vadont a csimpánzok után, mire megtört a jég: egy ősz pofaszakállú, élemedett korú hím tétova, bizalomteljes gesztust tett felé. Részben neki, Szürkeszakállú Dávidnak köszönhetjük Jane három nagy horderejű megfigyelését, amelyek mind alapjaiban rengették meg az antropológia bevett nézeteit. Az első: a csimpánzok húst is esznek (addig növényevőknek hitték őket). A második: eszkö zöket használnak (növények szárával kutakodnak a termeszbolyban). A harmadik: készítenek is eszközöket (lehántják és összegyűrik a leveleket, így csinálnak maguknak vízgyűjtő spongyát. Addig úgy tartotta a szaktudomány, hogy kizárólag az ember képes ilyen típusú, előzetes terv alapján kivitelezett cselekvésekre. Jane Goodall felfedezései nyomán tovább szűkült a Homo sapiens és a Pan troglodytes, a csimpánz között feltételezett szellemi szakadék. A három közül az eszközkészítés volt a legfontosabb újdonság – az antropológia mindaddig úgy tartotta, hogy ez a képesség az emberi faj egyik legfőbb megkülönböztető jegye. Louis Leakey a hírtől felvillanyozva írta Jane-nek: „Vagy újraértelmezzük az ember és az eszköz fogalmát, vagy mostantól a csimpánzt is embernek kell tekintenünk.”

Gombei megfigyeléseivel Jane Goodall újraértelmezte az ember fogalmát, és ami még ennél is fontosabb, új és egzakt módszereket vezetett be a főemlősök viselkedésének terepvizsgálatában. Nem csupán a megfigyelt állatok egyedi vonásaira, hanem a társas létben mutatott jellemzőkre is nagy súlyt helyezett. Vizsgálataival új módszertant és új kutatási morált alapozott meg, és ami szintén nem elhanyagolandó tény: fölkeltette a világ, a tudomány érdeklődését a csimpánzok iránt. Kiteljesedése során a Gombe-projekt sokféle irányba elágazott, mély válságokon is keresztülment, és idővel sok olyan nemes célnak állt szolgálatába, amelyeket eredetileg sem Jane, sem Louis Leakey nem sejthetett. Újabban a gombei kutatók már egész sor olyan módszert (műholdas térképezés, endokrinológia, molekuláris genetika) alkalmaznak és számos olyan kérdéssel foglalkoznak, amelyek messze túlmutatnak az állati viselkedés témakörén. Már nem feltétlenül kell befogni az állatot; a hátrahagyott ürülék- és vizeletminta molekuláris elemzése is sokat elárul a vizsgált csimpánzok genetikai viszonyairól, képet ad a csimpánzokat megtámadó betegségekről.

Gyorsan fogyott a banán, Jane jó hasznát vette az ismerkedésben. Magához csalogatta a csimpánzokat, lassan elnyerte a bizalmukat. Szürkeszakállú Dávid egyszer ültő helyében vagy ötven banánt fölfalt. Ő volt az, aki elsőként legyőzte félelmét, közel engedte magához az embert: megengedte Janenek, hogy kurkássza kicsit. Ma már a kutatók legalább hétméteres távolságot tartanak, mert kiderült, hogy a csimpánzok védtelenek bizonyos emberi megbetegedésekkel szemben.

Jane Goodall megfigyelése, miszerint a csimpánzok is készítenek maguknak eszközöket, az ember fogalmának újraértelmezését teszi szükségessé. Jane három évvel azelőtt volt tanúja először, hogy egy csimpánz növény szárával „pecázza ki” várukból a termeszeket. Ezen a 2005-ben készült fotón is jól látszik, milyen nagy összpontosítással ügyködik a csimpánz, hogy hozzáférjen a várukban megbúvó finom rovarokhoz.

A történet és a cikk folytatását a Magazin novemberi lapszámában olvashatja el.

Hozzászólások

Az igazi élmény az, ha befogad a raj

Az igazi élmény az, ha befogad a raj

„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.” A természetfotózásban és különösen a víz alatti fotózásban ma még inkább igaz Robert Capa örökbecsű intelme, mondja a világhírű miskolci  búvárfotós, Dombovári Tibor.

Miért fontos egy táj védelme?

Miért fontos egy táj védelme?

Természetvédelemről gyakran hallunk, és tudjuk, hogy ebben az esetben az élőlények, természetes életközösségek megóvásáról van szó. De vajon mikor beszélünk tájvédelemről?

A sáskarákok már bébiként is pofonokat osztanak

A sáskarákok már bébiként is pofonokat osztanak

A világon a leggyorsabban a sáskarákoknak jár el a „kezük”, s egy új kutatás szerint már pár napos korukban is gyakorolják e híres mozdulatukat.

Libadöglesztő gólyavirág

Libadöglesztő gólyavirág

Európa és Észak-Amerika mocsárrétjein őshonos, de nedves talajon, kerti tavacska mellett is jól érzi magát ez a kis virág.

Betiltják a vadászati célú oroszlántenyésztést Dél-Afrikában

Betiltják a vadászati célú oroszlántenyésztést Dél-Afrikában

Dél-Afrikában évente oroszlánok ezrei születnek rabságban pusztán azért, hogy a vadászok lelőhessék őket.

National Geographic 2021. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

10 560 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket