Félix, Előd, Annamária, Annabella2023. június 09., péntek
Természet

A vulkánsziget polipjai

2010.11.16.Admin
National Geographic Magyarország

A Föld legaktívabb vulkánjainak egyike kétezer éve köpködi tüzét és folyékony láváját a tengerbe. E speciális környezet egyedülálló fajnak ad otthont: a közönséges polipnak.

Pokoli környezet
Északi szélesség 38, 8º; keleti hosszúság 15, 2º, tengerszint feletti magasság: 924 méter – a Sztromboli szigetvulkánt az ókori görögök a Földközi-tenger világítótornyának nevezték. A Nápolytól délre, Szicília északi partjai mellett emelkedő vulkán talapzata több mint egy kilométer mélyen nyúlik a tengerbe. A polipok kitűnően érzik magukat ebben a környezetben. Előre megérzik a vulkánkitöréseket és elkerülik a becsapódásokat. De mily módon képes fennmaradni ott, ahonnan oly sok más állat és növény kipusztult? Mi a titka annak, hogy nyolc karja nem szűnik meg mozogni?

A polipok jóval a kitörés előtt elhagyják a veszélyes zónát. Hosszú távon alig mozognak gyorsabban, mint egy gyalogos, ezért ellentétben a köveket és törmeléket ugyancsak elkerülő halakkal, a hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy biztonságos helyre meneküljön.

A kitörés után megélénkül az élet a Sztromboli víz alatti lejtőin. A tengeri falatok tálcán érkeznek: különféle rákok, tarisznyarákok és homárok esnek áldozatul a veszélyzónában. A terített asztalhoz elsőként halak érkeznek, és a polipok. Nem tudni, hányan élnek a Sztromboli víz alatti lejtőin, de a populáció láthatóan egészséges méretű.

Húsz méterrel a perem alatt egy sötét, elzárt barlang rejtőzik a mélyen lenyúló meredek sziklafalon. A Földközi-tenger élővilágának valóságos menedékhelye ez. A polipokon kívül remeterákok és murénák is rejtőznek itt. Úgy tűnik, hogy a Sztromboli élőlényeinek többsége ezekben a mély hasadékokban él.

Örök ellenségek
A Sztromboli a polipok ellenségének, a murénának is otthont ad. Ez a faj kimondottan a lábasfejűekre specializálódott. Bár látása nagyon gyenge, kitűnő szaglásával többszörösen kompenzálja magát. Szó szerint többszörösen, mert négy orrnyílással rendelkezik: kettő elöl, további kettő hátrébb helyezkedik el. A víz a szagérzékelő szerveket érintve áthalad az első kettőn , majd a második kettőn távozik. Gyorsabban úszik, mint egy polip, amely viszont igen hatásos védőeszközzel rendelkezik: szifonjából festéksugarat lövell ki. A tinta füstfelhőként takarja el. A polip tintája olyan vegyi anyagokat is tartalmaz, amelyek megbénítják a muréna szaglását.

Vajon mi teszi lehetővé a polip számára, hogy a katasztrófát előre jelezze? Sikeres túlélésükre az egyik lehetséges magyarázat, hogy érzékelik a szeizmikus mozgások korai jeleit. De milyen jeleket küld a Sztromboli, és a polip mely szerve az, amely elég kifinomult ahhoz, hogy azokat érzékelje.

Különleges érzékek
Natali Tesche-Ricciardi, zoológus szakújságíró, a világ egyik első oceanográfiai intézete, a nápolyi Stazione Zoologica tengerbiológusaival érkezett a területre. Natali speciális hangérzékelő rendszert szerelt fel a vulkánra. Az elképzelésük az volt, hogy a Sztromboli infrahangokat bocsát ki, vagyis 16 Herz alatti hangokat, amelyeket az ember már nem képes érzékelni. Egyes állatokról, például az elefántokról és a cetekről tudjuk, hogy infrahangokkal kommunikálnak fajtársaikkal.

A Channel ajánlata
A Földközi-tenger vizéből Szicíliától északra kiemelkedő Stromboli bolygónk egyik legaktívabb tűzhányója. Lávája szünet nélkül sisteregve ömlik a tengerbe, az apró vulkánsziget partvidékét a tűz és a víz forrongó frontvonalává avatva. Ezen a különleges víz alatti élőhelyen egy különleges állat éli világát, és küzd meg nap mint nap a túlélésért az elemekkel és a cápákkal: a nyolckarú polip, amely számára – minden nehézség ellenére – a tengerfenéken heverő hajóroncsok és halászhálók kiváló vadászterepet biztosítanak. A National Geographic HD minőségű különleges filmje egy kutatócsoportot kísér el a Stromboli víz alatti lejtőire, hogy kinyomozza, miként képesek életben maradni a polipok ilyen szélsőséges körülmények között.

Mikor látható? November 17-én (szerdán) 16 órakor.

A kísérlet eredménye egyértelmű. Ahogy számítottak rá, fogni lehet a Sztromboli által küldött üzenetet, egy újabb kitörés előjelét. Natali és csapata számára a következő lépés az volt, hogy rájöjjenek, mi az, amit a polip érzékel, és azt hogyan teszi. Az egyik lehetőség, hogy érzékeli a földalatti rezgéseket és morajlásokat. Ez inkább azt jelenti, hogy tapintják, és nem hallják a korai jelzéseket.

Laboratóriumi kísérletben a polip sötétben tartózkodott, és ugyanolyan hangokat játszottak le neki, mint amilyeneket a kitörések előtt észleltek. A tartályt letakarták, és infravörös kamerával figyelték, ügyelve arra, hogy az állat kívülről semmiféle mozgást ne érzékeljen. A polip reagált a hangokra. Ugyanarra a frekvenciára mozdult meg, mint amelyet a Sztromboli lábánál a víz alatt is mértek.

A polip idegrendszerének csak egy része található meg az agyban. Idegsejtjeinek kétharmada a karjaiban helyezkedik el, és ki tudja, ezek önmagukban is mire nem képesek.

Szaporodás
A hímek keményen harcolnak a legjobb helyekért. Olyan üregekért, melyek a már megtelepedett nőstények közelében találhatók. A territoriális küzdelmek igen hevesek, olykor halálos kimenetelűek.

A győztes hím karját átfúrja a nőstény köpenyén, és egy különleges zsebből hímivarsejteket juttat testébe. Meglepően nyugodt az aktus. Semmi hadonászás, karlóbálás, csak gyengéd ölelés. Miután a párosodásnak vége, a nőstény útjára engedi a hímet, és előkészíti otthonát az elkövetkezendő négy hétre:üregének bejáratát kövekkel barikádozza el.

Négy hét telik el a kis polipok kikeléséig, addig a tojások füzérekben tapadnak a nőstényhez. Mint minden szülészetet, felügyelője ezt is folyamatosan tisztán tartja. A tojásokat a szifonján keresztül kilövellt vízsugárral öblíti le. Így tartja távol a különféle penészgombákat. Időnként a kopoltyúi közé is beszippantja a tojásokat, ahol finoman ledörzsöli róluk a szennyeződéseket. Az embriókkal való törődést sohasem hagyja abba, és éberen őrködik nehogy egy tojástolvaj megpróbálja ellopni utódait.

Amikor a kicsik kikelnek, anyjuk egy erős vízsugárral kilöki őket az üregből. A kicsik nem nagyobbak egy rizsszemnél, de kint már magukról kell gondoskodniuk. Az újszülött polipok szó szerint a mélyvízben kezdik életüket. Többségük nem jut túl az első métereken, de elegendően maradnak életben ahhoz, hogy egy egészséges populációt fenntartsanak.

Gondoskodó nyolclábú anyák

Gondoskodó nyolclábú anyák

Lassan beköszönt a nyár. Langyos tavaszi szellő söpör végig a tiszasasi futballpálya csupasz talajfoltokkal tarkított gyepén. A fűcsomók között ujjnyi vastag lyukak tátonganak, a szegélyükön csillogó selyem pedig azt jelzi, hogy az üregeket különös lények lakják.

Fenyőligetek veszélyeztetett hüllője

Fenyőligetek veszélyeztetett hüllője

Egy fajmegőrzési program keretében engedik szabadon a Pituophis ruthveni óriáskígyófajt a Louisiana állambeli Kisatchie természetvédelmi területen.

Rovarbeporzásúak lehettek az első virágok

Rovarbeporzásúak lehettek az első virágok

Egy új kutatásban arra jutottak, hogy legalább 140 millió éve, amióta az első virágport tartalmazó virágok létrejöttek, rovarok gondoskodtak a pollenjük terjesztéséről.

Hogyan menthetjük meg a korallzátonyokat?

Hogyan menthetjük meg a korallzátonyokat?

Egy új elemzésből kiderült, hogy a klímaváltozás elleni jelentős tettek nélkül sehogyan.

Az éjjeli beporzóink is védelemre szorulnak

Az éjjeli beporzóink is védelemre szorulnak

Az éjszakai beporzókat legalább úgy kellene védeni, mint a méheket (háziméheket), hisz az ökoszisztéma-szolgáltatásban az ő szerepük is jelentős.

National Geographic 2023. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket