Jolán, Vid, Viola2024. június 15., szombat
Természet

Küzdelmes pingvinsors

2010.11.19.Admin
National Geographic Magyarország

Kemény az élete az egyetlen afrikai pingvinfaj egyedeinek. Tojásaikat és fiókáikat állandóan őrizniük kell, meg kell küzdeniük a hőséggel, s még a tengerben sincsenek biztonságban.

Az Afrika nyugati délnyugati szélén, Namíbiától dél felé egészen a dühöngő Vihar-fokig húzódó sivár partvidéket perzselő hőség égeti. A szomjazó tájat nyári szelek szárítják, közben pedig hideg tengeráramlás csapódik a csipkézett parthoz. Ez a terület az ember minden hódítási kísérletének ellenállt. A tomboló tenger azonban igen gazdag éléskamra is egyben. A tápanyagokban dús áramlásoknak köszönhetően ez Földünk egyik leggazdagabb halászterülete.

Ezek a táplálékban rendkívül gazdag hideg vizek igen változatos élővilágot tartanak el. Itt él Afrika egyetlen őshonos pingvinfaja, a bátor pápaszemes pingvin is. A pingvinek nyaranta a Dél-Afrika nyugati partjaitól alig néhány kilométerre húzódó, széljárta szigeteken tanyáznak. Régebben emberek fürdőztek itt. Amikor azonban 1985-ben a partsávot pingvinek kezdték benépesíteni, az embereknek menniük kellett, hogy helyet adjanak az egyre növekvő kolóniának.

A nyílt vízen, egymástól külön töltött napok után a világítótoronynál élő párok a Dassen-szigeten találnak ismét egymásra. A tojó és a hím rituális üdvözléssel erősítik meg monogám kapcsolatukat. Hamarosan újból felveszik régi családi szokásaikat, és a hím elfoglalja helyét a fészekben.

A fészek őrzése többet jelent a két értékes tojás melegen tartásánál. A pingvinnek a betolakodókat is távol kell tartania. Az éhes sirályok és szulák szakadatlanul portyáznak a szomszédságban, állandó éberségre kényszerítve a pingvinszülőket. A védtelen kölykök csaknem egyharmada a következő évben biztosan elpusztul. A barátságtalan tengerparti bölcsődében az új kölyökre kísérteties jövő vár. A ragadozók bármikor felfalhatják, vagy nemtörődöm hímek agyonnyomhatják őket. Bár az is lehet, hogy az elemek puszta ereje okozza pusztulásukat.

Az anya, miután mindent rendben talált, elégedetten csatlakozik a tömeghez. A rá váró munka nem ismeretlen számára, mégis nagy az esélye annak, hogy nem tér haza élve. A halak megszerzéséhez a pingvineknek túl kell járniuk az öbölben várakozó fókák eszén. A medvefókák leginkább halra vadásznak. Néhányuk azonban a tengeri madarak kínálta alternatív táplálékforrást is kiaknázza. A szárazföldön lévő fókakolóniában négyszázezer példány él. Az idősebb, 360 kilogramm körüli, nehézsúlyú bikák nem vetik meg az erőszakot. A párzási időszak nagy részét a pozícióért, a territóriumért és a hatalomért folytatott harccal töltik. A könnyűsúlyú hímek tízéves koruk előtt nemigen vehetik fel velük a versenyt. A zaklatás elkerülése érdekében a fiatal csapatok inkább a vízbe húzódnak játszani. A játék időnként túlzott méreteket ölt, és ilyenkor a vidám pingvinüldözés jóval véresebb tevékenységgé válik. Míg egyes fókák a halfogásukért veszik célba a pingvineket, másoknak kifejezetten a madarak húsára fáj a foguk. Ezek a profi vadászok naponta akár öt példányt is elkapnak.

A friss hallal hazatérő szülőnek a feladata etetni a fiókákat. Ha nem jut át biztonságban a rájuk leső fókák során, kicsinyei éhen pusztulnak. A hazatérő vándoroknak egyetlen esélyük van. Alakzatba rendeződnek, és nyílsebesen átvágnak a halálzónán. Aki kilép a sorból, az életével fizet. A fóka alulról támad a pingvinre. A mellkasánál ragadja meg, és a levegőben dobálva gyakorlatilag megnyúzza áldozatát. A lenyúzott bőr alól előbukkanó gyomor pedig tele van friss hallal. Ez a fóka igazi jutalma. Alkonyatra a legtöbb pingvincsalád biztonságosan összebújik éjszakára. Amint a sötétség óvó takarót von a világítótorony családjának szigete fölé, a ragadozók is felhagynak a vadászattal.

A Channel ajánlata
A National Geographic természetfilmje egy újszülött afrikai pingvin küzdelmét mutatja be, amelyet a namíbiai Csontváz-part előtt hullámzó barátságtalan vízekben folytat a túlélésért. Főhősünknek nem csak a kíméletlen éghajlati elemekkel kell felvennie a versenyt, de a rá leselkedő hiénák, sakálok és cápák támadásai elől is ki kell térnie. Élőhelye mindazonáltal igazán különleges hely, mert az Antarktisz felől érkező, planktonban gazdag áramlatok rekordméretű szardínia- és ajókarajokat vonzanak a környékre, amelyeket viszont a tengeri madarak fogyasztanak nagy előszeretettel.

Mikor látható? November 22-én (hétfőn) 16 órakor.

Nyár közepén a szél Dél-Afrika perzselően forró belseje felől fúj, és közben egyre erősebbé és forróbbá válik. A nyugati partvidékhez érve a tomboló szél hőmérséklete már 50 Celsius fok körül jár. Az állatok mintha egy kemencében élnének. Az őrjítő hőségtől megzavarodott felhevült, szomjas és legyengült fókakölykök némelyike a perzselő dűnékre téved, ahol nem vár más rájuk, csak a tüzes halál. A forró homok égeti a kölyök érzékeny úszóit. Az évszak végéig fókakölykök ezrei esnek majd a perzselő hőség áldozatául.

A szigeten a pingvinek – egy természetes úszómedencének köszönhetően – legalább egy kicsit el tudnak menekülni a hőség elől. A védett öböl sekély medencébe – egy fényűző, hideg fürdőbe kanyarodik. Míg néhányan a sekély vízben hűsölnek, addig mások inkább a szárazföldön maradnak, és csőrükkel tátogva próbálják meg hűteni magukat. A szomszédban lakó fiatal szülők dacolnak a hűs fürdő csábításával, hiszen tudják: őrizetlenül hagyott fészkükre azonnal lecsapnának ellenségeik. Vajon meddig tartanak ki? Az odaadó szülők inkább gyötrődve elviselik a hőséget, hogy árnyékot biztosítsanak szenvedő fiókáik számára.

A nyár vége felé a hőmérséklet végre elviselhető szintre süllyed. A szigetre reggelente vastag ködtakaró borul. A hirtelen felbukkanó, vakító ködfelhők már sok tengerészt csaltak tőrbe.

Kapcsolódó cikk:
Eltűnőfélben Afrika pingvinjei

Hozzászólások

Kísérteties hangjáról ismerhetjük fel éjszakai madarunkat

Kísérteties hangjáról ismerhetjük fel éjszakai madarunkat

A gyöngybagoly népi nevei közé tartozik a lángbagoly, a fátyolos bagó és a visító bagoly.

Apróbbá és ritkábbá válnak a csúcsragadozó cápák

Apróbbá és ritkábbá válnak a csúcsragadozó cápák

A cápák emberi hatásokra lettek kisebbek, ritkábbak, illetve egyes tulajdonságaik is átalakultak, emiatt pedig az egész ökoszisztéma megváltozik.

Gyík a beporzója egy veszélyeztetett növénynek

Gyík a beporzója egy veszélyeztetett növénynek

Bár a növények elsöprő többségét ízeltlábúak porozzák be, azért akadnak olyan helyzetek, amikor más állatok végezhetik el ezt a nemes feladatot.

Látogatási tilalmat rendeltek el a Gemenci erdőben

Látogatási tilalmat rendeltek el a Gemenci erdőben

Életveszélyessé vált a terep a Duna áradása és a fakidőlések miatt.

Gyönyörű kékeslila hangyát fedeztek fel Indiában

Gyönyörű kékeslila hangyát fedeztek fel Indiában

A Himalája északkeleti hegylábi részén, India Arunácsal Prades államában bukkantak rá a fémesen ragyogó, különösen szép hangyafajra.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket