Tivadar, Tihamér, Töhötöm2024. április 20., szombat
Természet

Gyilkos gyom állhat a gnúk vándorlásának útjába?

National Geographic Magyarország

Legfrissebb kutatási jelentések szerint Kenya déli részén megjelenő és az egész országon elterjedő idegen gyomnövény veszélyeztetheti a világ legnagyobb vadvándorlását. A kerti kékfű nevet viselő gaz az állatokra és az emberekre is veszélyes lehet.

A Közép-Amerikából származó, fehér virágú gyomnövényt nemrég fedezték fel a Maasai-Mara természetvédelmi területen, miközben a Nairobi központú Nemzetközi Agrokulturális Központ (CABI) és a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) megbízásából kutatást végeztek a térségben.

 

„Gyomirtó kémiai anyagok előállításakor derült fény arra, hogy az idegen növény eluralhatja akár az egész térséget is, megjelenése főleg ott valószínű, ahol a földművelés miatt a talaj elhasználódott és rossz minőségű” – nyilatkozta Arne Witt, a CABI munkatársa, aki az invázív fajokat kutatja.

 

A száraz évszak beköszöntével a gnúk éves vándorlása során a legelőket és vizet kereső több millió állat elhagyja a tanzániai Serengeti Nemzeti Parkot, átkel a Mara folyón, és a Maasai Mara Rezervátumba érkezik. „Az óriási vándorló csorda tagjai – amelyhez a gnúkon kívül más fajok, pl. zebrák, gazellák is csatlakoznak – akár meg is halhatnak, ha ehető fű helyett csak mérgező gyomot tudnak fogyasztani” – jelentette ki Witt.

 

A kutató szerint a múltban a gazok csak az utak szélén nőttek, most azonban ezek az agresszív növények teljesen mások, saját túlélésük reményében át tudják alakítani a tájat és kiszoríthatják az ott őshonos növényfajokat is.

 

 

Gyorsan növő és nagyon agresszív betolakodó

A Santa Maria kerti székfüvet 1960-ban azonosították először Kenyában, szennyezett gabonaszállítmányokkal valószínűleg véletlenszerűen került az országba. A gyom agresszívabb új törzse Witt szerint az elmúlt pár évtizedben érkezett a kontinensre, és azóta széllel, vízzel vagy a tömegközlekedéssel együtt terjedt el az országban.

 

A szakember rámutatott arra, hogy a mezőgazdasági termékek szállítmányozása is hozzájárulhatott a gyom ekkora méretű elterjedéséhez. Az országutak akár a csatornák, szállíthatják a kerti székfű magjait és a Serengetit átszelő, egyelőre még csak terv állapotban lévő gyorsforgalmi út tovább gyorsíthatja a gyomnövény invázióját.

 

A burjánzó, gyorsan növő dudva sokféle talajban és klímán jól érzi magát. A világ egyik legkomolyabb növényi kártevőjének kikiáltott gaz Afrika más részein is elterjedt már, megtalálható Etiópiában, Dél-Afrikában, Mozambikban és Ugandában, de vannak képviselői Ausztráliában is.

 

„Ideális körülmények között 4–6 hét alatt kifejlődik a növény, és minden egyede 10 000–25 000 magot termel” – fejtette ki Witt. „A magok évekig is kibírják a talajban, amíg el nem érkezik a számukra kedvező éghajlat, amikor is kicsírázhatnak.”

 

 

Gyilkos gyom?

A Santa Maria kerti székfű azért tud ilyen nagyszámú magot termelni, mert tulajdonképpen egyedüli gyomnövény Kenyában. Sem a legelő állatok, sem az őshonos rovarok nem fogyasztják, sőt meg sem érintik a növényt, hiszen mérgező kémiai anyagot, parthneniumot termel.

 

A legeltetéssel és állattartással foglalkozók számára a gyom által okozott a gazdasági hatások már most jelentősek. A szarvasmarhák és egyéb növényevő haszonállatok általában nem fogyasztják el ezt a fűfélét, de ha mégis és nagy mennyiségben, mert nincs más elérhető takarmány, elpusztulnak. Ha kis mennyiségben eszik csak meg, más takarmánnyal együtt, akkor a tejük és húsuk lesz fogyaszthatatlanul rossz ízű – áll a kutatási jelentésben.

 

 

A Santa Maria kerti székfű terjedése egy etiópiai szavannán (Fotó: Ame Witt/IUCN/National Geographic)

 

Geoffrey Howard, az IUCN globális invázív fajok koordinátora hozzátette, hogy a gyom a szomszédos országokban is megjelenik majd, és ezzel komoly hatással lesz a szarvasmarha, lúd és vadon élő növényevő állományra. Howard szerint az őshonos növények eltűnhetnek, a gyomok kiirthatják őket, és ezzel a eltávolíthatják sok növényevő állat mindennapi táplálékát

 

Továbbá, a gyomnövény gyors terjedése komolyan érintheti a legeltetéssel foglalkozókat: a védett területen élő vadállatok élelem után kutatva más legelőkre vándorolhatnak, ahol az ott már legeltetett háziállatoktól vehetik el a táplálékot.

 

 

Allergiát is okozhat

Emberekben a Santa Maria kerti székfű virágpora allergiás reakciókat, elsősorban asztmát okozhat. „És azok körében, akik rendszeresen érintkeznek a növénnyel – főleg a nők és a gyermekek – súlyosabb allergia, pl. dermatitis is megjelenhet” – fejezte ki aggodalmát Witt. A kutató álláspontja szerint az allergiás szövődmények miatt a földjét kézi erővel megművelő farmerek csak akkor végezhetik tovább munkájukat, ha megfelelő védőeszközzel és gyomirtóval vannak felszerelve. Ha a gyom pollenje bejut a termesztett növények magjába, az még a termelékenységet is csökkentheti.

 

Kenyában számos ember mindennapjai és túlélése függ a természeti javaktól. Ez az agresszív gaz még a turizmusra is negatív hatással lehet, főleg, ha a térség híres állatai jobb legelőket keresve máshová vándorolnak.

 

Kerti székfűvel fertőzött más afrikai országon már most látható, mi várhat Kenyára. „A gyom Ugandában tönkretette a nemzeti parkok és haszonállatok legelőit” – jelentette Peter Beine, az ország Nemzeti Invázív Fajok Program koordinátora. Elmondása szerint Ugandában a cirok és más gabonatermés nagy része elpusztult.

 

„Vannak arra utaló jelek, hogy a gyomnövény már most gondot okoz Kenyában” – tette hozzá Beine. A Maasai állattenyésztőkkel történő egyeztetés során beszámolójukból kiderült, hogy a nőstény kecskék teje fogyaszthatatlan volt, miután ettek a fűből.

 

A tudós nézőpontja szerint van arra lehetőség, hogy a gyom terjedésété lokalizálják Kenyában, illetve, arra is van remény, hogy megállítsák azt.

 „Kampányszerűen kell fellépnünk, a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, illetve fizikailag el kell távolítani a gyomot a már fertőzött területekről. Fontos a permetezés és elővigyázatosság. Ez utóbbit a határokon, repülőtereken is meg kell növelni.” – jegyezte meg

Beine. „Most kell cselekednünk, nem várhatunk holnapig” – fogalmazott.

Dacolnak a klímaváltozással a széncinegék

Dacolnak a klímaváltozással a széncinegék

Hosszú távú felmérés adatai elemezve úgy tűnik, a széncinegék egyelőre képesek megbirkózni a klímaváltozás okozta környezeti átalakulással.

Veszélyben Afrika flamingói

Veszélyben Afrika flamingói

Az élőhelyükként szolgáló tavak vízszintjének emelkedése végzetes lehet a kis flamingó számára.

A társaságkedvelő madarak bátrabbak az etetőn

A társaságkedvelő madarak bátrabbak az etetőn

A csoportos táplálkozás számos előnnyel jár, ám hátránya, hogy az élelmen osztozni kell.

Videón a Szegedi Vadasparkban született törpe víziló

Videón a Szegedi Vadasparkban született törpe víziló

Törpe víziló született a Szegedi Vadasparkban, a kicsi személyesen egyelőre nem tekinthető meg.

Voldemortról neveztek el egy hangyafajt

Voldemortról neveztek el egy hangyafajt

Ausztráliában bukkantak rá arra a különös hangyafajra, amelynek a sötétség az otthona, és kísérteties a megjelenése.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket