Savtúltengés
Tengereinkbe oldódik, savanyítja vizeinket a levegőbe pöfögő szén-dioxid. Osztrigák, kagylók, korallzátonyok – nem biztos, hogy száz év múlva lesz még belőlük.
Írta: Elizabeth Kolbert
Fényképezte: David Liittschwager
Castello Aragonese picike szigete természet adta toronyként emelkedik ki a Tirrén-tengerből. Nápolytól 27 kilométerre nyugatra fekszik, hosszú, keskeny kőhídon át érhető el a valamelyest nagyobbacska Ischiáról. Leginkább azért jönnek ide a turisták, mert kíváncsiak, milyen lehetett a középkorban élni. A kényelmesebbje felliftezik, a fürgébbek felkapaszkodnak a várhoz, hogy megbámulják a régi kínzóeszközöket.
A Castello Aragonesére érkező kutatókat nem a múlt, hanem a jövő, a tengeri élet sorsa érdekli.Geológiai okai vannak annak, hogy olyan érdekesek Castello Aragonese vizei: szén-dioxid fakad az aljzat repedéseiből. A gáz oldódva szénsavvá alakul, megsavanyítja a tengert, kitűnően szemléltetve, hogy rossz esetben mi vár a tengeri élővilágra a 21. század második felére.
Viszonylag gyenge sav a szénsav, üdítőitalokban sokat megiszunk belőle. Nagy mennyiségben viszont már savassá, maróvá teszi a tengervizet, kezd a magyarázatba Jason Hall-Spencer, a brit Plymouthi Egyetem biológusa. Ebből pedig nagy baj lehet: „Az élőlények zömét elpusztítja a magas szén-dioxid-szint.” Castello Aragonese természet kínálta példája a természetellenes folyamatnak: vizei hasonló módon, csak éppen jóval gyorsabban savanyodnak, mint a kémények, kipufogók szén-dioxidját megkötő tengerek.
Hall-Spencer immár nyolc éve tanulmányozza Castello Aragonese környékén a tengert. Méri a víz tulajdonságait, figyeli a korallokat, puhatestűeket, halakat. Hűvös téli nap volt, amikor vele és Maria Cristina Buiával, az olaszországi Anton Dohrn Zoológiai Állomás munkatársával alámerültünk, hogy közelebbről is megvizsgáljuk a vízsavanyodás következményeit.
A teljes cikket elolvashatja a magazin 2011. áprilisi lapszámában.