Már csak néha vadásznak az etióp hiénák
A böjti időszakban vadászatra kényszerülnek a foltos hiénák (Crocuta crocuta) - derítették ki etióp kutatók, akik tanulmányukat a Journal of Animal Ecology című brit folyóiratban közölték.
Fotó: dreamstime
Etiópiában a Tevahedo ortodox egyház tagjai 55 napos böjtöt tartanak húsvét előtt. Ekkor sem húst, sem tejet nem fogyasztanak.
A foltos hiénák, akik általában előszeretettel csemegéznek a mészárszékek és háztartások hulladékából, önellátásra kényszerülnek e néhány hét alatt – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.
Az észak-etiópiai Mekelle Egyetem kutatói a város körül három egyhektáros területen gyűjtötték a hiénák ürülékét az 55 napos böjt első és utolsó napján, majd 55 nappal az időszak után. A tudósok összesen 553 mintát szedtek össze. Hogy kiderítsék, mivel táplálkoztak a hiénák a böjt előtt, közben és utána, az ürülékben talált szőrt elemezték.
A vizsgálatok kimutatták, amikor a lakosság beszüntette a hús vásárlását és fogyasztását, lényegesen megváltozott a hiénák étrendje is. A böjt előtt az ürülék 14,8 százaléka tartalmazott szamárszőrt, a böjt alatt 33,1 százaléka. A böjt befejezése után 22,2 százalékra csökkent a szamárszőr tartalma az állatok ürülékében.
A kutatásokat irányító Gidey Yirga rámutat, a foltos hiénák rendkívül alkalmazkodóak. Ügyes vadászok, de nem vetik meg a döghúst, ahogy a hulladékot sem, gyakorlatilag bármit képesek elfogyasztani. Erős állkapcsuk és fogazatuk a csontot is képes megőrölni, emésztőrendszerük pedig legfeljebb a szőrrel nem tud megbirkózni.
„Kutatásaink kimutatták, hogy miként változott a körülmények hatására a hiénák étrendje. A Mekelle környéki állatok főleg a mészárszékek és háztartások hulladékán élnek, ám a böjt idején a szamarak biztosítottak alternatív táplálékforrást. Megismerve a sűrűn lakott területen élő ragadozók táplálkozási szokásait, jobb stratégiákat dolgozhatunk ki az emberek és az állatok közötti konfliktusok elkerülésére” – magyarázta Gidey Yirga.
Forrás: MTI