Örs, Stella, Kamil2024. július 15., hétfő
Természet

Cápakaland a Vörös-tengeren

National Geographic Magyarország

Egy nem mindennapi nászút kalandjait osztja meg olvasóinkkal Előd László, a 2013-as búvárfotósok versenyének nyertese. Az inkább kalandtúrának, mintsem friss házasok nyaralásának tekinthető utazásban szerepet kap a tenger, sok merülés és három cápa.

Hol máshol is tölthetné egy búvárfotós a mézesheteit, mint a Vörös-tengeren?! Ráadásul olyan híreket is kaptak, hogy az Elphinstone-zátonynál láttak tigriscápát (Galeocerdo cuvier), és néhány óceáni fehérfoltú cápát (Carcharhinus longimanus) is. Az ifjú férj még 12 év merülés után sem találkozott ilyen nagyvadakkal!
„A tigrisek mélyen, 30 méter körül terrorizálták az ott élőket, de a longimanusok (az óceáni fehérfoltúak) a felszínhez közel, a hajók körül ólálkodtak. Gyors tanácskozás után a hajó utasai, köztük természetesen én is, amellett tettük le a voksunkat, hogy az eredeti tervet hanyagolva, forduljunk északnak, és robogjunk fel megnézni őket közelebbről” – emlékszik vissza Előd László.

Fehérfoltú cápa NAGYÍT

Míg a tigriscápák mérete 3–5 méter körüli, addig a longimanusok mindössze átlagosan kétméteres hosszukkal szinte játékos kis halacskáknak tűnnek mellettük. Nem volt jó ómen, hogy a csapat megérkezése előtt egy hónappal volt egy halálos támadás néhány zátonnyal odébb. Ez a cápafaj veszélyes az emberre, de a többitől eltérően kíváncsi is, sokszor teljesen közel jön a búvárhoz, néha az orrával is megböki.

A nem veszélytelen találkozást a fotográfus így meséli el:
„Reggel fél hat körül már ifjú nejemet próbáltam ébresztgetni, hogy segítsen a cápafotózásban. Mivel ő nem merült, ezért a feladata mindössze abból állt, hogy a kötél végén egy kis fehér puffert dobálgasson a vízbe. Azt reméltem, a cápák odasereglenek a csobbanás hangjára. Mint utóbb kiderült, életem legjobb döntése volt, hogy nem hagytam aludni arámat, s ezzel a saját életemet is megmentettem. Fél órával később teljes felszerelésben, kezemben a gépemmel, izgatottan toporogtam hajónk tatján. Fotós kollegámra vártam, hiszen merülni nem szabad egyedül, cápák közé társ nélkül merészkedni pedig egyenesen tilos és életveszélyes! Béla bácsi öreg róka ebben a szakmában, már akkor merült, amikor én még röpke gondolat sem voltam. Azt még hallottam, hogy valami erősebb áramlásról motyog, miközben végre a csizmáját húzta, de nem akartam tovább várni. Sejtettem, ha én megyek előbb a vízbe, akkor nagy eséllyel a kíváncsi cápák hozzám jönnek majd és nem hozzá.

Beugrottam a vízbe, a gép és a két vakum „csőre töltve”. Tudtam, hogy az öreg nemsokára követ engem, ezért nem aggódtam. Lemerültem két-három méterre. Éreztem, hogy az áramlás rögtön elkezdett sodorni a nyílt víz felé. Ekkor még nem idegeskedtem, úsztam én már vissza, ennél nagyobb áramlásban is. Gondoltam, várok fél percet, s ha nincs cápa, visszalapátolom magam az uszonyaimmal.  Ekkor megjelent egy méretes nőstény, karnyújtásnyira megközelített, majd körözni kezdett körülöttem. Néhány kattintás, és az első képek elkészültek. Visszapillantottam, és megnyugodtam, hogy még látom a hajónk létrájának víz alatti részét. A látótávolság körülbelül húsz méter lehetett.

NAGYÍT

Előd László

A 43 éves búvárfotós napra pontosan egy évvel Armstrong Holdra lépése után született, érdeklődése az idegen világok felé így magától értetődő volt. A fotózással nevelőapja „fertőzte meg”, aki gyakran látogatta az erdőket Zenit gépével és teleobjektíves fotópuskájával. László első adriai kirándulásán már ott fityegett a nyakában a búvármaszk a pipával, és barátaival nem a homokos strandokat kereste, hanem a sziklás, tiszta vizű öblöket, ahol szabadtüdős merüléseket tudtak végrehajtani, s csodálhatták a víz alatti élővilágot. „Egyszerre ragadott meg a búvárkodás és az ott lent látható világ megörökítésének vágya. Már a második palackos merülésem alkalmával fotóztam, az oktatóm pedig próbált életben tartani, hiszen megfelelő gyakorlat híján a fotózásra koncentrálva, csak az életemet kockáztattam” – emlékezik az első víz alatti fotós próbálkozásaira. Azóta a világ számos, egzotikus merülőhelyén készített felvételeket, amelyek több rangos nemzetközi pályázaton is sikerrel szerepeltek.

Volt egy érzésem, hogy nem vagyok kettesben a cápával. Szinte biztos voltam benne, hogy az óceáni fehérfoltú társai pillanatokon belül itt lesznek, és jobbról egy kis szürke folt jelent meg. Néhány pillanattal később egy hasonló balról is. A két cápa, két oldalról szinte egyszerre ért hozzám, a legelső pedig még mindig ott körözött, bár a távolságot szerencsére kicsit megnövelte, így igencsak nyújtózkodnom kellett volna, ha el akarom érni. De ekkor már egyáltalán nem akartam ilyet tenni, sőt annak örültem volna, ha eltakarodnak, és Béla bácsi mosolyogna rám fekete maszkja mögül. Hátranéztem, és láttam, hogy eljött az utolsó esélyem visszaindulni a hajó felé, a lépcső körvonalai teljesen elhalványodtak. Néhány másodperc, és az áramlás miatt már olyan távolságra kerülök a hajótól, hogy a víz alatt nem látom, merre induljak. A felszínre felúszni három cápa társaságában, pedig nem tűnt bölcs gondolatnak. A legtöbb cápatámadás a felszínen történik, a mélyben ritka. A hátamra feküdtem, hogy a három ragadozót szemmel tarthassam, és elkezdtem lapátolni a hajó felé, és ekkor az történt, amitől féltem: a cápák azonnal a lábamhoz úsztak. A hirtelen csapkodó mozgás beindította a zsákmányszerző ösztönt. Azonnal abbahagytam a mozgást, függőleges testhelyzetet vettem fel, hogy lássák, én sem vagyok sokkal kisebb náluk. Már az sem zavart volna, ha Béla bácsi csinálja meg a nyertes felvételt, csak kikerüljek ebből a szorult helyzetből. Akkor már nem gondoltam, hogy egy jó kép mindent megér. Alattam több száz méteres mélység, körülöttem pedig a három cápát leszámítva csak a tenger.

Egy baleset általában nem egy hiba elkövetéséből adódik, hanem hibák sorozatából. Hibáztam abban, hogy egyedül ugrottam be, hibáztam abban, hogy az áramlás ellenére nem kötöttem ki magam a hajóhoz és hibáztam, mert nem vittem magammal búvárbóját, amivel most felhívhattam volna magamra a hajó legénységének figyelmét. Egy dologban bíztam: feleségem ott figyelt a hajó végében.

A később érkező két cápa egyre vérmesebben különböző irányokból rontott rám. Minden energiámat össze kellett szednem, hogy ne essek pánikba. Szívdobogásomat már nem tudtam kontrollálni, talán már percenként kétszáznál járt. Nem is nevezném dobbanásnak, inkább dübörgésnek. Egyik cápa a lábamat szaglászta, amitől a frász kerülgetett. A gépet óvatosan 90 fokkal elfordítottam, így az egyik vaku a hosszú tartókar jóvoltából a lábamhoz került. Pont a cápa orra elé! Megrántottam a gépvázat, a vaku pedig orrba csapta a pofátlan cápát.

Nem tudtam mi lesz a reakciója, reméltem, hogy nem agressziót váltok ki vele, hanem inkább meglepődést. – Ez bevált! Elúsztak! Én azonnal fellapátoltam a felszínre, és torkom szakadtából üvöltöttem, miközben jobb kezemmel intettem, hogy veszélyben vagyok. A feleségem a távolság miatt már nem hallott engem, a búvár kézjeleket nem ismerte, de rögtön tudta, hogy baj van. Én már nem láttam, hogy intézkedik-e vagy sem, azonnal visszamerültem  a biztonságosabb, 3–4 méteres mélységbe, persze a cápák is. Szerencsémre fél perc múlva a gumicsónakot hajtó motor dübörgése elriasztotta a fenevadakat, én pedig a gravitációt meghazudtoló ugrással rántottam át magam a biztonságot jelentő gumihurkákon. A csónak közepén landoltam, a meglepett arab fiúnak pedig csak annyit tudtam kinyögni: „Three sharks! – Három cápa!”

Forrás: ng.24.hu

Hozzászólások

Több tucat delfin pusztult el Skóciánál

Több tucat delfin pusztult el Skóciánál

Az eset az utóbbi idők egyik legsúlyosabb partra vetődése Nagy-Britanniában.

Hogyan érhetem el, hogy védetté nyilvánítsák gyermekkorom természeti helyszíneit?

Hogyan érhetem el, hogy védetté nyilvánítsák gyermekkorom természeti helyszíneit?

Bakó Gábor Jövőnk zálogai sorozatának legújabb részében azt tárja fel, hogy miként védhetjük meg a magyar tájat.

Zajos kabócaéneket hallhatunk a Tihanyi-félszigeten

Zajos kabócaéneket hallhatunk a Tihanyi-félszigeten

Az óriás énekeskabóca egyes magyarországi területeken is tömegesen van jelen.

Az emberi jelenlét a hiénának kedvez

Az emberi jelenlét a hiénának kedvez

Kelet-Afrika emberi települései közelében két ragadozó verseng: a hiéna és a leopárd, egy új kutatás felmérte, melyik jön ki jobban az emberrel.

A csimpánzok világnapja kapcsán üzent Jane Goodall

A csimpánzok világnapja kapcsán üzent Jane Goodall

Július 14-e a csimpánzoké, 1960-ban ezen a napon kezdte meg kutatásai Jane Goodall a Tanganyika-tó partján.

National Geographic 2024. júliusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlapNational Geographic 2024. júliusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket