Hamarosan itt a madáretetési szezon!

A meteorológia szolgálat előrejelzése szerint november utolsó hetével beköszöntet a tartós éjszakai fagy, ami a lakossági madáretetési szezon kezdetét is jelzi.
Balkáni fakopáncs az itatónál
Fotó: Orbán Zoltán
„Hazánkban nem szükséges a természetes táplálékbázisokat pótló, takarmányozási jelegű, egész éves etetés – erre Angliában már szükség van –, tehát az etetési időszak ősztől tél végéig tart. A feleslegesen végzett nyári etetés viselkedéstorzító hatású, ami nem csak a madárállományok természetes viselkedését veszélyezteti, de egyes esetekben (például a hattyúknál) komoly közlekedési balesethez is vezethet” – mondja Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa.
Kék cinege egy alma etetőnél
Fotó: Orbán Zoltán
„Etetni szinte bárhol lehet, legyen az a talajszinten, egy sokadik emeleti lakótelep erkélyén vagy ablakpárkányán. Az etetőkre járó, akár kéttucatnyinál is több madárfaj igényeit három fő eleségcsoporttal (napraforgó- és aprómag keveréke, alma, állati zsiradék, cinkegolyó és faggyú) teljes egészében ki tudjuk szolgálni. Az etetők nélkülözhetetlen kiegészítő „berendezései” az itató, ahol a madarak fürdeni is tudnak, illetve a mesterséges odúk, melyekben az odúköltők védett helyen éjszakázhatnak. Télen a víz ugyan befagy, de ha napközben legalább egyszer langyos vízre cseréljük a jeget, akkor már segítettünk a madarakon. Ne etessünk viszont péksüteménnyel, nedvszívó, romlékony eleségekkel, mert a téli nedves időben ezek erjedésnek indulnak, meg is penészednek és az ilyen eleség emésztőrendszeri gyulladást okozhat a hideg idő miatt amúgy is nagy kihívások elé állított madaraknál” – tanácsolja Orbán Zoltán.
Az etetési időszak végét a tartós fagyok megszűnése hozza majd el, várhatóan valamikor március közepén, végén. A madárbarátoknak azonban ezt követően sem kell nélkülözniük a madármegfigyelés élményét, ha mesterséges odút, itatót helyeznek ki a kertbe vagy erkélyre.
Forrás: ng.24.hu/ MME