Emma, Malvin, Zseraldina2024. április 19., péntek
Természet

A világ legjobb spárgája

2014.05.19.Admin
National Geographic Magyarország

Neves séfek is ezt gondolják a brit spárgáról (Asparagus officinalis) – persze közülük sokan a szigetország szülöttei, mégsem az elfogultság beszél belőlük.

Fotó: dreamstime

Azon a végzetes napon (1912. április 14-én) a Titanic kényes ízlésű, úri közönsége utolsó vacsoráján – a nyolcadik fogásként – hideg spárgát evett vinaigrette mártással. Több mint valószínű, hogy alapanyagként az észak-angliai Formbyban termelt, díjnyertes spárga szolgált. Ez a növény a 20. század elejére olyan keresett lett, hogy termesztésére közel 81 hektárnyi területen egyengették el az Ír-tenger angliai partja mentén a dűnéket. A jellegzetes, tövénél fehér, majd zöldből a csúcsán lilába hajló zöldségeket nemcsak a közeli Liverpoolból kihajózó luxus óceánjárókon szolgálták fel, de nap mint nap vitték a frissen szedett növényt például a 356 kilométerre fekvő London leghíresebb piacára, a Covent Gardenbe. A tápanyagban szegény, homokos talajt akkoriban „éjszakai földdel”, a liverpooli – csatornázás híján – túlcsorduló árnyékszékek tartalmával trágyázták.

Ezen a  területen valaha spárga termett.

A második világháború után hanyatlani kezdett a spárgatermesztés, szinte el is tűnt ezen a vidéken, bár itt-ott még fellelhetők az egykori barázdák, melyeket visszahódított a homok és a buján tenyésző tengerparti növényzet. A területnek ma a helyi nemzeti örökségvédelmi hivatal a National Trust a tulajdonosa, összefogva a Formby Civil Társasággal igyekszik megőrizni ezt a helyi kincset. Az egykori fajta felélesztéséhez például az elvadult spárgatövekről nyertek vissza magot. A National Trusttől ma csak néhányan bérelnek földet – alig több mint négy hektárt használnak –, egyikük David Brooks, akit éppen spárgaszedés közben találok. Kitartóan hajladozik a sorok felett, hogy le-levágja a begyűjtésre érdemes zsenge dárdákat.

David Brooks munka közben.

A mélyedések szántotta földterület három jól elkülönülő árnyalata felkelti kíváncsiságom. „Vetésforgóban dolgozunk: az egyik földdarab pihen, egy másikon, ott ahol friss sárgás a homok, az idei növények keltek ki – mutat kicsit távolabbra. – Arról majd csak a harmadik évben lehet először szedni, úgy mint most ezekről.” 

Szemügyre vesszem a most aratható zöld termést a sötétszürke talajon, távolabb látom azt a részt is, ahol az elszáradt tövek várják, hogy majd átadják helyüket az új növényeknek. Mialatt dereka kicsit megpihen, Brooks megmutatja a szerszámot is, amivel kemény munkája eredményét aratja le, a rendkívül éles kés egy vésőre emlékeztet. Bár a földmunkák már gépesítettek, a kényes növény betakarítása máig kézzel történik. Mikor megkérdezem, mióta foglalkozik a spárgával, nevetve mutatja kezével, milyen apró volt, amikor már itt dolgozott. Hiszen édesapja, sőt, az ő apja is ezzel foglalkozott – aki 1905-ben érkezett ide. Egykor a legnevesebb „spárgás család” a Lowe, az Aindow, a Jennings és a Brooks família volt.  Majd már inkább szomorkás mosollyal teszi hozzá: ez most már inkább szól a családi hagyományról, mint üzletről.

A spárgaföldön ott az új termés.

A britek azonban nem szoktak le a spárgáról, sőt, az utóbbi tíz évben Nagy-Britanniában megduplázódott a termőterület: összesen mintegy 2000 hektáron, évi 6000 tonnát termelnek, amire az egészséges zöldség rajongói 2012-ben 22 millió fontot költöttek. Nem csoda, hogy ma is komoly harc folyik a legjobb brit spárga címéért. A titulust magának követeli  Herefordshire és Worcestershire, Ross-on-Wye meg Evesham, de a norfolki, illetve lincolnshire-i gazdáknak szintén van ehhez egy-két szavuk. Óriási különbség nincs a minőségben, hiszen a legfőbb összetevő adott: a klímának köszönhetően a növények szép lassan növekedhetnek a gazdag homokos talajon, hogy elérjék teljes, édeskés zamatukat és a termés mégis zsenge maradjon – igaz több évszázadnyi tapasztalat segíti ebben őket.

Spárgakés

Ez a kényes növény egyes vélemények szerint még a rómaikkal érkezett a szigetországba, mások úgy vélik jóval később, a 16. században, Franciaországból került a brit asztalokra. Valószínűleg mindkét eredettörténetnek igaza van: miután a rómaiak kivonultak, a spárga is kiment a divatból, a középkorban legfeljebb orvosságok összetevőjeként használták. Újra felfedezésében azonban a francia mellett az itáliai import is segített, majd a britek ráébredtek, hogy az ország több része is alkalmas a termesztésre. A brit spárgaszezon hagyományosan Szent György napján, április 23-án indul, és rövid hat-nyolc héten át élvezhető a termés. Ám a valóságban a változékony brit időjárástól függ, idén például – a meleg tavasznak köszönhetően – már korábban került belőle a tányérokra még az északibb régiókban is. Természetesen lehet fólia alatt is termeszteni, aminek köszönhetően a talaj melegebb lesz, így egy kis kóstolót akár már kora tavasszal kaphatunk belőle. A rossz hír, hogy ezért a finomságért helybe kell utazni, ugyanis egyetlen szár sem kerül exportba.

Mandulás spárgakrémleves
Melissa és Jasmine Hemsley receptje

Az antioxidánsokban gazdag, tavaszi zöldség és a fehérjedús mandula együtt emeli ezt az ételt a szuperfoodok közé. Fogyasztható frissen főzve vagy jól behűtve, csak a citromhéjat ne sajnáljuk róla – attól lesz igazán gazdag az íze.

Hozzávalók négy személyre:
10 dkg mandulapehely
1 kis fej vöröshagyma, durvára vágva
1 nagy póréhagyma, durvára vágva
1 teáskanál ghí (olívaolajjal helyettesíthető)
1 nagy gerezd fokhagyma, durvára vágva
2 ½ tk friss (vagy 1tk szárított) tárkony
60 dkg spárga, felaprítva
1 ¼ l zöldségleves
2 ½ tk frissen facsart citromlé
Só, fekete bors

Tálaláshoz:
½ tk reszelt citromhéj
½ ek extra szűz olívaolaj

Pirítsunk meg 2,5 dkg mandulapelyhet egy mély serpenyőben zsiradék nélkül, majd tegyük félre a díszítéshez. Ugyanabban a serpenyőben öt percig pároljuk a hagymát és a pórét a ghín, amíg megpuhul, de ne piruljon meg. Adjuk hozzá a fokhagymát és a tárkonyt, és pirítsuk még egy percig.
Készítsük elő a spárgát, vágjuk le a fás végeit.
Dobjuk a spárgákat és a megmaradt, 7,5 dkg mandulát a serpenyőbe. Keverjük meg, ízesítsük sóval és borssal, majd öntsük fel a zöldséglevessel. Főzzük lefedve, alacsony lángon öt percig, amíg a spárga megpuhul. Húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá a citromlét. Turmixoljuk össze óvatosan, ha kell, adagonként. Amennyiben szükséges, fűszerezzük még.

Tálaljuk előmelegített tányérokon pirított mandulával és citromhéjjal megszórva, egy kis olívaolajat rácseppentve, vagy jól behűtve és ugyanígy díszítve.

Írta és fényképezte Orisek Andrea, recept: hemsleyandhemsley.com

A társaságkedvelő madarak bátrabbak az etetőn

A társaságkedvelő madarak bátrabbak az etetőn

A csoportos táplálkozás számos előnnyel jár, ám hátránya, hogy az élelmen osztozni kell.

Videón a Szegedi Vadasparkban született törpe víziló

Videón a Szegedi Vadasparkban született törpe víziló

Törpe víziló született a Szegedi Vadasparkban, a kicsi személyesen egyelőre nem tekinthető meg.

Voldemortról neveztek el egy hangyafajt

Voldemortról neveztek el egy hangyafajt

Ausztráliában bukkantak rá arra a különös hangyafajra, amelynek a sötétség az otthona, és kísérteties a megjelenése.

Mégsem olyan békések a bonobók?

Mégsem olyan békések a bonobók?

Kiderült, hogy a csimpánzoknál sokkal békésebbnek tartott bonobók is lehetnek agresszívek egymással.

Illegális fakivágások veszélyeztetik a hazai fajokat

Illegális fakivágások veszélyeztetik a hazai fajokat

A szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokorkivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket