Zoltán, Szultána2024. június 23., vasárnap
Természet

Oltalom az állatoknak

2015.01.12.Kőnig Rita
National Geographic Magyarország

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársa, Óváry Melinda 2014-ben 3 hetet töltött Délkelet-Afrikában.

Bella és új társa, Simba

Az önkéntes útja a kontinens „meleg szíveként” is emlegetett Malawiba, a fővárosban található Lilongwe Wildlife Centre nevű vadállatmenhelyre vezetett. Lilongwe várost egy védett erdősáv szeli ketté. Az állam a terület sorsát egy alapítványra bízta, hogy az ottani, jobb napokat megélt állatkert helyén, egy természetvédelemi, fajvédelemi központot hozzon létre. A rezervátum teljes mértékben adományokból működik, a Föld tíz legszegényebb országának egyikében. A mára elkészült állatmenedék kiemelkedő eredményeket ért el, így a szakmában is komoly elismerésekre tett szert. Jó néhány nemzetközi szervezet állt már mögéjük, hiszen olyan szigorú előírásoknak képesek megfelelni, amelyre Európában is csupán kevés példa akad.

„Évente mintegy 200 egyed fordul meg a központban, többségüket visszatelepítik, amelyek pedig már nem képesek a vadonbeli életre, végleg itt maradnak és nagy, körülkerített, természetes kifutókban barangolhatnak” –mesélte a magyar önkéntes, Óváry Melinda. Ebben a rezervátumban, ellentétben egy állatkerttel, igyekeznek a természetes állapotokat fenntartani. A látogatóknak ritkán adódik megpillantani az állatokat, hozzáérniük pedig kifejezetten tilos.

„Olyan élőlények lelnek itt oltalomra, amelyeket a helyiek elárvultan találnak, olykor sérült, elütött, hurokkal elfogott egyedekről van szó. Gyakoriak a magángyűjtőktől származó, már felcseperedett, megunt oroszlánok és majmok, de akadnak gyanús esetek is, amikor minden bizonnyal orvvadászok visznek be saját tetteik következményeként elárvult kölyköket. Nem tartanak emberszabásúakat és még veszélyeztetett állatok tenyészprogramjaiban sem vesznek részt. A nem visszatelepíthető állatokat sterilizálják, a természetbe később visszaintegrálhatóakat – itt tartózkodásuk idejére – fogamzásgátlóval kezelik, és csak a kitelepítés után szaporodhatnak. A Malawiban nem őshonos fejdíszes cerkóf (Cercopithecusmitis) például a rezervátum állandó lakóinak számát bővíti” – ismertette Melinda.


Vervet kölykök

A visszatelepítési projektek fő célcsoportja a vervet majom (Chlorocebuspygerythrus). Ebből a fajból majdnem minden évben sikerül eljuttatni egy csapatot arra a szintre, hogy később a természetben önállóan megállja a helyét. „Az általában árván bekerült állatok nevelését igyekszenek minél kevésbé emberi befolyás alatt tartani, és amennyire pedig lehet, természetes környezetet biztosítani számunkra. Persze életük első szakaszában a cumiztatás nem elkerülhető, főleg, ha nem áll rendelkezésre egy béranya” – tudtuk meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársától.

A visszatelepítési programoknál egy nagyon fontos etológiai folyamat, amikor bemutatják egymásnak a csapattagokat, majd végül összeszoktatják őket. Ez egy roppant időigényes, több hónapon át tartó munka. „A majmok különböző színű jelölőket kapnak a fülükbe, elnevezik őket, ezt feljegyzik, és mindennap másokat engednek össze, figyelik a nemek arányát, az agresszivitást, azt hogy miként reagálnak a menekülési jelekre. Ki kell alakulnia egy hierarchiának” – idézte fel Óváry Melinda.

A vervet majom faj matriarchális társadalomban él, vagyis a nőstények a csapat vezetői és ők a dominánsak. A kutatók napi 12 órát állnak a tűző napon, és egy lyukon át kémlelik a visszatelepítésre szánt csoport kifutóját, mi is történik ott. Így próbálják elzárni az emberektől az állatokat. A magyar önkéntes elárulta, hogy „még egy kisebb majomnak is annyira jellegzetes az arca, hogy pár nap elteltével felismerhetővé válik, mint egy gyerek. Teljesen egyedi a viselkedésük, külön egyéniségek, ami hatalmas élmény volt.”

Az ilyen projekteknél az állatoknak nincs fix etetési idejük és nem is egy helyre kapják a táplálékot, hanem szétszórva a kifutóban. Lényeges valamennyi harc, hiszen a természetes táplálékkeresési ösztön kialakulása elengedhetetlen a visszatelepítések esetében. Ahol ilyen csapatokat tartanak, oda látogatókat sem engednek be. „Amikor már kellően összeszokott egy közösség, akkor felszerelik őket, vagy csak egy-egy tagot egy rádió adóvevővel, elviszik egy nemzeti parkba, ahol szabadon bocsátják” – magyarázta Óváry Melinda.

A rezervátum egyik híressége Bella, az oroszlán. Romániából sanyarú körülmények közül menekítették ki. A gerince elsorvadt, problémák vannak a hátsó lábával, amikor rátaláltak, alultáplált volt, és egy fertőzés miatt el kellett távolítani az egyik szemét is. A magyar önkéntest lenyűgözte Bella emberekhez való hozzáállása, főleg annak tekintetében, amit az oroszlán eddigi életében elszenvedett: „Ha a gondozói közelednek, akkor elkezd dorombolni, dörgölőzni, tényleg úgy viselkedik, mint egy macska. Miután eljöttem, történt egy akkora szerencse, hogy kapott egy társat Belgiumból. Az új jövevény sem találkozott még oroszlánnal. Az összeszoktatásuk is több hónapos folyamat volt.”

A Lilongwe Wildlife Centrenek jó híre van a térségben, hiszen ez az egyetlen menhely, ahol foglalkoznak az elesettebb állatokkal. Egész évben 10-12 önkéntes dolgozik, ennyit tud befogadni a központ, de nem mindig sikerül feltölteni a létszámot. Hogy valaki itt önkéntes lehessen, azért fizetni kell körülbelül heti ötszáz dollárt, cserébe ellátás, illetve fáradhatatlan munka jár. „Ennek ellenére sokan vállalnak itt munkát, például egy amerikai ügyvédnő a szabadságát minden évben Afrikában, valamilyen önkénteskedéssel tölti. Munkánkat egy helyi dolgozó segítette, én állatgondozói feladatokat láttam el. Kora reggel, irgalmatlan mennyiségű takarmányt vágtunk fel: tököt, uborkát, gyümölcsöket. Ezeket hajnalban szerezte be a piacról a sofőr. A leírt adagok szerint porcióztuk vödrökbe meg talicskákba a gyümölcsöt, a zöldséget, illetve a fagyasztott csirkét és a hasonló finomságokat, ezután elindult a körjárat a rezervátumban, amikor már az állatok elkerített területeire szórtuk be az élelmet, utána az éjjeli kifutókat, ketreceket takarítottuk ki minden nap kétszer. Ez tipikus egyhangú állatgondozói munka, de mindenki élvezte” – számolt be a kalandról a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa.

Az önkéntesek általában három hét és három hónap közötti időt töltenek el a menhelyen. A komolyabb kutatómunkát végzők fél, egy évet is ott vannak, egy állatorvos akár évekig is lehet itt.

Akik több ideje vannak ott, ők foglalkozhatnak az árván bekerült kölykökkel, ezek a kicsik kezdetben éjjel-nappal törődést igényelnek. Itt a cumisüvegből való etetés az, ami nagyobb gyakorlatot követel. Miután a kölykök megerősödtek, meg lehet őket ismertetni saját fajtársaikkal, ekkor már igyekeznek minden emberi kapcsolat megszüntetésére. De a haladó önkéntesek részt vehetnek visszatelepíteni kívánt csoportok vezetésében is.

Fotók: Lilongwe Wildlife Centre

Hozzászólások

Állatok milliói vonulnak át egy alig 30 méter széles hágón

Állatok milliói vonulnak át egy alig 30 méter széles hágón

A Pireneusok csúcsai közt a Bujaruelo-hágó biztosít könnyebb átkelést a csak ezen a ponton átrepülő, évente mintegy 17 millió rovarnak.

Kiderült, miért oly hosszú a zsiráf nyaka

Kiderült, miért oly hosszú a zsiráf nyaka

Az uralkodó elmélet az volt, hogy a hímek közti párharchoz idomult extrém méretűvé a nyak, azonban ezt most megcáfolták.

Az elefántok neveket adnak egymásnak, ahogy mi is

Az elefántok neveket adnak egymásnak, ahogy mi is

Az állatok reagálnak is rá, ha az egymás közt használatos nevüket hallják, még akkor is, ha az ember játssza vissza felvételről.

Madarainkat is fenyegeti a vegyszerhasználat

Madarainkat is fenyegeti a vegyszerhasználat

Ifj. Vasuta Gábor évtizedek óta nem látott foglyot a Dunántúlon.

Ritka növény él ebben a hazai kőfejtőben

Ritka növény él ebben a hazai kőfejtőben

Ifj. Vasuta Gábor egy elhagyott bányánál bukkant egy, hazánkban védett növényfajra.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket