Hungarikum lehet a sebes pisztráng?
A gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) kutatói a sebes pisztrángok (Salmo trutta) tenyésztésére új módszert dolgoztak ki.
Sebes pisztráng
Fotó: Profimedia
A tudósok szerint a sebes pisztráng akár hungarikummá vagy gasztronómiai különlegességgé is válhat – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, 2014. január 28-án.
Urbányi Béla, a SZIE Halgazdálkodási Tanszékének vezetője elmondta, kutatásuk célja, hogy felmérjék az őshonos dunai vérvonalú sebes pisztráng génállományának részesedését a magyarországi pisztrángtelepek állományában, valamint elősegítsék ennek a részesedésnek a növekedését.
Magyarországon jelenleg két pisztrángfaj található, az Észak-Amerikából a 20. század elején betelepített szivárványos pisztráng (Oncorhynchus mykiss) és az őshonos sebes pisztráng. Utóbbi Európán belül öt evolúciós vérvonallal rendelkezik, Magyarországon ezekből a dunai vonal található meg. Minden vérvonal rendelkezik bizonyos egyedi genetikai jegyekkel, így kimutatható az is, hogy a magyarországi pisztrángtelepek állománya mennyiben tartalmazza a dunai vérvonal genetikai jellemzőit.
Horváth Ákos, a tanszék tudományos főmunkatársa elmondta: amikor a vizsgálatokat megkezdték a lillafüredi pisztrángtelepen, a dunai vonal részesedése a tenyészállományban mintegy 25-30 százalék volt. A SZIE tudósai által kidolgozott és sikerrel alkalmazott tenyésztési rendnek eredményeként ez az arány ma már 50 százalék körül mozog. A csapat jelenleg három helyszínen – a Lillafüred, Szilvásvárad és egy Balaton-felvidéki tenyésztőtelep – alkalmazza a módszert.
Urbányi Béla szerint a projekt eredményeiből kereskedelmi haszon is származhat: ha sikerül hungarikumként, helyi természeti értékként vagy más módon minősített fajtaként elfogadtatni az őshonos sebes pisztrángot, akkor akár egy külön „brand” is épülhetne a védjeggyel ellátott halfajra.
Horváth Ákos hozzátette, hogy a dunai sebes pisztráng külalakra, ízre minimálisan különbözik a többi pisztrángfajtól. Annak idején azért telepítették a szivárványos pisztrángot, mert ez a fajta sokkal gyorsabban növekszik, jobban bírja a meleg időjárást és az oxigénhiányos vizet. Lehetséges, hogy a gyorsabb növekedés miatt a kereskedők a jövőben is ezt fogják előnyben részesíteni.
A kutató ennek ellenére úgy véli, ha sikerül hungarikumként elfogadtatni a sebes pisztrángot, egyfajta gasztronómiai különlegességgé válhat.