Tibor2024. április 14., vasárnap
Természet

Egy nemzeti park oroszlánjai között

2015.06.18.Máté Viola
National Geographic Magyarország

Életem eddigi legszebb szafaris élménye a Botswanában lévő Chobe Nemzeti Parkhoz fűződik.

Vadvilágát tekintve Botswana legváltozatosabb parkjának északkeleti részén található Serondela-területre 2014 augusztusában érkeztem. Az afrikai tél igen kedvező az állatok megfigyeléséhez, mivel a növényzet nem olyan buja mint nyáron, így könnyebb észrevenni a bozótosban rejtőzködő egyedeket. A területet határoló Chobe folyó mentén pedig kifejezetten nagy a vadsűrűség. Az itatóhoz nagy számban érkeznek az elefántcsordák, a zsiráfok és a kisebb-nagyobb termetű patások. Nekem azonban akkora mázlim volt, hogy nem kellett a magasra nőtt sűrű aljnövényzetet egy-egy ritkábban előforduló ragadozó után ácsingózva kémlelnem, hanem szinte belebotlottam egy egész oroszlánfalkába.

Az oroszláncsalád főleg egymással rokoni kapcsolatban lévő néhány felnőtt nőstényből, azok kölykeiből és egy, esetleg két egymással szintén rokoni kapcsolatban lévő hímből áll. A kifejlett példányok mind agresszíven védik a csapatot a betolakodóktól. Néha mégis előfordul, hogy új király érkezik a népes családba. Az erős hím ilyenkor megöli elődje kölykeit, és a falka összes nőstényével párosodik vérvonalának kizárólagos fenntartása és génállományának továbbörökítése érdekében. A nőstények, a 3 hónapig tartó vemhességet követően, egyszerre 1-5 kölyköt hoznak a világra, anyjuk átlagosan 2 hónapos korukig szoptatja őket, de kivételes esetekben ez az idő a többszöröse is lehet. A fiatal kölykökre a család összes felnőtt tagja figyel, mégis sokszor esnek áldozatául más ragadozók vagy az idegen hímek támadásának. Néha pedig az éhhalál ragadja el őket.

A botswanai szafari során a fa alatt békésen alvó hím oroszlánra figyeltem fel először. Hátat fordított, első pillantásra nem is lehetett igazán jól kivenni az alakját. Csak amikor megfordult és felült, akkor mutatta meg fenséges sörényét. Ebből arra következtettem, hogy már nem lehetett egy fiatal állat. Nyugodtnak és jó erőben lévőnek tűnt. Néha egy-egy ásítás alkalmával megcsillantotta félelmetes fogsorát. Hihetetlenül szerencsésnek éreztem magamat, hogy ilyen közelről láthatok egy vadon élő oroszlánt ráadásul mint akit odaszegeztek, fél órán át meg sem mozdult.

Ekkor még nem sejtettem, hogy az igazi meglepetést a bokrok rejtik. Nagyjából húsz perccel azután, hogy a termetes hímet megpillantottam, tőle közel ötven méterre egy pici kölyök bukkant fel a sűrűből és leült a cserjék előtt. Pár perc múlva megjelent a második, majd a harmadik is. A három kis jövevény egy kupacba kuporodott, mintha várnának valamire. Nem sokkal később feltűnt az anyjuk is. Egy pillanatra megállt előttük, majd lassan továbbhaladt. A bokrok előtt egy kényelmes helyet keresett az árnyékban és leheveredett. Kölykei utána eredtek és azonnal rámásztak. Meghitt pillanat volt, ahogy a vadon élő nőstény oroszlán kicsinyeit táplálta. Nem ritka jelenség az oroszlánok látványa a szafarin, de egy kölykeit szoptató anyaoroszlán megfigyeléséhez írtó nagy szerencse kell! Örültem, hogy ennek a részese lehettem.

Kisvártatva jött a következő meglepetés, méghozzá négy nagyobb kölyök személyében. Ugyanonnan érkeztek, mint az előbbi három kicsi, és ugyanott telepedtek le, mint az előbbiek. Szemmel látható volt a két korosztály közötti különbség. A négyes egyik tagjának kissé véres volt a pofája. Ezek szerint már nem anyatejen éltek, és nem olyan régen ettek. A szafari vezetője szerint a négy kölyök nagyjából két hónapos lehetett, a három kicsi pedig két hetes körüli. Hamarosan megjelent az idősebb csapat anyja is. Időközben a másik nőstény abbahagyta a szoptatást, és egyik utódja átszökött a nagyobb kölykökhöz. A két felnőtt oroszlán barátságosan viselkedett egymással. Minden bizonnyal egy falkához tartoztak. A hím még mindig békésen ült a fa árnyékában nem messze a családi idilltől. Valószínű, hogy ő volt az apja mindkét alomnak, és egyben a falka királya is, különben nem tűrte volna meg a kicsinyeket maga körül.

A két kis család tagjai elvegyültek egymás között. Úgy tűnt, hogy az „oroszlánóvoda” összeszokottan működik. Az egyik kéthónapos kölyök arcát anyjáéhoz dörgölte, az pedig szívesen viszonozta a gyermeki közeledést. Ismét egy különleges, háborítatlan családi pillanatnak lehettem szemtanúja. Az oroszlánok lassan közeledtek a terepjárónk felé, de igazából nem ránk voltak kíváncsiak, hanem pusztán csak az úton akartak átkelni. A nagymacskák békések voltak, és valószínűleg jóllakottak is. Erről árulkodott a harmadik nőstény hirtelen megjelenése is: vörös pofája még fénylett a friss vértől.

Az afrikai oroszlán legfőképpen antilopra, gnúra, zebrára, esetleg varacskosdisznóra vadászik, és nyakra támad. Áldozata torkát vagy átharapja, vagy megfojtja. Bár többségében a nőstények ejtik el a zsákmányt, a hím is aktívan kiveszi részét a vadászatból.

Nem sokkal ezután a falka apraja-nagyja szépen lassan eltűnt az út másik oldalán lévő bozótosban. A hím azonban még mindig a fa alatt gubbasztott, de úgy tűnt, a terepjárók közelsége egyre inkább bosszantja. Felállt és komótosan felénk közelített, de azért tisztes távolságot hagyott. Figyelmeztetésként óriásira nyitotta pofáját, és egy mennydörgésre emlékeztető hang hagyta el a száját. Elég ijesztőnek tűnt, de mindannyian nyugodtak maradtunk, mert nem jött közelebb. Valószínűleg teli hassal nem érte meg számára, hogy egy csapat kíváncsiskodó turistára energiát pazaroljon, így hátat fordított nekünk és lassan elballagott a napnyugtában. Amikor utoljára láttam, egyszer még megállt, hátranézett, majd bőségesen csordogáló vizeletével megjelölte a területét. Ezután köddé vált a bokrok sűrűjében.

A Chobe Nemzeti Parkban általam látott példányok a Katanga oroszlán (Panthera leo bleyenberghi) alfajba tartoznak, melyek Afrikának csak a délnyugati területein fordulnak elő: Namíbiában, Angolában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Zambia és Zimbabwe nyugati részein és Botswana északi tájain. A Katanga oroszlán az egyik legnagyobb az alfajok között: a hímek testhossza 2,5 – 3 méter is lehet, a nőstények ennél valamivel kisebbek. A hímek 140 – 240, a nőstények 100 – 170 kilogrammot nyomnak. A kifejlett hímek sörényének színezete némileg világosabb, mint a többi alfajé.

Az oroszlánok társaságát közel egy órán át élvezhettem. Fantasztikus élmény volt! A ritka pillanatoknak csak azért lehettem szemtanúja, mert igazából jókor voltam jó helyen. A szafari vezetője elmesélte, hogy három napja egy elefánt hullott el a bokrok mögött. Ott, ahonnan a kölykök szépen lassan egyesével előbújtak. Nem az oroszlánok terítették le! Hogy is tudnának egy ekkora állattal megbirkózni? A vezető szerint már öreg és talán beteg is volt az elefánt. Azóta a falka állandóan a tetem közelében tanyázott, és jólesően falatozott a dögből. Innen hát a sok vér az oroszlánok pofáján! Kevésbé köztudott, hogy az oroszlán dögevő is, és ha úgy adódik, nem habozik elüldözni a zsákmányejtő ragadozókat az elejtett prédájuktól. Ha pedig úgy hozza az élet, fenséges lakomát csap egy kimúlt elefánt teteméből is. Annak szagát csak azért nem éreztem, mert nem felénk fújt a szél. Ahogy jobban megfigyeltem a bozótost, és azt az irányt, ahonnan a kisoroszlánok előjöttek, látni lehetett az elefántból maradt tetem egy részét, a többit a sűrű növényzet takarta.

Már majdnem teljesen lenyugodott a Nap, mire elhagytuk a Chobe területét. Még láttam, ahogy a folyó a lila és a narancs különböző árnyalataiban pompázik. A falka képét pedig egy örök élményként őrzöm emlékezetemben!

Írta és fényképezte: Máté Viola

Túl kevés a tavaszi növény a méhek számára

Túl kevés a tavaszi növény a méhek számára

Sok növény túl későn borul virágba, és ez a méhek hosszú távú létezését veszélyezteti.

Ingyen kecskét osztanak egy olasz szigeten

Ingyen kecskét osztanak egy olasz szigeten

Az egyetlen feltétel, hogy a leendő tulajdonosnak magának kell befognia a szigeten kószáló állatok közül a kívánt példányokat.

Romlik a polipok látása a melegedő óceánokban

Romlik a polipok látása a melegedő óceánokban

Bár a klímaváltozás hatására több lesz a polip, az óceánok további melegedése veszélyezteti az állatok túlélését.

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

A Csendes-óceán trópusi, keleti részének mélyén élő állatokat egy brit expedíció során látták.

Nem halljuk a békák sikolyát

Nem halljuk a békák sikolyát

A brazil Atlanti-esőerdőben honos béka ultrahangokat bocsát ki félelmében, amelyeket az ember nem hall, ám a ragadozói igen.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket