Árpád, Árpádina, Damazusz2023. december 11., hétfő
Természet

A fókasziget

2015.09.20.Máté Viola
National Geographic Magyarország

Fokváros történelmi kikötőjében, a Victoria & Alfred Waterfront környékén sétálgatva pillantottam meg, életemben először ezt a bájos, nem is olyan kicsi állatot.

A dél-afrikai medvefóka (Arctocephalus pusillus), a köznyelvben gyakran hegyfoki bundás fókaként is emlegetett tengeri állat kíváncsisága miatt rögtön rabul ejtett. A vízben úszkálva ki-kipillantott és körbeszimatolt hetyke bajusza mögül. Elhatároztam, hogy közelebbről is megnézem őket.

Fokföldi barangolásaim során utam a Hout-öbölbe vitt, ami két dologról nevezetes. Egyrészt az öbölben és a környék nyílt vizein a mai napig aktív halászat folyik, másrészt innen lehet a legegyszerűbben megközelíteni a dél-afrikai medvefókák lakta Duiker-szigetet. A kikötőbe könnyen eljutni, csak a halszagot kell követni, és már itt is látni bójákon és a stégeken heverésző cseppet sem szemérmes fókákat, a sorokban kígyózó turisták legnagyobb örömére. Én is várakozással telve szálltam fel a hajóra, hogy fél órán belül már egy egész kis szigetnyi fókát kapjak lencsevégre, miközben az öböl fölé tornyosuló erdős hegyoldalt csodáltam.

Nem sokáig hánykolódtunk a tengeren, épphogy kihajóztunk, már meg is pillantottam a talpalatnyi kis szárazulatot, melynek kiterjedése nem több 80×100 méternél. Szikláin megszámlálhatatlanul pihentek az úszólábúak és a tengeri madarak. A terület szigorúan védett és ember nem teheti lábát a felszínére. Csakis a hajóról lehet szemügyre venni ezeket az állatokat. A hajó rövid idő alatt körbejárja az élettel teli kis szárazföldet, így közelebbről is láthattuk a kolóniát, természetes közegében. Én roppant mulatságosnak tartom, ahogy ezek a kedves, zsírtól duzzadó hurkás állatok esetlenül odébb vonszolják magukat a szárazföldön, míg a vízben játékosan, könnyedén és sebesen mozognak.

Több mint 30 fókafajt különböztetünk meg a világon. Az általam látott példányok a fülesfókafélék családjába tartoznak. Kicsi fülük és hosszú bajuszuk igencsak kedves megjelenést kölcsönöz nekik. A közvélemény is meglehetősen barátságos teremtménynek titulálja őket, mivel gyakran hosszú perceken át kíváncsian kísérik a búvárokat több tíz méteres mélységben is. A szárazföldön már kevésbé merészkednek ilyen közel az emberekhez, állítólag egy bizonyos határ átlépése után be is pánikolhatnak. Én viszont még feszélyezettségnek sem láttam nyomát ezeken az állatokon. A kikötőben, a stégen és a bójákon is békésen szunyókáltak.

A dél-afrikai medvefóka előfordul Namíbia és Dél-Afrika partjai mentén, a Jóreménység fokán át egészen Port Elizabeth környékéig. A Duiker-szigeten menedéket találó egyedek szinte mind hímek, és a felnőttkort elérve hagyják el a területet. A sziget ugyanis nem alkalmas sem a párzásra, sem a fókakölykök felnevelésére, és ennek nem csak a kis terület az oka. A sokszor viharos tenger által felkorbácsolt hullámok könnyen elsodorhatnák a kicsinyeket. A sziget a vedlési időszakban, január és március között a legzsúfoltabb. Az úszólábúak ekkor még táplálékért sem hagyják el otthonukat, a zsírrétegükből fedezik tápanyagszükségletüket, az év nagy részét pedig a tengeren töltik.

A medvefókák minden évben, novemberben és decemberben hozzák világra utódaikat, általában a sziklás partszakaszokat és a zátonyokat kedvelik. A nőstények 4-5 éves korukra válnak ivaréretté, és a párzást követő egy év után ellenek, általában egy kölyköt. Az anyák szagukról és egyedi hangjukról ismerik fel kicsinyüket, és csakis a sajátjukról hajlandóak gondoskodni. A hang alapján való azonosítást azonban nemcsak a nőstények használják. A hímek is meg tudják különböztetni az idegen hímeket, így háremüket és területüket féltve agresszívebben is lépnek fel velük szemben. Az apró úszólábúak születésükkor még feketék, majd néhány hónap elteltével felveszik a felnőttekre jellemző színt. Anyjuk fél éven át szoptatja őket, majd nagyjából 8-10 hónap után teljesen elválasztja őket. A bundás fókák étrendjének kétharmadát a halak teszik ki, de apró rákokkal és tintahalakkal is táplálkoznak. Zsákmányuk után egyes esetekben akár még 200 méteres mélységbe is lemerülnek, a víz alatt egy levegővétellel 7,5 percig képesek tartózkodni. Nem tartozik a fő élelemforrásuk közé, de ritkán még egy-egy madarat is elkapnak, sőt, a dél-afrikai Cape Pointnál az elbeszélések szerint láttak egy jókora tekintélyes hímet, ahogy levadászott egy kisebb, 1 méter körüli cápát. Ez azért elég meglepő, hisz általában a cápák szokták zsákmányul ejteni a fókákat. A szürke vagy sötétbarna hímek elérik a termetes 300 kilogrammot és a 2,3 méteres hosszúságot is, így ez az eset, végül is nem elképzelhetetlen. A némileg világosabb színű nőstények valamivel kisebbek a hímeknél: csak 120 kilogrammot nyomnak és legfeljebb csak 1,8 méter hosszúra nőnek meg.

A medvefókák legfőbb ellensége a nagy fehér cápa, de a False-öbölben élő populáció több stratégiát is kifejlesztett arra, hogy illanjon el a halálos állkapocs elől. Általában nagy csapatokban úsznak, és hirtelen irányváltoztatással cikáznak a vízben, így összezavarják támadójukat. Az úszólábúakat néha a kardszárnyú delfinek is megtámadják, de akad egy-két szárazföldi ellenlábasa is: Namíbiában többször figyelték már meg, ahogy a barna hiéna és a panyókás sakál a fókák közt keres magának vacsorát.

A dél-afrikai medvefóka természetvédelmi státusza nem fenyegetett, az ember mégis veszélyt jelent számára. A dél-afrikai törvények ugyan 1990-ben betiltották vadászatukat, Namíbiában mind a mai napig űzik őket értékes szőrükért és a hímek nemi szervéért, amit számos országban afrodiziákumnak tartanak. Namíbia ráadásul előszeretettel állítja ki a vadászengedélyeket abban a hiszemben, hogy így megfékezheti a fókák halállomány-pusztítását. A kutatók valószínűbbnek tartják, hogy a fókákban természetes ellenséget látnak a halászok, és így jelentős jövedelemforrástól fosztják meg őket telhetetlen étvágyuk miatt.

A Duiker-szigeten sütkérező egyedek mindenesetre százával vonzzák a természet iránt érdeklődő turistákat. Én sok helyen láttam felbukkanni a fokföldi partok mentén óriásra hízott, kedves barátaimat, tömeges jelenlétük a parányi kis szigeten és a Hout-öbölben örök élmény marad.

Írta és fényképezte: Máté Viola

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

Radar segíti a jegesmedvék védelmét

A jegesmedvék létszámának felmérésében igen nagy segítséget nyújt a radar.

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Az elmúlt két tél során salátával segítették a hatalmas vízi emlősök életben maradását, de úgy tűnik, idén erre már nem lesz szükség.

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Nagyon ritka, hogy emlősfajt fedezzenek fel, most Kína keleti részén sikerült rábukkanni az eddig ismeretlen sünre.

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

A mamutfenyők (Sequoia sempervirens) hatalmas veszteségeket szenvedtek el az elmúlt évek kaliforniai tűzvészeiben, egy új kutatás azonban reményt ad a megújulásukra.

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvinek esetében egészen furcsa alvási ritmust figyeltek meg.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket