Gerzson, Margit, Zétény2024. február 22., csütörtök
Természet

Jaime Bogardy

2015.10.19.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

Abban, hogy a Reel Rock filmek egyre szélesebb közönséghez jutnak el, komoly szerepe van a turnémenedzsernek, Jaime Bogardynak.

Jaime Bogardy a Reel Rock Tour igazgatója és Éliás Balázs tolmács
Fotó: Vörös Tamás

Minden évben, amikor elkezdenek hullani a levelek és először öltöznek fehérbe a hegycsúcsok, tudjuk, hogy vége a mászószezonnak. Talán ezért is várjuk olyan nagy lelkesedéssel a hegyi filmek bemutatóit, melyeket nem véletlenül időzítenek őszre. Egyfajta terápiaként, még ha csak gondolatban is, de segítenek visszarepülni a hegyek közé.

Ezek a filmek olyan hegyi kalandokat hoznak el nekünk, melyekről legtöbbünk csak álmodik. Lebilincselő felvételek a világ legelérhetetlenebb szegleteiből, félelmetes első megmászások, életveszélyes kunsztok, melyektől kiver a hideg veríték. Mindez sokszor pazar humorral fűszerezve. Ezt kínálja nekünk a Reel Rock, immáron 10 éve. Jaime egy tüneményes lány. Pontosan olyan, amilyennek az ember egy fiatal, sportos, amerikai hegyvidéki lányt elképzel. Szőke, kék szemű, érdeklődő, közvetlen és kiváló a humora. A jubileum alkalmából, 2015-ben, személyesen látogatott el Budapestre, ahol az előadás előtt készült vele interjú.

Jaime, az imént magyarul köszöntél a felszolgálónak. Még 24 órája sem vagy itt, de már beszélsz magyarul? Igazából már hat hónapja tanulok magyarul, mert tudtam, hogy hat napot itt fogok tölteni.

Jól értem? Hat napért megtanulsz egy ilyen nehéz nyelvet?
Egyáltalán nem tartom nehéz nyelvnek a magyart. Az olvasás egyelőre jobban megy, mint a beszéd értése. Szerintem a francia nehezebb.

Jól tudom, hogy családodnak magyar gyökerei vannak?
Igen, a felmenőim magyarok. Hogy pontosan hogyan kerültünk Amerikába, azt nem tudom.

Marylandi lány vagy. Hogyan kerültél Coloradóba?
Baltimore-ban születtem, de Coloradóba jelentkeztem egyetemre. Franciát és kommunikációt hallgattam az egyetemen. A francia diplomámat még Baltimore-ban szereztem, majd Boulderbe költöztem, hogy az ottani egyetemen fejezzem be a mesterképzésemet, film szakirányon. A hegyek miatt mentem oda. Már Marylandben is dolgoztam egy mászóteremben.

Te magad is mászol?
Igen, már 10 éve. Leginkább teremben, mert nincs megfelelő felszerelésem, de nem is erőltetem az alpin dolgokat. Persze járunk igazi hegyekre is, de ezek technikailag nem nehezek. Az 54 coloradói 14-esből már 21-et megmásztam. (A 14 ezer lábnál, tehát 4267 méterénél magasabb csúcsokat hívják így, mint nálunk az Alpokban a négyezreseket – P.L.)

Hogyan kerültél a Reel Rockhoz, a filmezéshez?
A Reel Rockhoz a mászás révén jutottam el. Boulderben hatalmas mászóközösség van, több ezer fő (105 ezer), ami a lakosság számához viszonyítva jelentős. A természeti adottságok miatt a hegyek, sziklák könnyen hozzáférhetők. Munka után délután néhány perc alatt el lehet jutni a mászóhelyekhez. A Reel Rock boulderi premierjének népszerűsége jól mutatja a mászás iránti érdeklődést. A moziterem 1326 fő befogadására alkalmas. Idén két, egymás utáni telt házas vetítésünk volt, és kell még szerveznünk egy harmadikat, akkora az igény. Hetekkel előre elfogytak a jegyek.

Hogyan kezdődött a Reel Rock? Mi adta az ötletet?
A két filmkészítő, Peter Mortimer és Josh Lowell együtt járt főiskolára. Ahogy befejezték a sulit, saját filmstúdiót alapítottak: Mortimer a Sender Films, Lowell pedig a Big Up Productions stúdiót hozta létre. Mindketten mászófilmeket készítettek, aztán elkezdtek együtt filmeket gyártani. A nulláról indították a Reel Rockot, hogy legyen egy fórum, ahol ezeket a filmeket bemutatják. Kezdetben 40 bemutató volt, csak belföldön. Most 450-nél tartunk világszerte. Még az Antarktiszon is szervezünk bemutatót. Azzal reklámozzuk, hogy ingyen adjuk neked a jegyet, ha el tudsz oda jutni.

A Reel Rock tehát nem egy filmverseny, vagy filmfesztivál, mint például a Banff, ahol a sok jelentkező közül választják ki a legjobbakat?
Nem. Korábban próbálkoztunk amatőr filmversennyel, de egyszerűen túl sok munkával járt a válogatás. Most a két produkciós vállalat együtt készíti a filmeket, amiket aztán a turnén bemutatunk. Csak az Egyesült Államokban 30 nagy vetítést szervezünk, ezek a legfontosabbak. A munkám nagy részét az teszi ki, hogy ezeket megszervezzem. Helyszínt foglalok, felügyelem a jegyeladást, intézem a promóciót és a sajtómegjelenéseket.

Ez azt jelenti, hogy muszáj évente több filmet is forgatnotok? Ez azért nem kis nyomás. Mindig kellenek hozzá megfelelő színvonalú projektek.
Igen. A filmek témáját a mászóvilág aktuális trendjei határozzák meg. A turné koncepciója rövidfilmeken alapszik. Ez alól egyedül a 2014-es év volt kivétel, a „Völgy lázadása” (Valley Uprising) miatt. Az a film hét évig készült, de tavaly a befejezése előtt annyit foglalkoztunk vele, hogy nem tudtunk elegendő kisfilmet gyártani. Ezért döntöttünk úgy, hogy az egész estés film legyen a turné anyaga. Idén viszont több filmünk is készen volt. Sokszor a helyzet dönti el, hogy mi lesz a programban. Ott volt például a Dawn Wall-projekt januárban. Természetesen odamentünk és filmeztünk. Ebből a közönség most csak egy rövid előzetest lát, de készül egy egész estés film. Ezt azonban nem a turné keretén belül akarjuk bemutatni. Szóval sokszor az van, hogy ha adódik egy projekt, mi megyünk, forgatunk, és valamikor készül belőle egy film.

Láttad az Everest filmet?
Nem, de nagyon szeretném. A turné indulása mindig nagyon hajtós időszak, nem volt még rá időm. Magáról a hegyről az a véleményem, hogy lassan olyan, mint egy nagyon veszélyes Disneyland. Túl sokan vannak, és csak az számít, mennyi pénzed van.

Hallottál a nepáli kormány tervéről, amivel szeretnék korlátozni az amatőr mászók számát az Everesten?
Nem.

Szabályokkal próbálnák csökkenteni a létszámot. Csak az kapna engedélyt, aki már járt 6500 méter feletti csúcson, valamint akinek nincs testi fogyatékossága (képes mások segítsége nélkül mászni). A 18 év alattiakat, valamint a 75 év felettieket szintén kizárnák.
Azt hiszem, ezzel sok olyan embert is kizárnának, akik egyébként képesek lennének megmászni, de megértem a céljukat.

Jaime Bogardy és Éliás Balázs a 2015-ös Reel Rock filmfesztiválon, Budapesten.
Fotó: Vörös Tamás

Mesélj a cégedről, a Crimp Chimpsről!
Hallottál róla? Nahát, ez meglep! Még főiskolásként, amikor másztam, nagyon unalmasnak találtam a ziazsákokat. Nem volt bennük semmi fantázia, csak egy darab vászon és kész. Én meg fogtam egy plüss majmot, felszakítottam a fenekét, teletöltöttem magnéziával és felkötöttem a derekamra. Éltem egy ideig Franciaországban, és ott is ezt használtam. Egyre több embernek tetszett, kérdezték, honnan van. Mondtam, hogy én csináltam. Ők meg kérték, hogy mindegy, milyen állatból, de nekik is készítsek. Így kezdődött.

Mi a legfurább állat, amiből ziazsákot csináltál?
Talán a barátom kedvenc baseball csapatának a kabalafigurája. Az emberek nem is annyira az őrültséget keresik, hanem inkább a kedvenc állatukat szeretnék. Ma már egy nemzetközi cég, több ezer darabot adok el. Az elmúlt 5 évben nagyon sokat fejlődött. Ma már nem magam varrom a zsákokat, mint az első két évben. A varráshoz ma már gépeket használunk, a gyártás Boulder mellett van. Egy csomó mászót szponzorálunk, de szándékosan nem a legismertebbeket.

Mi a kedvenc filmed?
Hú, ez elég ciki. Az Örökkön örökké (Ever After – A Cinderella Story), ami egy modern kori Hamupipőke-történet. Franciaországban játszódik, Drew Barrimore a főszereplője. Nagyon romantikus, aranyos film. Mivel azonban filmből végeztem a mesterképzésemet, rengeteg filmet láttam. Nagyon szeretem Kubrickot, a hatvanas évek régi filmjeit. A Szerelmem, Hirosimát ezerszer láttam. Akad viszont egy csomó kaszasiker, amit nem láttam, mint például a Rocky.

Mi a helyzet a Reel Rock filmekkel, azok közül van kedvenced?
Igen. A Race for the Nose. Nagyon kedvelem a két főszereplőt, sajnos egyikük sincs már köztünk (Dean Potter és Sean Leary – P.L). Nagyon jó a humoruk, szórakoztató és izgalmas a hajsza a rekordért.

És az idei filmek közül?
A 24 óra Horseshoe Hell, mert totál őrült. Egy olyan oldalát mutatja meg a mászóvilágnak, amibe egyébként kívülálló nem lát bele. Nagyon szórakoztató és humoros. Örülök, hogy leforgattuk ezt a filmet, és megmutathatjuk a világnak, hogy miről is szól ez a verseny.

Van kedvenc mászód, valaki, akinek a teljesítménye inspirál?
Ashima Shiraishi. Sokak számára jelent inspirációt. Számomra legfőképp azért, mert ő is nő, és hogy ennyire fiatal. Lenyűgöz, ahogyan mászik, és ahogyan a sport fejlődéséhez próbál hozzájárulni. A legfrissebb hírek szerint egyre valószínűbb, hogy a mászás bekerülhet az olimpiára. Ha így lesz, ő lehet majd az egyik, aki képviselheti az Egyesült Államokat. Talán én is mehetek majd, mégpedig versenybíróként. Rendszeresen bíráskodom mászóversenyeken.

A Corvin moziban szervezett vetítés telt házas volt, úgyhogy Boulderhez hasonlóan nálunk is be kellett iktatni egy extra vetítést.

Az interjút  készítette: Pintér László (P.L.) –  Reel Rock


A jegesmedve nem nagyon tud alkalmazkodni a hosszabb nyarakhoz

A jegesmedve nem nagyon tud alkalmazkodni a hosszabb nyarakhoz

A sarkvidékek sokkal gyorsabban melegednek a bolygó átlagánál, és ez abban is megnyilvánul, hogy elnyúlnak a jégmentes időszakok, hosszabbá válik a nyár.

Új óriáskígyófajt azonosítottak Amazóniában

Új óriáskígyófajt azonosítottak Amazóniában

A világ leghatalmasabb kígyóit, a zöld anakondák közé tartozó állatokat őslakosok segítségével találták meg a szakemberek.

A világ egyik legszebb helye

A világ egyik legszebb helye

A világ egyik legszebb pontját láttam a magasból: a Great Blue Hole (Nagy Kék Lyuk), a világ legnagyobb víznyelője, amely a Karib-tengerben található, Belize partjaitól 70 kilométerre.

Sokkal többféle korall létezik, mint tudtuk

Sokkal többféle korall létezik, mint tudtuk

A korallzátonyok védelme különleges módszert igényel a korallok fajgazdagsága miatt.

A macskabagoly színe

A macskabagoly színe

Hazánkban is gyakori faj a macskabagoly, amelynek tollazatáról különös felfedezést tettek finn kutatók.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket