Tibor2024. április 14., vasárnap
Természet

A legérdekesebb új fajok 2014-ből

2016.01.04.Merkl Boglárka
National Geographic Magyarország

Az újonnan felfedezett fajok rendszerbe helyezése, leírása időt vesz igénybe, így teljes körű, pontos információ a 2014-es fajokról 2015-ben készült el.

Tollas dino
Fotó: Mark A. Klingler/Carnegie Museum of Natural History/ESF

A New York állambeli Környezettudományi és Erdészeti Főiskola (SUNY College of Environmental Science and Forestry, ESF) Nemzetközi Fajfelfedezési Intézete (International Institute for Species Exploration, IISE) ismét összeállított egy tízes listát, ezúttal a 2015-ben leírt 18 ezer fajból. Tollas dinoszaurusz, bizarr viselkedésű darázs, „gabonaköröket” építő gömbhal – lássuk, mi minden fért bele az idei top tízbe!

Tollas dinoszaurusz (Anzu wyliei), Egyesült Államok
A lista egyetlen kihalt képviselője a Jurassic Park óta mindenki számára ismert kréta időszaki dinoszauruszok, a Tyrannosaurus rex és aTriceratops kortársa volt a mai  Észak-Amerikában. Tollai voltak, üreges csontjai és papagájszerű csőre, ráadásul fészket épített, és tojásait maga keltette ki. A tollas hüllő beceneve „csirke a pokolból”, nem véletlenül – a 3,5 méter hosszú, 200–300 kilogrammos bestia a rekonstrukciók szerint nem éppen barátságos kismadár benyomását keltette.


Fotó: P.B. Pelser & J.F. Barcelona/ ESF

Korallszerű bunkóvirág (Balanophora coralliformis), Fülöp-szigetek
Ez az élősködő növényke szinte csak a hosszúkás, elágazó, durva felületű, gumószerű hajtásaiból áll. A különös faj megjelenése korallokra emlékeztet, és egyetlen rokonához sem hasonlít. Nincs benne klorofill, így fotoszintézisre sem képes, a tápanyagokat más növényektől veszi el. Felfedezése után csaknem azonnal súlyosan veszélyeztetettnek nyilvánították, mivel kevesebb, mint 50 egyede ismert.

Fotó: Prof. Dr. Ingo Rechenberg/ Technical University Berlin/ ESF

Cigánykerekező pók (Cebrennus rechenbergi), Marokkó
Ez az ügyes kis sivatagi pókszabású veszély esetén először fenyegető tartást vesz fel. Ha az ellenség nem tágít, cigánykerekezni kezd, ami kétszer olyan gyors mozgás, mint a futás. Mivel azonban jól tudja, hogy élőhelyén, a kopár homokdűnéken nincs hová menekülnie, nem távozni igyekszik, hanem inkább támad: a veszély forrása felé cigánykerekezik. A pók mozgása alapján még azelőtt elkészítettek egy hasonló módon mozgó robotot, hogy az állat hivatalosan nevet kapott volna.

Fotó: Jørgen Olesen/ESF

Az X-törzs (Dendrogramma enigmatica), Ausztrália
A rejtélyes újonc (és a vele együtt felfedezett D. discoides) soksejtű, kalaposgombára hasonlító állat, nyélszerű részének egyik végén szájnyílással, a másik végén lapos koronggal. A két faj egyesek szerint a csalánozók, tehát a medúzák, korallok, tengerirózsák és hidrák rokona, mások szerint a bordásmedúzák csoportját bővíti, de lehet, hogy eddig ismeretlen, új törzsbe kell sorolni őket. Az alig 8 milliméteres élőlényeket a tengerfenék ezer méteres mélységében fedezték fel Victoria állam partjai előtt.

Fotó: Cobus M. Visagie/PA

Csontházdarázs (Deuteragenia ossarium), Délkelet-Kína
A mindössze 15 milliméteres darázs egészen különleges módon óvja utódait. Üreges szárakba sárból gyúrt falakkal elválasztott kis cellákat épít, majd a cellák mindegyikébe egy-egy általa megbénított pókot helyez, ezzel biztosítja a táplálékot a fejlődő lárvái számára. A legelső fülkét azonban nem pókkal, hanem mintegy 10–13 hangya testével tölti meg, így kémiai akadályt képez a fészek belseje előtt. Ez az első ismert állatfaj, amely ilyen módon zárja le fészke bejáratát. A hangyákból távozó illékony vegyületek távol tartják az ellenséget, így e darázs lárváiban sokkal kevesebb az élősködő, mint más, üregben fészkelő darazsak esetében.

Fotó: Jimmy A. McGuire/ESF

Ebihalakat fialó béka (Limnonectes larvaepartus), Indonézia
Az ismert 6455 békafaj közül alig egy tucatnyi szaporodik belső megtermékenyítéssel. Ezek az új faj kivételével valamennyien megtermékenyített petéket raknak le, vagy parányi kisbékákat hoznak a világra. A most leírt faj különlegessége az, hogy utódai ebihalként hagyják el a nőstény testét, és a vízben folytatják fejlődésüket. A 4 centiméteres békát Sulawesi szigetén fedezték fel, a faj elterjedési területének nagysága egyelőre nem ismert.

Fotó: Bruno Kneubühler/ESF

Botsáska (Phryganistria tamdaoensis), Vietnám
Ez a botsáska ugyan nem az eddigi leghosszabb faj, mégis az óriás-botsáskák családjába tartozik. A 25 centiméteres állat ékes bizonyítéka annak, hogy impozáns méretük ellenére a botsáskákról alkotott ismereteink még korántsem teljesek – nem hiába, ők a rejtőzködés mesterei. Az új faj a vietnámi Tam Dao Nemzeti Parkban gyakori, de idáig elkerülte a kutatók figyelmét. Ma már viszont elevenen is megtekinthető Brüsszelben, a Belga Királyi Természettudományi Intézetben.

Fotó: ESF

Tengeri meztelencsiga (Phyllodesmium acanthorhinum), Japán
Ez a tengeri puhatestű a „hiányzó láncszem” a hidrákkal táplálkozó, illetve a korallokra specializálódott rokon csoportok között. Csiga még sosem volt ilyen fotogén – a tengeri meztelencsigák kecses vonalaik és szikrázó színeik miatt a mélységek szépségkirálynői. Az új faj felfedezése hozzásegíthet a csoport más tagjai közötti szokatlan ökológiai kapcsolatok, szimbiózisok megismeréséhez. Elágazó beleiben ugyanis olyan moszatok élnek, amelyek egyébként a korallok testében tartózkodva tápanyagokkal látják el gazdáikat. Amikor a csiga elfogyasztja a korallt, a moszatok az ő testében folytatják a tápanyagok termelését.

Fotó: A. Espejo/ESF

Karácsonyi bromélia (Tillandsia religiosa), Mexikó
Mexikó falvaiban karácsony táján aprólékosan kidolgozott, Krisztus születését ábrázoló oltárokkal („nacimientókkal”) ünnepelnek az emberek. Az ország bizonyos részein (Sierra de Tepoztlán, Tlayacapan, San José de los Laureles) az épített jelenetben gyakran egy látványos bromélia is helyet kap. Kiderült, hogy a felhasznált faj a tudomány számára új: a Tillandsia religiosa akár másfél méteresre is megnő. Rózsaszín füzéreivel és lapos, zöld leveleivel főként a mexikói Morelos állam északi részének sziklás élőhelyein fordul elő. Jó példája az olyan fajoknak, melyeket a helybeliek már régóta ismernek, a tudomány azonban csak nemrég fedezte fel.

Fotó: Yoji Okata/ESF

A gömbhal készítette különelges mélytengeri építmény.
Fotó: Yoji Okata/ESF

Gömbhal (Torquigener albomaculosus), Japán
Az új halfaj felfedezésével a víz alatti világ húszéves rejtélye oldódott meg. A kutatók különös, geometriailag szabályos, két méter átmérőjű mélytengeri „gabonakörökre” bukkantak az Amami-Oshima sziget partjaihoz közel, a tengerfenéken. Kiderült, hogy a szokatlan „építmények” egy új gömbhalfaj munkáját dicsérik. A köröket a tengerfenék homokjában a hímek alakítják ki úszó-fickándozó mozgással. Az egyszer használatos fészek a nőstények elkápráztatása mellett másra is szolgál: a dupla szélű, sugaras-küllős szerkezet az ikrákat is óvja. A kör közepén az utódok a víz áramlásától és a ragadozóktól védve fejlődhetnek.

Írta: Merkl Boglárka a Guardian és az International Institute for Species Exploration és a College of Environmental Science and Forestry alapján.

Romlik a polipok látása a melegedő óceánokban

Romlik a polipok látása a melegedő óceánokban

Bár a klímaváltozás hatására több lesz a polip, az óceánok további melegedése veszélyezteti az állatok túlélését.

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

A Csendes-óceán trópusi, keleti részének mélyén élő állatokat egy brit expedíció során látták.

Nem halljuk a békák sikolyát

Nem halljuk a békák sikolyát

A brazil Atlanti-esőerdőben honos béka ultrahangokat bocsát ki félelmében, amelyeket az ember nem hall, ám a ragadozói igen.

A lakosság segítségét kéri az MME

A lakosság segítségét kéri az MME

A Tavaszi természetles során nemcsak madarakat, hanem többek között hüllőket és lepkéket is meg kell figyelni.

Percenként tíz focipályányi erdő veszett el tavaly

Percenként tíz focipályányi erdő veszett el tavaly

2023-ban percenként 10 focipályányi erdővel lett kevesebb bolygónkon, ami kedvezőbb a korábbi adatoknál, de még mindig rettenetesen sok.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket