Lujza, Ágnes, Henrik, Magor2024. március 02., szombat
Természet

Tavaszváró erdőn-mezőn

2016.03.06.Molnár Péter
National Geographic Magyarország

Volt idő, mikor március nyolcadikán minden dolgozó nő kapott egy hóvirágcsokrot. Gondoljunk csak bele, mi lenne, ha manapság is így ünnepelnénk a nőnapot!

Hóvirág
Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

Ma már tízezer forintba kerülne minden szál hóvirág. Ugyan patakok partján, ligeterdőkben van belőle bőven, mégis a Környezetvédelmi Minisztérium 2005. augusztus 31-én, a 13/2005 (VIII. 31.) KvVM rendelet értelmében úgy döntött, hogy védettnek nyilvánítja a hóvirágot (Galanthus) és hagymáját. Miért volt erre szükség?

A védetté nyilvánítást megelőzően Magyarországon évente több millió szálat szakítottak le – javarészt a nemzeti parkok védett területeiről – és adtak el nőnap környékén. A hóvirágállomány fennmaradását azonban leginkább az ipari módszerekkel folytatott gyűjtés veszélyeztette. A hagymákat ásóval, kapával gyűjtötték, évente hatalmas mennyiséget vittek főleg külföldre. Ilyenkor a talaj feltúrásával, bolygatásával az élőhely egésze is sérült.

A virágokat gyűjtők pedig a legszebbeket viszik el, csak a kisebbek, csúnyábbak maradnak, és ezzel a populáció genetikai állománya lassan leromlik. A hóvirágszedés a faj elkorcsosuláshoz is vezet, így például a Budai-hegység megmaradt hóvirágai feleakkorák, mint a Vértes eldugott völgyeiben élő példányok.

Odvas keltike
Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

Tehát, a jó idő beköszöntével inkább menjünk ki az erdőbe és nézzünk körül! Ha jó helyet választünk a kiruccanásra, akkor legalább ötféle virággal találkozhatunk. És mi a jó hely? Cseres-tölgyes vagy bükkös erdők, ahol ha van egy sziklagyep, vagy legalább egy tisztás nagy tömegben találunk lilás, avagy fehér fürtös virágú növényeket. Márciustól májusig láthatunk odvas keltikét (Corydalis cava), vagy ha a virág alatti levele úgy néz ki, mint összezárt ujjú tenyerünk, akkor ujjas keltikét (Corydalis solida).

Én tudom, nehéz megállni, hogy óvodáskorú gyerekünk ne gyűjtse a virágokat csokorba, de higgyük el, nem érdemes. A csokor szavatossági ideje nem több öt percnél, utána dobhatjuk el fonnyadt növényeket.

Csillagvirág
Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

Az élénk kék szín azt jelenti, hogy csillagvirágra (Scilla) akadtunk. A Tiszántúlon az erdélyire, a középhegységekben a hegyire, a sík nedvesebb erdőkben a dunaira, a Velencei-hegységben pedig a nagytermetű helyi erőre, a nadapi csillagvirágra, ami már-már megüti egy satnyább jácint méreteit.

A szép, dallamos nevű szellőrózsák (Anemone) is kora tavasszal nyomulnak. Leggyakoribb közülük a sárga virágú bogláros szellőrózsa (Anemone ranunculoides), de vannak védett fajaik is, mint az erdei és hármaslevelű. Ez utóbbi csak a legkisebb és a legkiesőbb flórajárásunkban, a Somogy megyei Őrtilosnál látható, például a vasúti levezető lépcső oldalában, ahol egyúttal lesétálhatunk a Drávához is, ami immár megizmosodva tör célja felé, mivel nem sokkal feljebb magába fogadta a Murát  Egyébként a mediterráneumban egészen elképesztő színűek hirdetik a tavaszt közülük, egy területen nyílnak élénkpiros, élénkkék és patyolatfehér virágúak.

Bogláros szellőrózsa
Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

A hideg elviselésének bajnokai a hunyorok, mind a három magyarországi fajuk védett. Az illatos hunyor, ami a Mecsek környékén nő, gyakran már február közepén bontogatja zöld szirmait, ami a helyzetnek megfelelően úgy néz ki, mint egy növényi bőrszerkó, semmi finom sziromság. Vajon mi porozhatja be a még télies időben? Magam részéről arra a pár, napsütéses tavaszi napon felneszelő, hártyásszárnyúra gondolnék, melyek elég reményvesztetten zümmögnek a csupasz avarszőnyegen, barkákat és a legkorábbi virágzókat monitorozva, esetlegesen zengő- avagy pöszörlégy kisegítő csapatokkal ellátva.

Az élet lassan elindul a száraz gyepeken is, méghozzá elég látványosan. A tavaszi hérics (Adonis vernalis) lángoló sárga virágait már messziről észre lehet venni, a leánykökörcsinét (Pulsatilla grandis) már kevésbé. No, ő aztán tényleg el van látva télikabáttal, szirmainak hátoldala finom, ezüstszínű szőrökkel borított. Hegyalján a hegyi kökörcsin váltja, homokos pusztagyepeken pedig Nyírségben és a Hajdúságban a magyar, Bátorligeten pedig a tátogó, ha még lenne szegény. Állománya az elmúlt évtizedben is már csak három tő volt, ami azért lássuk be, nem túl nagy garancia a túlélésre. A vele való találkozót határainkon kívül legközelebb a szlovákiai Szádelői-völgy száraz platóin ejthetjük meg, ami már csak azért is érdekes dolog, mert hibrid alakok sokasága bizonytalanít el minket az autentikus faj megtalálásában. Kerek alakzatú összetett sallangos levelei ilyenkor még sajnos nem látszanak így a virágáról ismerhetjük föl.

Leánykökörcsin
Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

És a felsoroltak ráadásul még csak az erdő-mező virágai, a sziklagyepekről szó sem esett. Például a kövér daravirágról (Draba lasiocarpa), ami középhegységi lakhelye ellenére olyan dundi kis tőlevélrózsával örvendeztet meg, ami csak a legvagányabb magashegyi fajokra jellemző.

Végül pedig essék szó egy kimondottan bükköserdei hegyi fajról, a farkasboroszlánról (Daphne mezereum), ami ugyan törpecserje, de itt-ott látni belőle kimondottan nagy bokrokat is. Lilásrózsaszín virága ugyan szorosan vett értelemben nem is virág, hanem színes csészelevél, de ezzel együtt olyan elképesztően jó illata van, hogy én nem is értem, a parfümgyártó cégek miért nem settenkednek körülötte gázkromatográffal, lekoppintva a kémiai képletét.

Farkasboroszlán
Fotó: Ifj. Vasuta Gábor

És a tavaszi virágoknak sora ezzel még korántsem ér véget, ahogy erről a túrázó kedvű olvasók személyesen is meggyőződhetnek, avagy öreg szőlőkben megvizsgálják az ott növő szerény, de igen változatos gyomflórát, amelynek mára több védett tagja is lett, mivel a nagyüzemi földműveléssel és a totális gyomirtókkal szemben ezek a növényi parányok eléggé védtelenek.

Írta: Molnár Péter
Fényképezte: Ifj. Vasuta Gábor

Pandák költöznek vissza Kínába

Pandák költöznek vissza Kínába

Tizenhét év után mondott búcsút óriáspanda párjának a madridi állatkert 2024. február 29-én, miután szaporodási szakaszuk befejeztével, legfiatalabb utódaikkal visszatérnek származási országukba, Kínába - tette közzé a hírt az MTI.

Egymás röptét utánozzák a hasonló színű lepkék

Egymás röptét utánozzák a hasonló színű lepkék

A különös magatartás célja az, hogy így még hatékonyabban kerülhessék el a ragadozókat.

A félelem szaga

A félelem szaga

A katicák hatékony növényvédő „szerek”, ám úgy tűnik, a bogár nélkül, a puszta szaguk is elegendő lehet.

Az Arab Emírségek sziklás hegyvonulatain

Az Arab Emírségek sziklás hegyvonulatain

Egy különleges, kihívásokkal teli hegyi túrán vehettem részt az Arab Emírségek egyik társemírségében, Rász el-Haimában (Ras Al Khaimah). A hátizsákban meleg ruhával , élelmiszerrel és vízzel vágtunk neki a pár napos túrának, hogy meghódítsuk a Hadzsar-hegység (Hajar-hegység) sziklás hegyeit.

Rákok eszik a medúzákat a sarkvidéki éjszakában

Rákok eszik a medúzákat a sarkvidéki éjszakában

Nemcsak az elpusztult medúzákból falatoznak az apró felemáslábú rákok, hanem az élőkre is vadásznak.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket