Vilmos, Viola, Vilma2024. június 25., kedd
Természet

Lépéselőnnyel indulnak a hagymások tavasszal

2016.05.15.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

Kimondottan alattomos csoport. Előnnyel indulnak minden kikeletkor: a hagyma ott van ugrásra készen, feltöltve tápanyaggal kora tavasszal, lehet nyomulni még lombfakadás előtt.

Illatos hagyma (Allium suaveolens)

Vagy éppen amikor már minden szárad, fonnyad, előrukkolnak a vadonatúj virágokkal. A csillagvirágok meg aztán pláne nyomulnak, van közöttük egy rakás tavaszi faj, meg két őszi is: az őszi csillagvirág, a balkáni. Ez utóbbi főleg a Csanádi-pusztákon nő Békésben, szereti az ürmöspuszta gyepeket, míg tihanyi párja a sziklagyepeket kedveli.


Őszi kikerics

És itt van az őszi kikerics (Colchicum autumnale), erős méreg latin nevét az akkori méregkeverők városáról Colchisról kapta. Annakidején Szókratésszal például köztudottan bürökpoharat itattak, ami szakaszosan, ép elmével ölte meg. Beszámolója szerint jeges hideg kúszott szép lassan lábaitól a szíve felé. De feltűnően sok Árpád-házi királyunk halt meg harminc egynéhány évesen, ereje teljében egy kis üdítő borozás után, úgyhogy a kikerics és a társai, mondhatjuk nem játékszerek.

„Most mérget hajt a rét s virágzik késő őszig
Legelget a tehén
S lassan megmérgeződik
Kikericsek virítanak kékek és lilák
Álmos szemed olyan, mint itt ez a virág…
Mint szirmuk fodra kéklő, s kék akár ez ősz itt
S szemedtől életem lassan megmérgeződik”

Apollinaire írta ezeket a feledhetetlen sorokat a virágról.

Lépjünk tovább és ismerkedjünk meg a homoki kikericcsel (Colchicum arenarium), ami az őszi kikerics filigránabb rokona, és valóban homokon nő. Hasonlóan homokon, ám tavasszal virágzik az egyhajúvirág (Bulbocodium), mint későglaciális reliktum faj. Hívják tavaszi kikericsnek is, mert amúgy tényleg hasonlít a kiinduló fajunkhoz, viszont ő együtt hozza levelét és virágát, de amúgy neki is csak annyira szükséges az a levél, mint Trabantnak a spoiler. Én személy szerint Újlétán láttam először az egyhajút. Rögtön fogalmam sem volt, hogy a derekasan nagy akácos melyik részén rejtőzik, úgyhogy a falu legutolsó házánál felfogadtam egy pergőnyelvű helyi asszonyt vezetőnek, aki némi díjazásért beült mellém a kocsiba és elhajtottunk a növényhez, amit akkorra már hét természetfotós vett célba.

Elterjedt virágunk a kakasmandikó (Erythronium dens-canis), aminek gyönyörű márványosan foltos levele és hetykén felcsapott sziromsapkája van. Latin keresztneve: dens-canis kutyafogat jelent, ami a hagymája alakjára utal. Amúgy vagy tíz éve igen megaláztattam általa Franciaországban. Az ottani céges titkárnő elhívott hétvégén egy kis kirándulásra és ránézésre egyáltalán nem látszott rajta, hogy amikor nem titkárnő éppen, akkor magashegyi alpinista. A túra elején, amikor még nagyjából tudtam beszélni franciául, mert már később magyarul se nagyon, felhívtam a társaság figyelmét egy szál mandikóra, ami az ösvény mellett pompázott, mint ritka és különleges növényre. Azt már csak a csuda tudhatta, hogy a következő kanyartól kezdve a Massif Central (Dél-Franciaország) összes turistaútja ezzel a virággal van borítva.

Tavaszi tőzike

A hóvirágra nyilván nem kell szót vesztegetni, esetleg be lehet mutatni a tavaszi tőzikét (Leucojum vernum), ami úgy néz ki, mint egy jól menő hóvirág, dupla akkora a virága, a végein sárgászöld díszítéssel, és ha egészen közel hajolunk hozzá, láthatjuk rajta a pici arany fukszot a virágzati tengely hajlatában.

Medvehagyma

És persze a hagymások közé tartoznak a hagymák. Az erdőaljakat beborító medvehagyma (Allium ursinum), ami mostanság az új ügyeletes sztár, bár néha összekeverik a gyöngyvirág levelével, ami egyrészt rossz ízű, másrészt mérgező szívglikozoidot tartalmaz, egyébként pedig nem hagymás, hanem gyöktörzses növény, így itt most nem is foglalkoznánk vele. A medvehagymát leszámítva a többi hagyma aránylag későn virágzik és többnyire száraz helyeken, ami alól azonban kivételt képez a lápréti illatos, és a szurdokerdei győzedelmes hagyma, mint jégkorszaki reliktumnövény. No persze csak nálunk él szurdokerdőben a szerencsétlen, ha már hidegre vágyik, amúgy alhavasi élőhelyein réteken pompázik. Őt is kerestem egy pár évig, mire egy völgy másik oldalában rátaláltam. Ez egyébként a bükki Hagymás-lápa volt, egy kimondottan rosszarcú szurdokvölgy felső része, sziklakibúvásokkal.


Mocsári kardvirág (Gladiolus palustris)

Aztán szintén hagymások még a gladiolusok, a mocsári és réti kardvirág, amely utóbbi magasabban fekvő középhegységi réteken pompázik, a mocsári kardvirág pedig véletlenül sem mocsarakban, hanem ligeterdőkben és homoki cseres-tölgyesek tisztásain él, és mindketten olyan szépek, mint az álomarcú lány mosolya. A Földközi-tenger medencéjében a Gladiolus italicus rokon él, ahol például krétai olajfaligetekben százas csokrokban díszlik, amíg le nem kaszálják motoros fűkaszával, mint közveszélyes olajfagyomot.

Vetővirág

A kikericsvirágú sárika a fentiekkel szemben inkább bohózati elemnek tűnik a szeptemberi gyepekben teljesen sárga szerelésében, mintha valami őszi sportjáték csapattagja lenne. Valójában vetővirágnak (Strenbergia colchiciflora) hívják, fenti nevét valahol a nyelvújítás tájékán szerezhette. 2015-ben jó éve volt az amúgy száraz őszökön egyáltalán nem látható virágnak, Tihanyban és a Vértes felszakadozott gyepeiben szép sűrű foltjai voltak, amelyek az ősz lassú, ünnepélyes elmúlási szimfóniájában neonsárgában zenél.

Amúgy ezek a hagymások inkább a mediterráneum lakói, ahol gyorsan kell cselekedni, mert a májusi nap más mindent kiéget. A kétforintoson is helyet kapó, magyar kikerics már februárban javában virágzik, de igaz ez a korai kezdés a tyúktaréjokra is, amelyek közül a csehet leginkább a Balaton-felvidék köves lejtőin találhatjuk meg, a pusztait pedig Békés és Hajdú-Bihar megye cickórós pusztáin és amúgy nem is olyan régen jöttek rá esetükben is, hogy két fajról van szó.  Megint ez az érdekes egybeesés, mint a csillagvirág esetében, a dunántúli és az alföldi élőhelyeikkel.  Harmadik figyelemre méltó fajuk a fiókás tyúktaréj, ami a tarpai Téb-erdőben neveli sarjhagymás fiókáit egy olyan érdekes erdőben, amelyet a behatolótól nagy vizek védenek és benne a keresztes vipera fekete változata hozza rá a frászt a velem kiránduló hölgytagra. De hagymásokról szólván itt él a kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus) is, ami valamilyen rejtélyes módon leereszkedett a Kárpátok alhavasi régiójából, akárcsak a Bükk hegyi kaszálórétein narancsvörösen lángoló tüzes liliom, amely egyébként a Fátrára és a Szlovák Paradicsomra jellemző inkább, ahol L’alia cibul’konosná-nak hívják. Ők is hagymások, ráadásul a tűzliliomnak levélhónalji sarjhagymácskái is vannak (szlovák neve is erre célozgat), ami aztán tényleg az alattomosság netovábbja a cickafark és kakukkfű hétköznapi dolgos világával szemben. De róluk és aromás társaikról legközelebb szólunk majd.

Írta: Molnár Péter; fényképezte: ifj. Vasuta Gábor

Hozzászólások

Jelentősen csökkent a szürke bálnák hossza

Jelentősen csökkent a szürke bálnák hossza

A Csendes-óceán északkeleti partjai közelében élő szürke bálnák 13 százalékkal kisebbé váltak a 2000-es évek eleje óta.

Virágok szöszeiből épít bölcsőt a pelyhesméh

Virágok szöszeiből épít bölcsőt a pelyhesméh

A méh szó hallatán még mindig a háziméh jelenik meg az emberek lelki szemei előtt, néhány esetben a poszméh, holott a méhek birodalma elképesztően sokszínű.

Fiókáikat eteti a balkáni fakopáncs

Fiókáikat eteti a balkáni fakopáncs

Ifj. Vasuta Gábor ezúttal balkáni fakopáncsok odúját figyelte meg.

Állatok milliói vonulnak át egy alig 30 méter széles hágón

Állatok milliói vonulnak át egy alig 30 méter széles hágón

A Pireneusok csúcsai közt a Bujaruelo-hágó biztosít könnyebb átkelést a csak ezen a ponton átrepülő, évente mintegy 17 millió rovarnak.

Kiderült, miért oly hosszú a zsiráf nyaka

Kiderült, miért oly hosszú a zsiráf nyaka

Az uralkodó elmélet az volt, hogy a hímek közti párharchoz idomult extrém méretűvé a nyak, azonban ezt most megcáfolták.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket