Csongor, Bernadett2024. április 16., kedd
Természet

Geológusok tatai zarándokhelye

2016.05.22.Babinszki Edit
National Geographic Magyarország

A tatai Kálvária-dombon a földtörténet közel 100 millió éves időszakának eseményeit követhetjük végig egy kellemes séta során.

Fotó: Varga Norbert

Az Öreg-tó mellett emelkedő Kálvária-domb nem véletlenül az egyik zarándokhelye a hazai földtani szakembereknek: az Eötvös Loránd Tudományegyetem kezelése alatt álló, közel 3 hektáros Tatai Geológus Kertben a mezozoikum, azaz a földtörténeti középkor tengeri üledékei bukkannak felszínre. A szabadtéri geológiai múzeummá kialakított egykori kőfejtő falai mentén, nagy felületen tárul fel a triász végétől a kréta közepéig terjedő rétegsor.

A Kálvária szoborcsoport alatti falon jól láthatók a fehér színű Dachsteini Mészkőre települő rózsaszínű jura korú rétegek. Háttérben a Fellner Jakab Kilátó.
Fotó: Babinszki Edit

A legidősebb képződmény a késő-triász korú, körülbelül 205 millió éves, fehér színű Dachsteini Mészkő már a kerítésen kívüli bányafal alsó részén is szemügyre vehető. A Tethys-óceán tengerparti lapályán és az árapály öv alatti sekély, meleg tengervizében lerakódott rétegekben jellegzetes ősmaradványok láthatók: az akár 20 centiméteres nagyságot is elérő, szív alakú Megalodus kagylók metszetei. Ezek a kagylók a triász időszak végén haltak ki.

Élő helyzetükben az üledékbe ágyazódott Megalodus kagylók
Fotó: Babinszki Edit

A vastagpados fehér triász mészkő és a fölötte települő rózsaszínű jura korú mészkő éles határa jól követhető a bányafalon. Az éles határvonal egy pár millió éves szárazföldi periódust jelez, amely a triász és jura időszakok határa (kb. 200 millió év) is egyben. A triász végén és a jura kezdetén keletkezett mészkőrétegekben több deciméter széles, néhol bonyolult hálózatot alkotó hasadékok figyelhetők meg, melyeket a jura tengerben képződött üledékek töltenek ki. A hasadékrendszert a jura időszak kezdetén lezajlott intenzív szerkezeti mozgások hozták létre. Ezek hatására a triász sekélytengeri platform feldarabolódott és a terület lesüllyedt részén, a jura folyamán egyre mélyebb tengeri környezet jött létre. Ezt jelzi, hogy a triász rétegek feletti halványrózsaszín, igen vastag rétegekből álló mészkő a fiatalabb rétegek felé haladva egyre sötétedik, egész barnásvörösbe megy át, és ezzel párhuzamosan a rétegek vastagsága csökken.


A triász mészkőben keletkezett hasadék, melyet a hasadék faláról levált törmelék és a jura tenger vörös mésziszapja töltött ki.
Fotó: Lantos Zoltán

A jura időszak korai szakaszában keletkezett mészkőben kevés a szabad szemmel is látható ősmaradvány, csupán apró pörgekarúak (brachiopodák) és néhány nagyobb méretű ammonitesz fordul elő. Mikroszkóp alatt vizsgálva e mészkövet egy másik világ bontakozik ki: tengeri liliomok (crinoideák) váztöredékei, tengeri szivacsok kovatűi és mészvázú egysejtűek (foraminiferák) maradványai képviselik az egykor oly gazdag élővilágot.

Jura korú ammonitesz metszete egy csiszolt réteglapon. Fotó: Varga Zoltán

A jura kőzetekből kialakított lépcsősoron jutunk a park felső szintjére. Itt tovább követhetők a jura időszak középső szakaszának mélyebb tengerében egymásra rakódott rétegek, melyekben egyre gyakrabban találkozhatunk ammonitesz-maradványokkal. A vörös gumós mészkőre a jura tenger legnagyobb mélységét jelző, 160-165 millió éves tűzkőrétegek települnek, melyek egysejtű sugárállatkák (radioláriák) kova anyagú vázaiból épülnek fel.

A késő-jura idején az üledéklerakódás rendkívül lelassult: csupán néhány centiméternyi üledék keletkezett 1 millió év alatt. Ennek eredménye, hogy a vízoszlopban élt, majd elpusztulásuk után a tengerfenéken felhalmozódó ammoniteszek vázai tömegesen fordulnak elő a 150 millió éves tengeraljzaton. E fölötti rétegekben húzható meg a földtörténet jura és kréta időszakának határa (145,5 millió év). A kréta időszak kezdetén lerakódott rétegek sorozata azonban egyszer csak hirtelen megszakad és egy több 10 millió éves üledékképződési szünetet jelző egyenetlen felszín fölött az eddigiektől lényegesen eltérő kifejlődésű, szürkés árnyalatú, tengeri liliomok váztöredékeiben nagyon gazdag mészkő települ. Ez a kréta időszak közepén képződött mészkő zárja a park mezozoos rétegsorát.

A Geológus Kert alsó szintje a hazánk kőzeteit bemutató kiállítással. A háttérben a Magyarország legfontosabb nyersanyagait bemutató csillesor.
Fotó: Babinszki Edit

A Kálvária-domb geológiai érdekességei közé tartozik még a park legalsó szintjén nyíló úgynevezett „Megalodus-barlang” is, amely egy tektonikus zóna mentén jött létre. A barlang mintegy 130000 évvel ezelőtt, a pleisztocén során a mélyből feltörő hévforrások által kialakított üregek sorából keletkezett. A 175 méter hosszúságban ismert barlang nevét a mennyezetén kipreparálódott kagyló-maradványokról kapta. A barlang fokozottan védett, a nagyközönség számára nem látogatható.

A geológiai parkban azonban nem csak a területen előforduló kőzetekkel találkozhatunk. Alsó szintjén hatalmas kőzettömbök, kőzetoszlopok mutatják be hazánk jellegzetes kőzetfajtáit. Egy erre kialakított csillesorban pedig Magyarország legfontosabb ásványi nyersanyagaival is megismerkedhetünk.

Ám nem csak a geológia, hanem a régészet iránt érdeklődőknek is érdemes ellátogatni a parkba. A területen felszínre bukkanó jura korú tűzkőrétegeket 5000–6000 éve, a késő-rézkor embere szerszámkészítés céljából fejtette. A régészek által feltárt 3 bányagödör és az ásatások során ezekből előkerült eszközök – a tűzkő megmunkálásához használt szarvasagancs eszközök és kvarcitkavicsok –, valamint az elfogyasztott állatok csontjai is megtekinthetők a kiállításban.

A jura felszín tisztításakor felfedezett bányagödörben előkerült agancseszköz, melyet a tűzkő megmunkálásához használtak.
Fotó: Varga Zoltán

A kiemelten védett földtani természetvédelmi területen felszínre bukkanó kőzetek nagyszabású letakarítása során egy újabb bányagödör is előkerült 2015-ben. A sekély tűzkő-kitermelő gödörben három agancseszközt, valamint a megmunkálás nyomait mutató tűzkőszilánkokat találtak. Az agancseszközöket már restaurálták, részletes vizsgálatuk jelenleg is zajlik és tervezett a lelőhely további kutatása is.

Egy a botanikai ritkaságok közül: az atlaszcédrus (Cedrus atlantica).
Fotó: Varga Zoltán

A geológusok kertjének látnivalói közé tartoznak ezen kívül a botanikai ritkaságok is: a mintegy 600 növényfaj telepítése a bemutatóhelyet megálmodó Fülöp József (1927-1994) geológus professzor nevéhez fűződik, aki haláláig dolgozott a Kálvária-domb geológiai, őslénytani, régészeti kincseinek feltárásán.

A lakosság segítségét kérik a szakemberek ürgeszámlálásban

A lakosság segítségét kérik a szakemberek ürgeszámlálásban

Mennyi ürge él hazánkban? A kérdésre a választ április végén kaphatjuk meg, hiszen a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület 2024. április 20-27. között ismét Országos Ürgelajstromot szervez.

Túl kevés a tavaszi növény a méhek számára

Túl kevés a tavaszi növény a méhek számára

Sok növény túl későn borul virágba, és ez a méhek hosszú távú létezését veszélyezteti.

Ingyen kecskét osztanak egy olasz szigeten

Ingyen kecskét osztanak egy olasz szigeten

Az egyetlen feltétel, hogy a leendő tulajdonosnak magának kell befognia a szigeten kószáló állatok közül a kívánt példányokat.

Romlik a polipok látása a melegedő óceánokban

Romlik a polipok látása a melegedő óceánokban

Bár a klímaváltozás hatására több lesz a polip, az óceánok további melegedése veszélyezteti az állatok túlélését.

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

Korábban nem látott állatokat találtak a tenger mélyén

A Csendes-óceán trópusi, keleti részének mélyén élő állatokat egy brit expedíció során látták.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket