Eszter, Eliza, Vanessza2024. május 24., péntek
Természet

A természet gótikus katedrálisai: bükkösök

2016.06.23.NG
National Geographic Magyarország

Vannak az életben olyan dolgok, amelyekre az ember csak negyven éves kora után lesz fogékony.

Bükk (Fagus silvatica)

Ilyen a németek precizitása, Beethoven egyetlen hegedűversenye, talán még a gombás pacal is (amitől nemsokára úgyis eltilt a háziorvosunk). És ilyenek a botanikában a bükkösök. Mindeme dolgokban az a közös, hogy szeretetükhöz élettapasztalat, a kis részeket és az egészet egyként kezelő látásmód, valamint tisztelet és némi alázat szükségeltetik. Hogy miért mondom mindezt? Mert a bükkösök nem csábítanak erdei hancúrozásra, számháborúzásra, de még kiabálásra sem. A novemberi ködben pedig a csupasz fatörzsoszlopok egyenesen rémálomba illőek. Hozzá kell tennem, ezek inkább a montán bükkösök lehetnek, nálunk nincs sok belőlük, tekintve, hogy a 800 méter körüli magasságot kedvelik. Szép állományai vannak a Kékes környékén, Bánkút körül és a Börzsöny legmagasabb csúcsain.

A szubmontán bükkösök azért már nem olyan szigorú jelenségek elegyesebb mivoltukkal. Lelopakodnak már 350 méterre is, mint a Szinva-patak völgyébe Alsóhámornál, de szép hegyi juharral elegyes állományai vannak a Szinva forrásának környékén is, holdviola, és farkasbogyó tömegekkel.


Pirítógyökér (Tamus communis)

Léteznek ezen kívül még alacsonyabban lévő extrazonális (zónán kívüli) bükkösök Dél-Zalában a Szent-Mihály hegyen. Egy picike és egyetlen ilyen növénytársulás a pofók árvacsalánnal és a hármaslevelű szellőrózsával a Dráva fölött, amely aztán a vasúti sín másik oldalán egy ártéri ligeterdőbe folytatódik. Igaz, Belső-Somogyban megjelennek savanyú homokon is a bükkösök, amelyekben az a szép, hogy lágyszárú növényzetükben egyaránt találhatóak hegyi elemek, mint a völgycsillag és a farkasboroszlán, illetve atlanti-mediterrán fajok, mint a pirítógyökér és a szúrós csodabogyó.

Erdészeti kutatók szerint a bükkös lesz a klímaváltozás első áldozata. Hogy mi nő majd a helyükön? Remélem nem valami keszekuszaság zöld juharral, bálványfával meg sok szúrós bokorral. De komolyan mondom, három éve egy nagyon száraz augusztusban hallottan sóhajtozni és nyögni a bükkfákat Mátraháza körül is. Nem tudom mi adta ki ezeket a hangokat, de világosan ki lehetett hallani belőlük, hogy szenvednek.

Babérboroszlán (Daphne laureola) örökzöld cserje.

A bükkfás leltárban külön rovatot érdemel, a Bánd fölött található nyugat-középhegységi bükkös formáció, elsőként a babérboroszlán miatt, másodsorban a tízezres nagyságrendű tiszafa állománya miatt, ez utóbbiak nem ám olyan sínylődő, letörpült példányok, mint a bükki Szinva-szurdok oldalában, hanem szép nagy, lucfenyőszerű egyedek. Ilyen sűrű és lokális előfordulás elég rejtélyes dolog. Esetleg valami középkori méregkeverő cég ültette ide nyersanyagnak, mivel a tiszafa minden része mérgező, áltermésének piros húsának kivételével.

A Tobán-hegy bükkfái alatt a bókoló és a törpe keltikével lehet találkozni. Ha szeretnénk felismerni a védett Corydalis intermediat, javaslom, hogy koncentráljunk a virágzathoz képest csuda nagy, szíves murvalevélre és még véletlenül se olvassunk el létező tíz oldalas tanulmányokat, mert a végén már az ibolyával is össze fogjuk keverni. Közben egy gyors kertészeti oldalvágás: sokáig nézegettem gyanakodva a kerti szívvirágot, hogy mire is emlékeztet engem, míg végül rájöttem, hogy ő is egy túlméretes távol-keleti keltike tulajdonképpen.

A végére hagytam a kedvencemet, a sziklai bükköst. Véleményem szerinti legszebb és leggazdagabb megjelenését a bükki Jávor-hegyen tanulmányozhatjuk. Ha végigmegyünk a hegy felső kétharmadában lévő dózerúton, akkor egy hűvös időszaki botanikai örömnövényzet fogad bennünket. Kezdetnek az út mindkét oldalán haranglábak tömege havasaljai rózsával, majd tarka nádtippanos következik, ami egy sziklásabb részen zöld fodorkásba csap át enyves aszattal, fehér acsalapuval, valamint karéjos vesepáfránnyal és hármaslevelű macskagyökérrel. Egyes növényfotósok szeretnek olyan képeket készíteni, amelyen nem egy, hanem két védett növény van. Nos, itt egy szélesebb objektívvel egyszerre ötöt lehet közülük lekapni, ami nyilvánvalóan abszolút magyar rekord lenne.

Kis légykapó (Ficedula parva) vonuló madár,  a hím torka vörös.

A montán bükkösök madárvilága és egyáltalán a faunája nem olyan gazdag, de úgy gondolom, az itt található fajok különlegessége kárpótol ezért.

A Hámori-tó körül elég gyakori például a kis légykapó, amit egy írásomban lepukkant vörösbegyhez hasonlítottam, amiért is egyes madarászok engem neveztek el egy kivágott fa föld feletti csonkjának, illetve a rajta növő, élősködő, kemény termőtestű gombafajnak, hogy finoman írjam körül a dolgot. Aztán van fehérhátú harkály itt-ott a Bükkben és Börzsönyben, amitől az ornitológusok izgalomba jönnek (Fokozottan védett!), valamint kék galamb és örvös légykapó.

A bükkösökben él továbbá a fekete ciripelőfutó, ami nagy csigákat marcangol szét, de egyéb futrinkafajok is kedvelik a nyirkos, hűvös avart. Például a lapos kékfutrinka, a zempléni futrinka és a sokszínű futrinka.

Zöld fodorka (Asplenium viride)

Egyszerűség és szépség. A bükkösöket nyugodtan tekinthetjük a természet gótikus katedrálisainak, égbetörő formáival. És a természet templomainak megnézésére minden évszakban jó alkalom adódik. Tavasszal a geofitonok virágos szőnyege, nyáron a havasi reliktumfajok és a reggeli párás, jó illatú levegő, ősszel a gombák és a színes lombok okán, télen pedig a természeti formák szépsége nyűgöz le.
Sajnálatos módon az erdészet is hasonló vonzódást érez irántuk, bár ők leginkább felköbözve, teherautón szeretik látni a fákat. Azt figyeltem meg, hogy a bükk kimondottan rosszul viseli az állomány megbontását, a szélső fák két év alatt elszáradnak a mikroklíma változása miatt. Úgy vettem észre, még egy emberi tevékenységnek ad teret a bükkfák kérge: simasága okán, a legalkalmasabb arra, hogy bicskával összefirkáljuk, főleg női nevekkel véssük tele. Hogy ez mennyiben segíti elő az illető hölgy szerelmi hajlandóságát, az még további kutatásokat igényel.

Írta: Molnár Péter
Fényképezte: Ifj. Vasuta Gábor

Hozzászólások

Mennyire veszélyes az inváziós tigrisszúnyog?

Mennyire veszélyes az inváziós tigrisszúnyog?

Garamszegi László Zsolt biológus válaszolt néhány, az ázsiai tigrisszúnyoggal kapcsolatos fontos kérdésre.

Ultrahanggal védekezik egy bogár

Ultrahanggal védekezik egy bogár

A denevérek ultrahang segítségével derítik fel zsákmányuk hollétét, számtalan zsákmányállatuk megtanulta érzékelni e hangokat – egy cicindéla azonban még egy lépéssel továbbment.

Fiókáit neveli az erdő fantomja

Fiókáit neveli az erdő fantomja

Ifj. Vasuta Gábor egy héjafészket figyelt meg, a tojó épp fiókáit etette.

Ez a madártoll az aranynál is többet ér

Ez a madártoll az aranynál is többet ér

Elképesztő összegért kelt el egy huja tolla Új-Zélandon.

Gyilkosok és örökbefogadó szülők is lehetnek a papagájok

Gyilkosok és örökbefogadó szülők is lehetnek a papagájok

A zöldszárnyú verébpapagáj (Forpus passerinus) Latin-Amerika északibb régióiban élő, kis termetű madár, amelyet 30 éven át figyeltek meg a szakemberek.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket