Hella, Pelbárt, Ágoston2024. május 27., hétfő
Természet

Az ezerarcú Bükk

2016.08.17.NG
National Geographic Magyarország

A Bükk pont befér két megyeszékhely közé, mondhatni jó kialakítású hegység.

Érdekessége, ha Miskolc felől közelítjük meg, akkor egy setét, jégkorszaki maradványnövényekkel teli szurdokvölgyeken haladunk egyre beljebb a Szinva nyomvonalán, míg Eger felől egy amolyan cserszömörcés, molyhos tölgyes szubmediterrán hejehujától indulunk, ez egyébként nem is illene az acélvároshoz.

Dél felől pedig, ahol lábánál meleg vizű gyógyforrások fakadnak, árvalányhajas lejtősztyepp rétek díszlenek, valamint sziklába faragott kaptárkövek, amelyekről a mai napig nem tudni biztosan mi a csodáért faragták, mert a méhek télen egészen biztosan megfagynának bennük, meg aztán nagyon magasan is vannak. Jut eszembe még a meleg vizes forrásokról, hogy a Bükkalján, a Kácsi-patakban ezerszám él a Theodoxuspraevostianus nevű bödöncsiga, amelynek a világon összesen négy állománya van. Ha pedig már bödöncsigázunk, a teljességre törekedve meg kell említeni, hogy a zegzugos héjú faját (danubialis) a Duna visegrádi áttörésénél lehet megtalálni a part kövei között, a hosszanti csíkos transversalist Őrtilosnál a Drávában. Egyébként azért lelkesedek ez ügyben ilyen nagyon, mert gyönyörű jószágokról van szó, a legszebb alakú és rajzolatú hazai csigákról ; ezenkívül pedig soha még egyetlen sort sem írtam a puhatestűek dicséretéről, úgyhogy éppen ideje volt.

A Bükköt egyébként egy komoly, kompakt hegységként jellemezném a kimondottan bohó Pilishez, vagy a már osztrák hatásokat tükröző Kőszegi-hegységhez képest, ahol olyan takarosak a turistautak, mintha éjszaka porszívózták volna.

A Bükk egy szigorú, tömbkő, amit kilencszáz méternél lefűrészeltek, szélein pedig ott ülnek a kövek. A Magoskő, a Köpűs-kő a Szentléleki-kövek, a Gerennavár, a Tar-kő és így tovább. A szentlélekiről tiszta téli időben kitűnően látni a Magas-Tátra komplett vonulatát, a dédesi várromból pedig egy jó távcsővel talán még azt is, hogy mit főznek ebédre Nagyvisnyó kis házaiban. Van a Bükknek, továbbá őserdeje, ahol százharminc éve nem nyúltak az erdőhöz. Naiv, gyermeki csodavárásom mindig valami roppant érdekeset sejtet ott velem, aztán mindig csalódok, majd korholom magam. Óriáskígyót azért mégsem várhatok.

Henye boroszlán

Persze botorság azt hinni, hogy a Bükkben szitakötőszárnyon repkedő erdőtündérek vigyáznak a fákra, itt is, mint minden hegységünkben az erdők 80 százaléka a valamilyen szinten erdészetileg kezelt állomány, feltáróutakkal, vágástervvel és egységes állományokkal. No meg lucfenyvesekkel. Rosszabb pillanataimban nem is tudom, hogy a természetvédelem mit véd még egyáltalán és miért. De aztán jönnek jobb pillanatok is, leginkább, amikor lesétálok Bánkútról Nagymezőre, ami tulajdonképpen egy emberi tevékenység nyomán kialakult kaszálórét és nyugodtan nevezhetjük a Bükk szívének ahová százszor is elmehetek, mind a százszor mást fogok látni.Tíz év után vettem észre a mögötte elterülő bükkösben a farkasboroszlánokat, tizenöt év múlva a havasi ribiszke töböroldalban megbújó bokrait, majd még később a havasalji rózsa hosszúkás csipkebogyóit és az erdő előtti szőrfűben megbújó fehér májvirágokat, végül 2016-ban pár tő tűzliliomot. Nagyon régen láttam itt felrepülni császármadarat is, amelyről nekem úgy tűnik, a madarászok már lemondtak úgy mint a kövirigóról. De hát valljuk be, nagyon nehéz védeni egy olyan madarat, aminek több hektár teljesen zavartalan, kevert nyíres-fenyveses erdő kell, tisztásokkal.

Van ezenkívül a Bükknek egy darab bennszülött virága is , az alfajként is gyanús Vrabélyi- estike, de hát épp azért szeretünk valakit, vagy valamit, mert nincs belőle több (lsd. A kis herceg idevágó részét a nyafogó rózsával) és ez az egy a miénk. A növény egyetlen alfaji megkülönböztető bélyege a szőrösség, amelyről kizárólagosan csak kárörvendő dolgok jutnak eszembe, úgyhogy ezeket nem írom ide.

Azt is el kell mondani, hogy a Bükk jó házigazda, megadja az egynapos látogatóknak is, ami jár. Magyarország legszebb panorámáját a Palotaszállóval és a Hámori-tóval, a nagy lapulevelek között osonó Garadna-patak pisztrángsütödés erdei tömegétkeztetését, a Szalajka-völgy Fátyol-vízesését, vagy a szentléleki kolostorromot, amiről mindig ugyanaz jut az eszembe, mi a csodát csinálhattak itt a szerzetesek 1300 körül,az akkori erdőrengeteg legmélyén.

Poloskavész

Igazán azonban a Bükk csak a gyakorlott természetszeretőknek hagyja, hogy megismerjék. Annyi év után is szívdobogva ereszkedek le mély szurdokaiba, a Leány- és Ablakos-kő völgyébe, ahol hatalmas sziklák alján botorkálva úgy érzi magát az ember, mintha valami népmesében közlekedne a sárkány barlangja felé. Gondoljunk bele, kétszáz méteres falú szurdokvölgyek, szívszorító növényekkel. Sárga ibolya, poloskavész, havasi ikravirág. Jégkorszaki hajótöröttek egy völgy legmélyén, ahol ottrekedtek a klíma melegedésével, magányos kis populációk, roppant nagy sérülékenységgel. Kőtörmeléken és sziklafalakon nőnek akár a poloskavész vagy a békabogyó.

Szinte teljesen megállapíthatatlan a katlanból, hogy mi nő húsz méterrel a fejed fölött. Fél óra alatt kúszol fel életed kockáztatásával, hogy láthasd a tizedik békabogyót is, miközben a poloskavész egy hegyi juhar mögül figyel téged, egyetlenegy szögből észrevehetően.

Északi sárkányfű

Szépek a Bükk falvai is. Ómassa, ami úgy ékelődik be a Jávor-hegy és a Vörös-kő közé, mintha csipesszel rakosgatták volna oda a házakat egy szűk üvegnyakon keresztül. Aztán itt van Bükkszentkereszt a gombafesztivállal, a füvesember Gyuri bácsival, meg a lélekkövekkel-fákkal, ahol emberek várják a gyógyulást, valamint Répáshuta a knédlis-vadas szlovák vendéglőjével. Innen indul a Csúnya-völgy, ami lejjebb a Hór-völgy névre hallgat, ahol a széleslevelű harangvirág, és a Teleki-virág okoz nagyszabású botanikai örömöket.

Mivel pedig most nem könyv készül a Bükkről, így a cikk vége felé az ember elkezd kapkodni, és átmegy leltárba. Hollók, hajnalmadarak, nyusztok, a császármadarak, nyúlfarkfüvek (három faj!), északi sárkányfű, no meg a mirigyes fodorka, amit öt évig kerestem, mire egyszer csak kinőtt az orrom elé egy szentléleki sziklán, ahol esküszöm, tegnap még nem volt ott.

Hajnalmadár a Palotaszálló falán.

Van a Bükknek lipicai ménese is Csipkéskúton, illetve nyáron félrideg tartásban a Nagymezőn. A szabadság szimbólumai, gyönyörű tájakon vágtató fehér lovak. Erdőmunkások, faszénégetők, mészégetők, voltak saját természettudósai is, Herman Ottó és Vásárhelyi István.

Egyedül saját betyárokkal nem rendelkezett soha a Bükk, az idekóborló husziták kivételével, akik főállásban foglalkoztak annak idején a fosztogatással, ma már csak néhány vendéglő. Vidróczki Márton ugyan egy bükk lábánál lévő kis faluban, Mónosbélben született, bár inkább a Mátrában garázdálkodott.

Egyszer azt mondta nekünk egy természetvédelemben tevékenykedő szakember, hogy az akkori Jugoszláviában tízesével vannak olyan hegységek, mint a Bükk, és még nevük sincs, ő a védett területek visszaszorítását szorgalmazta a hetvenes években. Akkoriban ez népgazdasági érdeknek hívták. Szerencsére mára nincs olyan, aki ilyeneket mondana.

Írta: Molnár Péter
Fényképezte: Ifj. Vasuta Gábor

Hozzászólások

Állandó fegyverkezési versenyben van a kakukk

Állandó fegyverkezési versenyben van a kakukk

Interjú Nagy Jenő biológussal kakukktojásról, költésparazitákról és fészkekről.

Halottnak tetteti magát és vérzik a kockás sikló, ha veszélyben van

Halottnak tetteti magát és vérzik a kockás sikló, ha veszélyben van

A ragadozók elleni védekezési stratégia különös eseteit figyelték meg kockás siklóknál.

Megváltoztatja a sasok viselkedését az ukrajnai háború

Megváltoztatja a sasok viselkedését az ukrajnai háború

A szakértők jeladóval ellátott fekete sasokat követtek nyomon.

Margaréta, kamilla, pipitér – melyik melyik?

Margaréta, kamilla, pipitér – melyik melyik?

A felületes szemlélő számára számos virágunk egyformának tűnik, épp ezért rendre össze is keverik őket.

Mennyire veszélyes az inváziós tigrisszúnyog?

Mennyire veszélyes az inváziós tigrisszúnyog?

Garamszegi László Zsolt biológus válaszolt néhány, az ázsiai tigrisszúnyoggal kapcsolatos fontos kérdésre.

National Geographic 2024. májusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket