Ákos, Bátor, Gábor2024. február 27., kedd
Természet

A barátságos Aggteleki-karszt

2016.08.31.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

Magas hegyekről itt szó nincs, de nagy dunnaszerűekről igen. De ráadásul ezeket is a spájzban tartják Jósvafő mögött a határ felé.

Vízirigó (Cinclus cinclus)

Hosszú álmosító mezőkön keresztül jutunk el hozzájuk, hogy végre felmászhassunk rájuk. De ha egyszer felmegyünk, gyönyörű körpanorámát kapunk kárpótlásul. Szelíd lankákat, kis falvakat, pici pontokként legelő hucul ménest. Olyan távoli vidék ez, ahol az élet maga szerveződik saját, lassan hömpölygő ritmusa szerint, régtől fogva. A középkorban a Görgő-forrás melletti királyi udvarházat Udvarnok falu látta el kenyérrel, gyümölccsel Almás és Körtvélyes lakói, mézzel Méhész, a fuvarozást pedig nem fogják elhinni, Szekeres község végezte.


Tornai vértő (Onosma tornense)

Emellett persze várak is álltak itt, többek között Szádvár és a Tornai-vár. Ez utóbbi a tornai vértő locus classicusa azaz a növény klasszikus első megtalálási helye. A vértőnek e faja az egész világon csak itt és az Alsó-hegyen található, no jó, meg a Szent János kövön, bár a botanikusok szerint ott semmi keresnivalója nem volna, egyszerűen odatelepítették. Mindenesetre jó hogy ott van, az ember nem köpi ki a tüdejét, ha vértövet akar látni. De egyéb növényi ritkaságokból is jól el van látva a hegység. Egyik nemzeti parkos ismerősöm beszélgetés közben megkérdezte, hogy nem akarok-e véletlenül papucskosbort látni, tette ezen kijelentését olyan rezzenéstelen arccal, mintha egy tő lósóskát ajánlgatott volna. Másikuk pedig vonakodva ismerte el, hogy igen, ő találta meg a haller-decevirágot egy isten háta mögötti töbörben (kör alakú, zárt szintvonalú mélyedés). Maga a növényke ugyan nem egy csuda jószág, de mindösszesen abban az egy kis foltban található meg Magyarországon.

Korai szegfű, más néven német szegfű (Dianthus plumarius subsp. praecox)

Meg kell említeni továbbá a szemben lévő Esztramos nevű hegyet is, amelyen érdekes módon majdnem ugyanazokat a ritka növényeket lehet fellelni, mint a bükki Bélkőn. Korai szegfűt, selymes zanótot, sziklai borkórót és buglyos kőtörőfüvet is találni itt, de van még nyúlfarkfű is, erdélyi, nem magyar, az embert pedig gyakran zavarják le a hegyről természetvédelmi őrök, egyebek iránt pedig barlangtúrákat is vezetnek rajta illetve benne. Felső részét meg éppúgy lebányászták, mint bükki testvérét. Érdekes módon a bányászat oda szeret települni, ahol a legtöbb kárt tudja okozni, így volt ez a Szársomlyón is, ahonnan majdnem letermelték az összes magyar kikericset.

Ha tovább megyünk a Bódva patak mellett, elhagyva az Esztramost, aránylag érintetlen mocsárréteket láthatunk, áprilisban kockás liliommal ékeskedőn. A kockásliliom mellett ugyancsak nem mindennapi látvány Bódvalenke házfalaira festett képek. Roma festőművészek pingálták ki az egész falut, a művészetükre jellemző meghökkentő szín és gondolatvilággal. A Teremtő ugyan kicsit úgy néz ki, mint egy kiöregedett prímás, de hát a Fülöp-szigeteken meg a Télapó ferde szemű, kinek-kinek az antropomorf hitvilága szerint.

Feltétlenül szólni kell még az erre kanyargó gótikus útról is, Magyarország legszebb kis gótikus templomaival, meg a Jósvafői Szüreti Napokról, ahol ugyan húsz ember jut egy tőke szőlőre, a hangulat viszont zseniális, bár ez inkább a környék som, vadkörte és egyéb pálinkáinak köszönhető, mintsem az ijesztgetésre szolgáló helyi bornak. Ugyanitt falunapok is vannak. Életemben először éreztem úgy, hogy a táncház meg a népzene nem kitelepített városi huncutság, hanem életünk része is lehet itt a patakparton, a csűrben és a temetődomb alatt. Közben elfelejtettem mondani, hogy errefelé van még kövirigó és hiúz, ja, meg cseppkövek is, de hát ezt mindenki tudja. Azt viszont nem, hogy a hegységnek van egy hátországa is, a Cserehát, amiről nehéz megrendülés nélkül beszélni. Szinte minden falu zsákfalu errefelé, zsáksorsokkal, zsákéletekkel. Pamlény, Szászfa, Kány, Perecse, Büttös. De ha a másik irányba indulunk el, az Aggteleki-kavicsháton, akkor sem jobb a helyzet. Az itteniek közül Gömörszőlőst ökofalunak neveztetik, egyes kiskerteket csalánkivonattal locsolgatnak, és tartósítószer-mentes lekvárokat főznek nyílt tűzön. Kicsit emlékeztet az indián skanzenekre, vagy még inkább a városlakók romantikus elképzeléseire a kis erdők alján kuksoló falvakról.  Sokan csak pár órát töltenek itt, aztán integetnek a turistabusz ablakából.

Kövirigó (Monticola saxatilis)

Az ottmaradottak pedig folytatják hétköznapi életüket a dombok között, ahol tiszta vizű patakok szivárognak elő és öntenek el üde réteket, amelyeken elképzelhetetlen fajtabőséggel nőnek különféle sások, palkák, csetkákák, szittyók és perjeszittyók, amelyek a mezőgazdász pragmatizmusa alapján savanyúfüvek gyűjtőnéven futnak. Szóval itt szedi magát össze a Rakaca-patak valami hihetetlen módon, zsebkendőnyi vizes foltokból, ahol zergeboglár és szürke sás is nődögél a kibuggyanó vizeken. Akár az Őrség keleti párja is lehetne a vidék szépsége, dimbesdombossága és érintetlensége okán. Erről valahogy egy ismeretlen madarász szavai jutnak eszembe, akivel összefutottam nemrég jégmadárleskelés közepette Miskolctapolcán a Békás-tónál. Ő mondta az itt rohangáló, igen sok mókusról, hogy tulajdonképpen a mókus is ugyanolyan besurranó bűnöző, mint a patkány, csak szebben van öltözve és jobb a marketingje. Ugyanúgy vannak ezek a falvak is. Akár szépek is lehetnének itt az isten háta mögött, de csak akkor jelennek meg a tévében, ha a mélyszegénységet akarják illusztrálni. Érdekes, de a karszt szlovák oldalán végigautózva eltűnik ez a tündéri bűbáj és átveszi helyét a szlovák ipari hasznosítás és valahogy a hegyek is olyanok, mint a görbült hátú dühös macskák, a szelídség legkisebb jele nélkül. Persze a Szádelői-völgy azért nem akármi a tátogó kökörcsinnel, a vízirigóval, meg a nappal repkedő nagyon korai denevérekkel az örvénylő patakvíz fölött. A völgy bejárata szűk ugyan, de feltehetően útépítő mérnökök pont belőtték azt az ötven métert ahonnan jó szögből látni a szomszéd cementgyárat.

Aztán a patak a továbbiakban is rejtélyes módon erőre kap és feltölti a Rakacai-tavat, ami egy borzasztóan komoly víztározó. Ifjú horgásztáboros koromban ott fogtunk egy 15 kilós bőröndszerű pontyot, azzal a kis szépséghibával, hogy a ponty az általunk suttyomban vízbe dobált borzalmas és ragadós krumplistésztára jött ki a sekélybe és velünk szemben ő úgy bezabált belőle, hogy megfeneklett a homokon, mint egy tengerjáró hajó.

Azt is el kell még végül mesélnem, hogy a hegység általam ráaggatott jelzője, jelen esetben a barátságos, nem véletlen. Szeretek itt lenni. Ha ide utazom, már Szendrő után vigyorogni kezdek az első mocsárréteknél, egészen addig, amíg a menetrendszerűen Szalonna előtt állomásozó rendőrjárőr meg nem kérdezi, hogy miért nem csatoltam be a biztonsági övemet. Aztán utoljára figyelmeztetnek ismét, én meg megígérem újólagosan, hogy többé ilyen soha meg nem történik. Ami igaz is lehetne akár, ha az út mellett nem lenne mindenféle növény, beleértve a halálkanyar rézsűjét is, hogy a színes lepkékről, meg a szitakötőkről már ne is beszéljek.

Írta: Molnár Péter
Fényképezte: Ifj. Vasuta Gábor

Erdei fülesbaglyok, sasok és sólymok számlálása

Erdei fülesbaglyok, sasok és sólymok számlálása

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is elkészítette a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatok országos felmérését valamint a nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel együttműködve, idén januárban 21. alkalommal szervezte meg a Magyarországon telelő sasok, sólymok és egyéb ragadozó madarak éves számlálását - tette közzé az MTI.

A kacsacsőrű emlős életkora

A kacsacsőrű emlős életkora

Egy vadon élő állat matuzsálemi, 24 éves életkort ért el, ez egészen közel jár a fogságban (védetten) élő egyedek eddig megismert legmagasabb életkorához.

Igen gazdag élővilágú tengeri hegyek

Igen gazdag élővilágú tengeri hegyek

Rengeteg új élőlényt fedeztek fel a Csendes-óceán tengeri hegyein, Chile közelében.

Korallfehéredés kezdődött a Nagy Korallzátonynál

Korallfehéredés kezdődött a Nagy Korallzátonynál

A déli félteke nyarán a víz felmelegedésével sajnos a korallok állapota romlani kezdett.

A keleti szarvascsőrű madár különös képessége

A keleti szarvascsőrű madár különös képessége

A keleti szarvascsőrű igen alkalmazkodó dél-ázsiai madár, számtalan környezetben hamar otthon érzi magát, ám eddig keveset tudtunk az értelmi képességeiről.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket