Ambrus, Ambrózia2023. december 07., csütörtök
Természet

A 10 legérdekesebb új faj 2015-ből

2016.12.17.Merkl Boglárka
National Geographic Magyarország

Csúnyácska horgászhal, óriási rovarfogó növény, új emberfaj a régmúltból – a 2015-ös toplista is igen színesre sikerült.

Óriás harmatfű (Drosera magnifica) Brazília: Minas Gerais állam, Conselheiro Pena, Pico de Padre Ângelo
Fotó: Paulo M. Gonella

A New York állambeli Környezettudományi és Erdészeti Főiskola (SUNY College of Environmental Science and Forestry, ESF) Nemzetközi Fajfelfedezési Intézete (International Institute for Species Exploration, IISE) összeállított egy tízes listát az elmúlt évben leírt mintegy 18 ezer faj közül.

Mi mindenre jó a közösségi média? A barátságok ápolására, az ellenségek szemmel tartására, ismerősök és ismeretlenek követésére és főleg időhúzásra. Valamint új fajok felfedezésére. Gondolták volna? Az óriás harmatfű az első faj, amelyre egy facebook-fotón figyeltek fel, majd újként leírták. És hogy miért váratott magára ilyen sokáig? A több mint egy méteres óriás egyetlen hegyen él Brazíliában, 1500 méterrel a tengerszint felett. A harmatfüvek majdnem 200 faja mind rovarfogyasztó növény: a leveleiken lévő ragacsos nyálkával foglyul ejtik áldozatukat, és azok megemésztett testéből pótolják a sovány talajból hiányzó tápanyagokat.

Don Fausto óriásteknőse (Chelonoidis donfaustoi) Ecuador: Galápagos-szigetek, Santa Cruz, Cerro Fatal
Fotó: Washington Tapia

Noha a galápagosi óriásteknősök külsőre meglehetősen hasonlóak, a Santa Cruz sziget keleti részén élő teknősökről genetikai vizsgálatok alapján kiderült, hogy valójában külön fajt alkotnak. Charles Darwin kedvenceinek most felfedezett faja akár a fajmegőrzés fontosságáról szóló óriásplakátokon szerepelhetne: populációja mindössze 250 egyedet számlál, ezért a felfedezéssel azonnali védelmi intézkedések is kezdődtek. A közel féltonnás jószágok latin neve Don Fausto vadőr előtt tiszteleg, aki négy évtizeden át küzdött a galápagosi óriásteknősök megóvásáért.


Új emberfaj (Homo naledi) Dél-Afrika: Gauteng tartomány, Az Emberiség Bölcsője Világörökségi Helyszín, Rising Star barlangrendszer, Dinaledi-kamra
Fotó: John Hawks, Wits University

Köszöntsük szeretettel családfánk legújabb tagját! A Dél-Afrikában felfedezett Homo naledi számos tulajdonsága, például testtömege és magassága a modern emberéhez hasonló, míg más tekintetben inkább korábbi elődeinkre hajaz. Agykoponyájának mérete a 2–4 millió évvel ezelőtt élt Australopithecus-fajokét idézi. A felfedezés igen nagy jelentőségű: a leletek pontos korának megállapítása újabb kérdésekre ad választ az emberiség evolúciójának kutatásában. A maradványok legalább 15 különböző egyedhez tartoznak, Afrikában még egyetlen korai emberféléről sem találtak ekkora leletegyüttest.

Barlangi vakászka (Iuiuniscus iuiuensis) Brazília: Bahía állam, Iuiú, Lapa do Baixão barlang
Fotó: Souza, Ferreira & Senna

Az ászkák a rákok közé tartozó ízeltlábúak, vízben és szárazföldön élő fajaik egyaránt vannak. Az alig egy centiméteres apróság vak, teljesen átlátszó, és csupán egyetlen barlangban él, amelyet a víz időnként teljesen eláraszt. Viselkedése az ászkák között páratlan: sárból búvóhelyet készít magának. Szüksége is van menedékre, hiszen amikor külső vázát levedli, teljesen védtelen a ragadozókkal szemben. A Brazíliában felfedezett faj latin neve nyelvtörőként is megállja a helyét.

Rubint cafranghal (Phyllopteryx dewysea)Nyugat-Ausztrália: Recherche-szigetek
Fotó: Josefin Stiller, Nerida Wilson and Greg Rouse

Rubinvörös gyönyörűség, függőleges pink csíkokkal. A tűhalfélék családjába tartozó cafranghalaknak – melyek a csikóhalak rokonai – az újonccal együtt is mindössze három faja ismert. Jogos a kérdés, hogy ha a közel harminc centiméteres hal mindeddig észrevétlenül úszkált Ausztrália nyugati partvidékének sekély vizeiben, akkor mi minden vár még ránk a tengerben, hogy fölfedezzük az ismeretlenségből.

Paddington-paránybogár (Phytotelmatrichis osopaddington) Peru: Kosnipata völgy, Villa Carmen Biológiai Állomás, Pilcopata közelében
Fotó: Michael Darby

Az aprócska bogár Paddington medve után kapta tudományos nevét, mert a kutatók abban bíznak, hogy az emberek legalább úgy fogják szeretni, mint a gyermekkönyvek cuki főszereplőjét – egyben felhívja a figyelmet a veszélyeztetett pápaszemes medvére, mely a mesefilm alkotóit ihlette. Ez a bogár tényleg nagyon pici. Körülbelül nyolcat kéne sorba állítanunk belőle egy vonalzó mellett ahhoz, hogy elérjenek egy centiméterig. A bogárkát Peruban fedezték fel, ahol a növények levelei között kialakuló kis vízgyülemekben él.

Új főemlős (Pliobetes cataloniae) Spanyolország: Katalónia, Hostalets de Pierola, Can Mata hulladéklerakó
Illusztráció: Marta Palmero, Institut Catalá de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP)

A nőstény majom maradványaira egy Barcelona közelében lévő hulladéklerakónál bukkantak rá. Felfedezői a Laia becenevet adták neki a katalán főváros védőszentje, Eulália után. Laia körülbelül 11,6 millió évvel ezelőtt élt, korábban, mint amikor a gibbonok, illetve az emberek és emberszabásúak fejlődési vonala elvált egymástól. A katalán kismajom alaktani bélyegei kissé összezavarták elképzeléseinket a gibbonok és az emberszabásúak eredetéről és rokonsági viszonyairól. Felveti a kérdést: Lehetséges-e, hogy közelebbi rokonaink a gibbonok, mint a csimpánz vagy a gorilla?

Sir David fája (Sirdavidia solannona) Gabon: Estuaire tartomány, Monts de Cristal
Fotó:  Thomas Couvreur

A Sirdavidia solannona iskolapéldája annak, hogy egyes fajok az orrunk előtt várnak arra, hogy végre felfedezzük őket. Az újonnan leírt fafajt a gaboni Monts de Cristal Nemzeti Park főútvonalától karnyújtásnyira találták meg. Míg a kutatók a nagyobb fákkal foglalkoztak, a Sirdavidia alig hat méteres magasságával és tíz centiméteres törzsátmérőjével elkerülte a figyelmüket. Az annónafélék közé tartozó növény alaktani és molekuláris bélyegei miatt annyira távol áll a család többi tagjától, hogy új nemzetséget is alapítottak neki, melyet Sir David Attenborough tiszteletére neveztek el. Legközelebbi rokona tőle 3000 kilométerre, Afrika túlsó felén, Tanzániában él.

Szitakötő, izgalmas névvel (Umma gumma) Gabon: Haut-Ogooue tartomány, Moyal
Fotó: Jens Kipping

Afrikában tele van új szitakötőfajjal: 2015-ben 60 új fajt írtak le egyetlen tudományos publikációban, amire az elmúlt száz évben nem volt példa. Ráadásul a legtöbb új faj olyan színes és jellegzetes, hogy képről is könnyen felismerhető. Ennek a fajnak a neve ismerős a rockzene kedvelőinek: az Ummagumma a Pink Floyd együttes dupla albuma 1969-ből, melynek első lemeze egy koncertfelvétel, a második lemez pedig úgy született, hogy az együttes minden tagja kapott fél lemezoldalt, hogy töltse meg saját szerzeményeivel. Az ummagumma ráadásul a szex megnevezése a brit szlengben.

Forrás: ESF

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Idén télen nem etetik a manátuszokat Floridában

Az elmúlt két tél során salátával segítették a hatalmas vízi emlősök életben maradását, de úgy tűnik, idén erre már nem lesz szükség.

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel

Nagyon ritka, hogy emlősfajt fedezzenek fel, most Kína keleti részén sikerült rábukkanni az eddig ismeretlen sünre.

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

Vén rügyekből sarjadzik a mamutfenyő

A mamutfenyők (Sequoia sempervirens) hatalmas veszteségeket szenvedtek el az elmúlt évek kaliforniai tűzvészeiben, egy új kutatás azonban reményt ad a megújulásukra.

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvin szundija

Az állszíjas pingvinek esetében egészen furcsa alvási ritmust figyeltek meg.

Ügyesen kerülik el a hangyák a forgalmi dugót

Ügyesen kerülik el a hangyák a forgalmi dugót

Néhány száz egyedből álló hangyacsaládok viselkedését vizsgálták.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket