Kázmér, Lúciusz, Zorán2024. március 04., hétfő
Természet

Első találkozásom egy ezüsthátúval

2017.05.08.Kisgyörgy Éva
National Geographic Magyarország

Semmilyen előkészület, olvasmány, fotó vagy instrukció nem készíti fel az embert arra a pillanatra, amikor először szembetalálja magát egy 200 kilogrammos, ezüsthátú gorillával.

2010-es ruandai utazásom abszolút fénypontja volt a találkozás ezekkel a nagyszerű állatokkal.

A világon már csak körülbelül 880 hegyi gorilla él szabadon, mind Ruanda, Uganda és a Kongói demokratikus Köztársaság találkozásánál a Virunga és a Bwindi nemzeti parkokban – tudtam meg a helyi idegenvezetőnktől. Ezek az országok nem tartoznak a legnépszerűbb turistaparadicsomok közé, ennek ellenére évente több ezren jönnek el erre a vidékre, elsősorban a hegyi gorillák miatt. Jönnének még többen is, de ennek a kritikusan veszélyeztetett fajnak a látogatását több szinten is korlátozzák.

A nemzeti parkok információs anyagait átböngészve kiderült, hogy egy-egy családot csak 8 fő látogathat meg egy nap és maximum egy órára, hogy a stressz-szintjüket ne emeljék meg túlságosan, az ugyanis az immunrendszerük gyengüléséhez vezethet. A látogatható családok száma alapján Ruandában 56, Ugandában 96 engedélyt adnak ki naponta. Ruandában a turistáknak viszonylag könnyebb a dolguk, itt átlag egyórás sétával megtalálhatóak a családok. Ugandában minimum 2-3 óra kemény hegymászásra van szükség, jóval sűrűbb növényzetben, ahonnan nehezebb észrevenni az állatokat.

Az árak meglehetősen borsosak: a látogatás Ruandában 2017-es árak szerint 750, Ugandában pedig 600 dollár (áprilisban, májusban és novemberben 450 dollár). Ennek ellenére az engedélyeket hónapokkal előre lefoglalják, így nem érdemes csak úgy betoppanni a nemzeti parkba. Az is a szűk kínálatot erősíti, hogy néhányan eleve több engedélyt kérnek, ha már rászánják magukat az utazásra. A mi csoportunkban is volt egy amerikai házaspár, akik évek óta álmodoztak arról, hogy közel kerüljenek a gorillákhoz, és nem bízták a véletlenre magukat: öt egymást követő napra vásároltak két-két engedélyt maguknak, és azt is kikönyörögték, hogy öt különböző családot tudjanak felkeresni.

A felfedező túra az esőerdőben már önmagában izgalmas, hiszen ösvények nincsenek, így szúrós gallyak között kell utat vágni. A jó hír az, hogy az engedély birtokában szinte garantált a velük való találkozás, hiszen a nemzeti parkok rádiós adóvevővel felszerelt munkatársai folyamatosan figyelemmel kísérik az állatok mozgását.

Hajnali 5:15-kor szólalt meg a vekker. Máskor bosszúsan magamra húztam volna a takarót és engedélyeztem volna pár perc szundit. De most nem! Energikusan kipattantam az ágyból a vendégház egyszerű kis szobájában, és alig vártam, hogy induljunk.

A túra előtt egy alapos eligazításon kellett részt vennünk. Csak úgy röpködtek az intelmek. Ne menjünk túl közel, ne tüsszentsünk rájuk, ügyes-bajos dolgainkat ne végezzük az erdőben – a gorillák ugyanis nagyon könnyen elkapják az emberi betegségeket. Kerüljük a hosszan tartó szemkontaktust és a vaku használatát. Ha közelít egy gorilla, lassan, óvatosan hátráljunk. A szabályok főleg a gorillákat védték, a vadőrök szerint nekünk kevésbé volt félnivalónk. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis a gorillák igencsak békés jószágok, így ha nem provokáljuk őket, nem támadnak.

A fejtágítás után a látogatókat fittségük alapján osztották fel nyolcfős csoportokra. A legerősebbnek vélt turisták indultak a legmesszebb levő családokhoz, én egy közepes nehézségű túra tagja lettem. Végre nekivágtunk a sűrű erdőnek, ahol a vezetőnk egy bozótvágóval nyeste előttünk az utat.

Még ma is beleborzongok, amikor eszembe jut a pillanat, amikor szemtől szembe találtam magam az első ezüsthátúval. Hiába szólt a kiselőadás a hét méteres távolságról, ha egyszer a gorillák nem vettek részt ezen. Egyszer csak ott bukkant fel egy a közvetlen közelünkben, kíváncsian méregetve kis csapatunkat a bokrok közül. Ráadásul épp ő volt a családfő, Lucky. Ugyancsak pillanatokon belül megdőlt a szabály, hogy ne nézzünk a szemébe, mert azt kihívásnak fogja értékelni. Mégis ki tudná elfordítani a szemét, ha rátekint egy ezüsthátú gorilla?

Tudtam, hogy találkozunk majd, mégis földbe gyökerezett a lábam. Leírhatatlan a látvány, ahogy a sűrű őserdőn áthatoló fény megcsillan egy ezüsthátú hatalmas tömegén. Csakhamar megpillantottuk az egyik anyukát is kétnapos (másfél kilogrammos) bébijével, aztán sorra bújtak elő a kölykök. Mintha tudták volna, milyen ellenállhatatlanok, bújócskát játszottak velünk és előzékenyen pózoltak a kameráknak.

Eleredt az eső, térdig sáros voltam, és kezemet véresre szurkálták a tövisek, de semmi nem számított – ott álltam megbabonázva. Érdekes, hogy félelmet egyáltalán nem éreztem, csak ujjongó örömöt és meghatottságot. Mindig megdöbent az élmény, amikor egy vadállatot nem állatkertben, hanem a természetes közegében látok. De egészen különleges az, amikor egy gorilla szemébe néz az ember, hiszen olyan, mintha tükörbe tekintetnénk: a DNS állományunk 98 százaléka megegyezik.

A gorillák közben nem zavartatták magukat, folyamatosan ettek. Látván csodálkozásunkat, a vadőr elmesélte, hogy naponta 30 kilogramm bambuszt rágcsálnak el, és igyekeznek lédús növényekből kinyerni a folyadékszükségletüket. Arckifejezésekkel, gesztusokkal és kéttucatnyi hangjelzéssel kommunikálnak, mi is kaptunk szép kis ízelítőt a brummogásokból és sipítozásokból. Az egyedeket az orruk mintázata alapján tudják megkülönböztetni a parkőrök, mivel ez a legjellegzetesebb egyedi vonásuk. Minden gorilla nevet is kap, évente egyszer pedig hatalmas keresztelőt tartanak, ez a Kwita Izina, azaz a névadó ceremónia.

A természetvédelem kiemelkedő jelentőségű az országban. Nemcsak a gorillák felkereséséhez, de a vulkánokat és barlangokat felfedező komolyabb túrákhoz is engedélyre van szükség. A bevétel jelentős részét az orvvadászok elleni küzdelemre fordítják. Sajnos számos országban, mint például Kínában még mindig státuszszimbólum a gorillamancsból készült hamutartó, és a parkőrök csapdák tucatjait számolják fel minden hónapban.

Túl hamar elrepült az egy óra. A vezetőnk alig tudott elrángatni minket a mezőről, ahol körénk gyűlt az egész család. De indulni kellett, az ő érdekükben is, hogy ismét vadon élő gorillák lehessenek, szelfibotos, ujjongó turisták nélkül. Magamban elrebegtem egy köszönömöt, és eufórikus társaimmal együtt újfent nekivágtam a sáros, csúszós ösvénynek.

Bár már korábbi afrikai utazásaimon is nagyon élveztem a szabadban látott oroszlánok, zebrák és elefántok látványát, a gorillákkal való szinte katartikus találkozás egyfajta fordulópont volt. Azóta tudatosan keresem azokat a lehetőségeket, amikor az általában csak állatkertben fellelhető szomorú példányok helyett szabadban élő, boldog állatokat látok. Ez volt a fő vezérvonala például egy későbbi alaszkai utamnak, ahol jó pár órát töltöttem medvék társaságában egy nemzeti parkban vagykifejezetten a lemurok miatt utaztam Madagaszkárra. Csodálatos érzés, amikor nem miattunk vannak ketrecbe zárva, hanem vendégként látogathatjuk meg őket természetes lakóhelyükön.

Írta és fényépezte: Kisgyörgy Éva – www.travellina.hu

Medvék és fenyők

Medvék és fenyők

Japánban szerzett tapasztalatok arról tanúskodnak, hogy a természetes erdőkhöz szokott medvék egészen másképp viselkednek a faültetvényekben.

A szem az evolúció tükre

A szem az evolúció tükre

A ma élő kaszáspókok feje tetején egy pár szem figyeli a külvilágot, nemrégiben találtak egy fajt, amelynek azonban embrió korában még négy további szeme is van.

Kertek vendége a vörösbegy

Kertek vendége a vörösbegy

A vidéki és városi kertekben feltűnik, a téli, tél végi napokon egy kecses mozgású, kedves kis madár a vörösbegy (Erithacus rubecula).

Pandák költöznek vissza Kínába

Pandák költöznek vissza Kínába

Tizenhét év után mondott búcsút óriáspanda párjának a madridi állatkert 2024. február 29-én, miután szaporodási szakaszuk befejeztével, legfiatalabb utódaikkal visszatérnek származási országukba, Kínába - tette közzé a hírt az MTI.

Egymás röptét utánozzák a hasonló színű lepkék

Egymás röptét utánozzák a hasonló színű lepkék

A különös magatartás célja az, hogy így még hatékonyabban kerülhessék el a ragadozókat.

National Geographic 2024. februári címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

16 500 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket