Zoltán, Szultána2024. június 23., vasárnap
Természet

Madárlesen a Rhône-deltában

2017.05.24.Máté Viola
National Geographic Magyarország

Három napot töltöttem a Camargue területén, ezen az élettel teli francia vidéken, ahol a Rhône beleömlik a Földközi-tengerbe.

Madárvilága rendkívül gazdag, több mint 400 fajnak ad állandó vagy átmeneti otthont, de a Camargue-ot nemcsak élővilága teszi sokszínűvé. Olyan érzésem támadt, mintha egy festőpalettára csöppentem volna. A provence-i tájra jellemző terrakotta házakat nyugat felé haladva középkori hangulatú városkák váltják fel, miközben a Rhône két ága között fekvő zöldellő ártéren sárga íriszek virítanak, a belső tavak sötétkékek, szürkésfehér sókupacok emelkednek a szalinák partján, és néhol egy algafaj színezi rózsaszínre a vizet.

Első nap a folyó főágának környékét barangoltam be Port-Saint-Louis-du-Rhône-nál. A tengerparton erősen fújt a misztrál, turisták lepték el a fövenyt, és sokan sárkányt eregettek. A kopár, homokos talajon néhány ízeltlábún és sirályon kívül nem sok élőlényt láttam, de kicsit beljebb már megkapaszkodott a növényzet, és a tengertől egyre távolodva összefüggő takaróvá vált, ami kiváló menedéket nyújt a madaraknak. Nagy kolóniákban költenek itt a különböző gázlómadarak.

Kis kócsag

A csalitosban megbúvó egyik tavacskában egy hófehér madárra lettem figyelmes. A kis kócsag, melyet a 19. században még gyakran vadásztak, hogy tollából kalapdíszt készítsenek, most velem mit sem törődve gázolt a vízben, halra lesve. Bóbitáját viccesen felkapta a szél, úgy tűnt, mintha punk frizurája lenne. Egyszer csak szárnyra kapott, hosszú nyakát „s” alakban behúzta, sárga lábát pedig egyenesen hátrafeszítette, és hirtelen eltűnt a szemem elől.

Egy bokron észrevettem egy sárga billegetőt, távolabb mögötte pedig egy nagyobb madárpárt. Hosszú, narancsospiros lábuk volt, barnásszürke tollazatuk, és vékony piros csőrük, amely a vége felé feketébe hajlott. Messze és háttal álltak, mintázatukat nem tudtam jól kivenni, talán valamelyik cankó képviselői lehettek. Tovább sétáltam a köves úton, egy apró ház és melléképületei irányába. Elhagyatottnak tűnt, zöld zsalutáblái zárva voltak. A közelében leszállt egy szürke gém, testtartása ugyanolyan hajlott volt, mint a kis kócsagé. Körbejártam a területet, reménykedve, hátha felbukkan néhány íbisz is, de nem volt szerencsém, pedig a batla egész évben megfigyelhető itt.

Vaccarès-tó

Visszatértem a városba, és a folyó bal partján haladva észak felé vettem az irányt. Salin-de-Giraud határában gyümölcsösök és szántóföldek vonzották az égi szárnyasokat, a Camargue-i rizs májusban szokta kidugni fejét a termékeny földből. Egymást követték a farmok, melyeket Provence-ban mind csak „mas”-nak hívnak, és itt-ott felbukkantak a régióra jellemző vadlovak is. Egészen Arles-ig kocsikáztam. A művészváros főleg gazdag kulturális életéről híres, de a természetkedvelőknek is kiváló úti célpont. A város peremén ágazik ketté a Rhône, hogy aztán körbeölelje ezt a 100 ezer hektár kiterjedésű védett területet, amely nagyjából 10 ezer éve keletkezett, midőn a tenger visszahúzódott. Másnap innen indultam útnak, hogy felfedezzem a Camargue belső vidékét is, a Vaccarès-tó környékét.

A viszonylag sekély tavat csak egy keskeny sáv választja el a Földközi-tengertől. Bár a valaha gazdag ártéri erdők egy része mára eltűnt, a flóra még mindig bővelkedik nádasban, ami a folyónak csak ezen a lassabb, alsó szakaszán található meg. A szűk csatornák mentén vadon nő a gyönyörű sárga nőszirom, amely a francia királyok címerének szimbóluma.

Nőszirom

A Vaccarès-tó fontos pihenőhelye a különböző fajta vadkacsáknak és vándormadaraknak. Évente mintegy 150 ezer egyedet számlálnak meg itt. Az egyik virágos mezőn egy magányos pásztorgémet láttam, fehér ruháját a feje búbján és a mellén halvány narancssárga tollak borították. A levegőben dankasirályok repültek, majd a víz felületét is ellepték. Fejük egészen csokoládébarna volt, de ezt a színt csak a nászidőszakra veszik fel.

Egyre beljebb hatoltam a mocsárvidéken, és a poros úton olyan nyitott dzsipekkel találkoztam, melyek turistákat vittek madárlesre, akárcsak egy afrikai szafarin. A Méjanes birtokról indultak, melynek területén fekete bikák bámultak az arra tévedőre, és a kerítésen néhány tíz méterenként figyelmeztettek is a veszélyre. Eszem ágában sem volt közelíteni a félelmetes húsmonstrumokhoz, de a villanypásztor némileg megnyugtatott.

Nem messze viszont ráleltem arra, amiért ideutaztam. A lápos terület hemzsegett a rózsás flamingóktól. Szinte megállás nélkül élelem után kutattak fejüket a víz alá dugták, és csak annyi időre emelték a felszínre, míg levegőt vettek. Hosszú pálcikalábuk és szárnyuk alsó része sötét rózsaszín volt, míg tollazatuk nagy része halványabb árnyalatú, akárcsak a vattacukor. A flamingó hajlított csőrében a bálnák sziláihoz hasonló, finom lamellák találhatók, melyeken keresztül képes átszűrni az iszapos vizet, hogy tápláléka fennakadjon rajta.

Az egyik tavacska felszínén azt is meg tudtam figyelni, ahogy ez a termetes madár felszáll. Óriás szárnyait kitárta, még a vízben futni kezdett, majd mikor kellő sebességre kapcsolt, felemelkedett, és lábait maga alá húzta, mint egy repülőgép. Lenyűgöző látványt nyújtott a közel másfél méter szárnyfesztávolságú madár a levegőben. A Camargue az egyetlen hely Európában, ahol szaporodik is, nyaranta körülbelül 30 ezerre teszik itteni pédányszámot.

Bütykös hattyú

Gólyatöcs

Egy másik nádasban bütykös hattyúk pihennek. Mögöttük a magas fűszálak között pedig gólyatöcs lépkedett piros pipaszár lábán. Jó pár órát eltöltöttem a Vaccarès-tó és a part menti lagúnák környékén a madarakat csodálva, mozdulataikat figyelve, majd nyugat felé haladva egyszer csak véget ért a földút, és kiértem egy forgalmasabb műútra, amely egyenesen Saintes-Maries-de-la-Mer-be vezetett. A folyó mellékága, a Petit-Rhône, itt torkollik a tengerbe, 38 kilométerrel messzebb a főágnál.

Kirándulásom harmadik napján a Rhône-csatorna vonalát követtem, egészen Aigues-Mortes-ig. Újra láttam a korábban tanulmányozott fajok nagy részét, de ezúttal valami más kötötte le a figyelmemet. A belvíz ezen a környéken ugyanis sok helyen rózsaszín volt, egy mikroalga, a Dunaliella salina adja ezt a színt. A parton pedig kikristályosodott a só, olyan hatást keltve, mintha jégpáncél nőtt volna a homokos fövenyre. Hazafelé tartva még egy madárfajt sikerült lencsevégre kapnom, a fekete-fehér tollú, kékes lábú és kecses testű gulipánt, melynek jellegzetesen felfelé hajlított csőre van, mintha csak beleakadt volna valamibe. Majd élményekkel és rengeteg fotóval gazdagodva hazaindultam, remélve, hogy hamarosan visszatérek, és még több madárfajt fedezek fel.

Írta és fényképezte: Máté Viola

Hozzászólások

Állatok milliói vonulnak át egy alig 30 méter széles hágón

Állatok milliói vonulnak át egy alig 30 méter széles hágón

A Pireneusok csúcsai közt a Bujaruelo-hágó biztosít könnyebb átkelést a csak ezen a ponton átrepülő, évente mintegy 17 millió rovarnak.

Kiderült, miért oly hosszú a zsiráf nyaka

Kiderült, miért oly hosszú a zsiráf nyaka

Az uralkodó elmélet az volt, hogy a hímek közti párharchoz idomult extrém méretűvé a nyak, azonban ezt most megcáfolták.

Az elefántok neveket adnak egymásnak, ahogy mi is

Az elefántok neveket adnak egymásnak, ahogy mi is

Az állatok reagálnak is rá, ha az egymás közt használatos nevüket hallják, még akkor is, ha az ember játssza vissza felvételről.

Madarainkat is fenyegeti a vegyszerhasználat

Madarainkat is fenyegeti a vegyszerhasználat

Ifj. Vasuta Gábor évtizedek óta nem látott foglyot a Dunántúlon.

Ritka növény él ebben a hazai kőfejtőben

Ritka növény él ebben a hazai kőfejtőben

Ifj. Vasuta Gábor egy elhagyott bányánál bukkant egy, hazánkban védett növényfajra.

National Geographic 2024. júniusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlapNational Geographic 2024. májusi címlapNational Geographic 2024. júniusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket