Auguszta, Bertold2024. március 29., péntek
Természet

A természet nem a folyamatos vérengzésről szól

2017.05.25.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

Vallja ezt Gál László természetfilm rendező, aki egyedül járja és filmezi a Kárpátok vad rengetegét. Munkája útmutatóul szolgál az otthon szeretetéről és a természet tiszteletéről.

Régi diáktársam személye mindig is misztikus volt számomra. Laci a Babeș-Bolyai Tudományegyetem ökológus hallgatója. A srác, aki szemben áll a medvével, de nem szereti, ha azt kérdik, fél-e. Miért is szeretné? Ez a dolga, az élete. Régen várt beszélgetésünk már nosztalgiába csapott át kincses Kolozsvár romkocsmájában.

Egyedül jársz, kelsz. Biztos egy kaland az életed. Gondolom, vannak jó sztorik a tarsolyodban.
Akadhat olyan ember, akinek talán nagy sztori az, hogy három-négy éjszakát kinn kell aludni függőágyon, vagy az, hogy a hajnali sötétben, csendben kell kelni és világítás nélkül eljutni oda, ahol az állatok vannak. Egész nap mászkálsz a hegyekben. Alszol két-három órát, s újra kelsz, mert menni kell tovább. El lehet mondani, milyen kemény legény vagyok. De ez nekem így természetes.

Egyszer egy medvebarlangban akartam filmezni. Előtte három hétig jártam oda. Figyeltem az anyamedve szokásait úgy, hogy tudja nyugodtan élni az életét. A nap során volt egy óra, amikor elment a barlangtól, akkor odamentem, felvettem pár másodpercet a bocsokról, s húztam is el a csíkot.

Azért mégsem néz mindenki egyedül szembe egy medvével.
Igen, egyszer szinte felkergetett a fára. Fotócsapdát (mozgásérzékelővel ellátott, éjszakai filmezésre használt kamera – szerk.) szerettem volna felszerelni. A baj ott kezdődött, hogy az ilyen kamerának csak húszméteres a hatótávolsága. A barlang előtt friss nyomok voltak. Tudtam, hogy az anyamedve bent van a bocsokkal. Sokat gondolkodtam, menjek-e vagy ne. Éreztem, hogy a medve is tudja, hogy én ott vagyok. Eldöntöttem, egye fene, mégis megpróbálom. Kezdtem kötözni a kamerát a fához, mikor megjelent a medve a barlang szájánál. Meglátott s úgy robbant ki onnan felém, mint az ágyúgolyó.

Hogy menekültél meg?
Ott álltam tíz méterre a medvétől. Kezemben a medvespray, és már éppen akartam a fára mászni. Néztem, hogy mit csináljak. Használjam a sprayt, vagy lépjek fel a fára. Szerencsémre a bocs is kijött és elrohant az ellentétes irányba. Mikor a kicsi eltűnt, az anyja helyettem a bocs felé vette az irányt. Nekem meg nem kellett fára mászni és így beállítottam a fotócsapdát s tovább álltam. Ezután kezdtem csak el reszketni s feldolgozni, hogy mi is történt velem. Olyan közel volt a medve, hogy még most is élénken fel tudom idézni, ahogyan belelátok a szemébe. Szerencsére, megtanultam, hogy vészhelyzetekben ne hagyjam eluralkodni magamon a félelmet.

Honnan jött az ötlet, hogy filmezz kint a hegyekben?
Annak idején, egy kisfilmes géppel, magamnak kezdtem el fotózni. Csak azért, hogy a túrákról megmaradjanak az emlékek. Egyszer, egy barátommal siketfajd dürgésre készültünk, viszont a gépemmel a hangot nem lehetett megörökíteni, pedig a dürgésnél ez a legfontosabb. Hirtelen felindulásból fogtam magam, s megvettem az első kamerámat. Utána nagyon sokat filmeztem vele, a felvételeket pedig összevágogattam és készítettem néhány filmecskét. Ezeket az ismerőseim megnézték és érdekesnek tartották. Bíztatásukra feltöltöttem az internetre. Így figyelt fel rá a National Geographic is. Ők pedig megkerestek egy nagyragadozó felméréssel. Egyéves támogatást kaptam tőlük nagyragadozók filmezésére és felmérésére. Emiatt hoztuk létre a Transylvanian Wildlife Project Egyesületet, amelynek jelenleg hat tagja van. Én foglalkozom filmezéssel, de van dizájnerünk, fotósunk, túravezetőnk és állatorvosunk is.

Min dolgozol most éppen?
Egy dokumentumfilm sorozatot készítek, a négy évszakra leosztva. A forgatás, vágás során sokat tanultam. A különbség nagyon látszik az első és a későbbi filmkockák között. Most még a tavaszi rész van hátra. Ezt kell befejeznem. A harmadik rész, most bekerült a Gödöllői Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. Erdei élet a címe. 2017. május 26. és 28. között vetítik a fesztiválon, illetve Magyarország és Románia kilenc másik városában.

Mi a célod a filmjeiddel?
Ha már dolgozom a filmekkel, szeretném megmutatni azt az értéket az élővilágban, amink van. Sokan látnak borzot a tévében, s nem tudják, hogy él nálunk. Találkoztam olyan emberekkel, akik szerint, ha az őz felnő, szarvas lesz belőle. Meg kellene mutatni, milyen is a természet valójában. Van itt egy világ, ami párhuzamosan létezik velünk, mert nem vesszük a fáradtságot, hogy megismerjük. Az itt élőknek rá kellene jönni, hogy nem kell külföldre menni ahhoz, hogy valami szépet lássunk.
A hitelességgel van a legnagyobb probléma. A nagy filmgyárak havonta adnak ki egy-két filmet. Van stábjuk. Külön emberük arra, hogy megírja a dramaturgiát, a forgatókönyvet, foglalkozzon az emlősökkel, értsen a madarakhoz. Konkrét eseteket tudok arról, hogy amikor medvét jöttek filmezni, a vadonbeli jelenet nem jött össze, ezért átmentek egy vadásztársasághoz. A beetetett állatokat lesből filmezték, s mint a vadállat természetes viselkedése került be a filmbe. Az ilyen filmeseknek vajmi kevés közük van az állatokhoz.

Téged is kerestek már?
Több ízben is! Megkértek, hogy mutassam meg azt, amit én filmezek. Hoztak magukkal egy tíz kilós állványt, s egy ugyanakkora kamerát. Ehhez kell minimum két ember, s egy nyolcvan literes hátizsák. Szépen megvártam, amíg mindent előszedtek, s felszereltek, ezután megkérdezték, hogy hol vannak az őzek. Mondanom sem kell, azok addigra már rég messze jártak.

Meglepődnek ilyenkor?
Nem értik, hogy nem tudom megmutatni azt, amit én filmezek. Én néhány másodpercért napokig járok. Becserkélem az állatot. Követem ürülék, szag, vagy fennakadt szőr nyomán.  Mikor ott van előttem, úgy próbálok közeledni hozzá, hogy ne lásson, és ne érezzen. Ezt hogy csinálod meg egy csapat stábbal a hátad mögött? Nekem életforma, a filmezés, míg a profik ebből élnek. A nézőt pedig nem érdekli, hogyan készült a film. Ő izgalmat és szórakozást vár.

Ezzel szemben a te filmjeid?
Az én filmjeim a valóságot mutatják. Nyugodtak és egyszerűek. Az emberek ülnek előtte s várják, hogy mikor történik már valami. Nem nagyon tudnak mit kezdeni vele, ha nem történik benne semmi izgalom. De azért csak meg kell mutatni, hogy a természet nem a folyamatos vérengzésről szól. Látszik, hogy tényleg ott vagyok, s a medve tényleg odajön, megnéz s tovább áll. Nincs vérengzés, nincs öldöklés, csak tovább ballag.

Említetted a fajdkakasokat, van érdekes történeted?
A dürgésről azt kell tudni, hogy a hímek sajátos hanggal próbálják magukra vonni tojók figyelmét. A kakasok a földön dürögnek, s a tyúkok fentről a fákról választják maguknak a partnert. A tojó fent őrszemként áll. Minden mozgást észlel. Ez jó, mert a hímek nem biztos, hogy észrevennének egy ragadozót. Hasra feküdtem, s pár ágat tettem magamra, hogy ne lássanak. Filmeztem, mikor két kakas elkezdte kergetni egymást. Trappoltak körülöttem. Ilyenkor mozdulatlanul kell ülnöm. Nem forgolódhatok. Egyszer a hátam mögött éreztem, hogy simán keresztülesnek a lábamon, s szaladnak tovább. Azt hitték egy faág vagyok.

Meddig fogod még a természetet filmezni?
Ha nem is főfoglalkozásként, de hobbiként amíg csak tehetem.

Az interjút lejegyezte: Györfy Borbála
A fotókat Gál László készítette


Rakoncátlan makákók Thaiföldön

Rakoncátlan makákók Thaiföldön

A thaiföldi Lop Buri tartományban külön rendőri egységet állítottak fel a rosszul viselkedő makákók ellen - tette közzé a hírt az MTI.

Csak ön után!

Csak ön után!

Gesztusokkal kommunikál a mi széncinegénk távol-keleti rokona, a japán széncinege.

A tavaszi meleg idővel a kullancsok is megjelennek

A tavaszi meleg idővel a kullancsok is megjelennek

A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - tette közzé a HUN-REN Ökológiai Központ közleményét az MTI.

Egyre korábban érkezik a kiscicaszezon

Egyre korábban érkezik a kiscicaszezon

Az állatmentők tapasztalatai alapján egyre korábban kezdenek születni a kiscicák, és egyre hosszabb időn át tart a szezon.

Az evolúció előretolt bástyája, az Aldabra-atoll

Az evolúció előretolt bástyája, az Aldabra-atoll

Az UNESCO Világörökség védelmét élvező sziget különleges körülményeket biztosít az itt élő állatok számára.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket