Ferenc, Olívia2023. december 03., vasárnap
Természet

Meseszép tájak, felejthetetlen pillanatok, nyertes fotók

2017.09.06.Erdélyi Ilona
National Geographic Magyarország

Lezárult a Magyar Turisztikai Ügynökség és National Geographic magazin közös fotópályázata. A szakmai zsűri az alábbi négy képet ítélte a kategóriák legjobbjának.

A „Fedezd fel! – Éld át! – Fotózd le!” címmel meghirdetett pályázat célja volt, hogy a résztvevők képekben meséljenek hazánk sokszínűségéről, tájairól, településeiről, az itt élőkről – és persze saját magukról.

A pályázat résztvevői két kategóriában adhatták be munkájukat 2017. július 11. és 2017. augusztus 15. között. A Magyaroszág mozgásban c. kategóriába mobileszközzel készült képeket vártak a kiírók. Olyan élményfotókat, szelfiket, amelyek, felejthetetlen hazai helyekről, emlékezetes pillanatokról, ország-világgal megosztani vágyott emlékekről készültek. A másik, Magyarország Tablója címet viselő kategóriába hazánk felfedezésre váró kincseiről, turisztikai szempontból is izgalmas, festői régióiról, településeiről, látnivalóiról kellett a résztvevőknek fényképeket beküldeniük.

A pályázaton 930 fő vett részt, akik a két kategóriába összesen  2928 képet küldtek be. A Magyarország mozgásban kategóriába 1492, a Magyarország tablójához pedig 1436 fotó érkezett.

A zsűri, nehéz helyzetben volt, hiszen szép számmal érkeztek figyelemre méltó pályamunkák. Ahogy Ladányi Tamás asztrofotográfus, a szakmai zsűri egyik tagja mondta: „A beérkezett anyag mennyiségét és minőségét tekintve a verseny sikeresnek mondható és maximálisan elérte a célját; kaptunk képeket az utca emberétől és elismert fotográfusoktól is. A közel háromezer fotó széles vertikumot jelentett a zsűri számára, hogy mindkét kategóriából azokat a képeket válogassuk ki, amelyek minősége a verseny rangját mutatja.”

MAGYARORSZÁG TABLÓJA – ÉPÍTETT TÁJ
Orbán Péter: Téli mese
Péter 2014 telén kaptatott föl a sümegi Fehér-kövekhez, hogy onnan fotózza a naplementét. Mint írja, csalódottan kellett távoznia a helyszínről, nem volt szerencséje a felhőkkel. Amikor hazafelé átázva-dideregve kiért az erdőből, a képen látható csoda fogadta. Három expozíciót készített, és ezeket utólag egyesítette számítógépen.

MAGYARORSZÁG TABLÓJA – TERMÉSZETI TÁJ
Gyárfás-Tóth Gábor: Reggel a fennsíkon
A fotó egy késő őszi fagyos reggelen készült a Bükk-fennsíkon.

Mobileszközeinkkel ma már számolatlanul kattintunk, és bizony sokszor épp így sikerül megragadni az adott pillanat megismételhetetlen eseményét. Ezt bizonyítják a Mozgásban kategória beérkezett fotói is.
„Az előzetes várakozásainknak megfelelően, megmutatkozott, hogy a mobil eszközök ma már széles körben kiterjesztik a fototechnika lehetőségeit, nevükhöz méltóan elsősorban a mobilitásukkal. Amennyiben ezen eszközök lehetőségeit jól használjuk, valóban elcsíphetünk velük olyan pillanatokat, melyekre menetrendszerűen nem tudnánk felkészülni. De akkor és ott, kéznél van a kamerával ellátott okos telefon.” – tudtuk meg Ladányi Tamástól.

Az asztrofotóst természetesen örömmel töltötte le, hogy számos olyan kép született, amelyek az éjszaka hangulatát tükrözték; esti kivilágítással, alkonyati színekkel, csillagokkal, Tejúttal. Még azt is elárulta, melyik kép nyerte el tetszését: „Nekem személyes kedvencem a sümegi várat ábrázoló kép lett, ami a címéhez méltóan valóban egy téli mese hangulatát idézi meg. A szolid díszkivilágításban tündöklő vár, a város külterületén sorakozó házak, a szórt fényben derengő havas táj és a fátyolfelhős, vöröslő égbolt nagyszerű kompozíciós és színi összhatást jelentett számomra.”

Pályi Zsófia, fotóriporter, a zsűri másik tagja is örvendetesnek találta a beérkezett képek változatosságát, bár természetesen voltak populáris helyszínek, mint a Balaton vagy a Dunakanyar. A fotográfus képválasztási szempontjait is megosztotta velünk: „A győztes képek kiválasztásánál fontos volt számomra, hogy sokféle megközelítést díjazzunk. Van olyan fénykép, ami visszafogottságával ért el pozitív hatást, míg egy másik a spontaneitásával és lendületességével győzte meg a zsűrit, de egy jól megválasztott perspektíva is el tudott repíteni minket egy mesebeli tájra és nem utolsó sorban örültünk a játékosságnak is.”


MAGYARORSZÁG MOZGÁSBAN – PILLANAT
Dánél Csaba: Vízvarázs
Csabáék egy csodálatos napot töltöttek Budapesten, a Palatinuson. A strand megannyi programmal várja vendégeit; az egyik legnépszerűbb a vízi fitneszedzés. A kategóriagyőztes élményfotó habok és lelkes testgyakorlók között született, központi alakja a fotós, Csaba egyik barátja.


MAGYARORSZÁG MOZGÁSBAN – EMBER
Szűcs Péter: Ketten, meg a Girardi kalap
A helyszín: Mándok, közelebbről a faluvégi vendégház. Az önfeledt pillanat kulcsa pedig, hogy az egyik főszereplő, Klárika néni váratlanul kölcsönkérte a másik főszereplő Girardi kalapját. Klárika tősgyökeres mándoki, két gyermek édesanyja, hat unoka nagymamája.

A természetfotós szemszögéből értékelte a pályaműveket Potyó Imre, ökológus természetfotográfus, a zsűri harmadik tagja, aki a képek értékelése folyamán a következő szempontokat követte: „Számomra a kiváló fotó legyen egyedi, vagyis témájában és megvalósításában is mutasson újdonságot, legyen megismételhetetlen, valamint technikailag tökéletes.”
Bár a fotográfus egyik kedvenc képe nem került a győztesek közé, úgy gondolja: „a pályázat kiírásának, illetve céljainak szempontjait figyelembe véve a Sümegi-vár alkonyati, szívet melengető téli hangulata, a Bükk-fennsík egészen varázslatos zúzmarás, ködfelhős, késő őszi tájképe fotográfiai kvalitást hordoz és valóban utazásra inspirál. Jó volt látni, hogy a víz és a vidámság is megjelent a képeken.”

A győztes fotók elismerésképpen bekerültek a National Geographic magazinba, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség belföldi úti célokat népszerűsítő kampányába. Alkotójuk jutalma exkluzív üdülést tartalmazó ajándékcsomag.

Az orchidea manók vitorlázóbajnokok

Az orchidea manók vitorlázóbajnokok

A virágra hasonlító imádkozósáska nemcsak utánzóművész, de egy új kutatás szerint vitorlázásban is rendkívüli képességekkel rendelkezik.

Méreg várhatja egy kancsóka látogatóit

Méreg várhatja egy kancsóka látogatóit

Egy új kutatás szerint az egyik kancsóka olyan nektárt állít elő a rovarok csalogatására, amelyben igen hatékony idegméreg van.

Minden kontinensen értik a madarak egymás riasztását

Minden kontinensen értik a madarak egymás riasztását

Egyes madárfajok amolyan őrszemként figyelik a környezetet és elsőként adnak ki riasztást, ha ragadozó közelít.

Erdőtüzek és farkasok Kaliforniában

Erdőtüzek és farkasok Kaliforniában

A kaliforniai erdőtüzek kapcsán szinte kizárólag a negatív hatásokról hallunk, azonban úgy tűnik, van, amiben pozitív.

Nagyobb agyuk van a városlakó méheknek

Nagyobb agyuk van a városlakó méheknek

Az agyméret nemcsak az emlősök körében jelzésértékű, hanem a rovaroknál is: nagyobb aggyal könnyebb a környezethez alkalmazkodni.

National Geographic 2023. novemberi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket