György, Fidél, Debóra2024. április 24., szerda
Természet

A Kotori-öböl kincsei

2017.10.16.Sáfár Zsófia
National Geographic Magyarország

Hajókirándulásunk során megismertük azokat a nevezetességeket és értékes műemlékeket, melyek miatt Kotort méltán emlegetik az Adria-part egyik gyöngyszemeként.

Kilátás Perastra a Szirti Madonnáról
Fotó: Andrew Williams

Természeti és kultúrtörténeti értékeinek köszönhetően Kotor egyike az UNESCO Világörökségi Listáján szereplő 1052 helyszínnek. Az elmúlt években azonban a régió rengeteg világutazó bakancslistájára is felkerült, a turisták miatt pedig egyre több szálláshelyre és építkezésre van szükség, ezért veszélybe került a város világörökségi státusza.

A középkori romok alatt és az óváros mellett egyre több szálloda is helyet kapott
Fotó: Képiró Anikó

A Kotori-öböl az Adriai-tenger déli részének legnagyobb természetes öble és a legdélebben fekvő európai fjord, amit a világ egyik legkiválóbb természetes kikötőjének is tartanak. A legenda szerint 809-ben egy hajó erre szállította Szent Tripum 3. századi vértanú holttestét, majd a hirtelen támadt vihar elől a legénység az öböl nyugodt vizeire hajózva keresett menedéket. Mivel az öbölből nem sikerült kiutat találniuk, a helyi lakosok tanácsára otthagyták a szent földi maradványait. A helyiek megígérték, hogy védőszentjükként és megváltójukként fogják tisztelni a relikviát, és akkor Szent Tripum majd kisegíti a hajót az öbölből. Így is történt: ígéretüket betartva a helyiek a szent testének méltó helyet biztosítottak a gyönyörű román stílusú Szt. Tripun katedrális megépítésével, amely a mai napig a Földközi-tenger egyik legszebb középkori épülete.

A Szent Tripun katedrális tornyai
Fotó: Szilvási Csaba

Fotó: Andrew Williams

Keskeny sikátoraival és apró tereivel, ízlésesen kialakított kapuival és lépcsőivel, a várfalakkal, valamint a gazdag családok palotáival igazi középkori hangulatot idéz Kotor óvárosa. A három kapu bármelyikén lépünk be, a macskaköves úton haladva – és minden sarkon egy-egy sziesztázó macskára bukkanva – egyszer csak a híres székesegyháznál fogunk kikötni.

Itt található az 8. században épült toronyóra is, mely enyhén megdőlt az 1979-es földrengés következtében. Az óváros súlyos károkat szenvedett, ugyanis a rengés epicentruma csak néhány kilométerre volt Kotortól. Azóta az egész történelmi központban komplex felújításokat végeztek, beleértve a vízvezetékek és a csatornák cseréjét is.

Érdemes egy sétát tenni a Tengerészeti Múzeumban is, amelynek a 18. századi Grgurin palota ad helyet. Városok alaprajzai, hajómodellek, tengerészeti térképek, tőrök, pisztolyok, első és második világháborús emlékek; van mit bemutatni ebben a múzeumban, hiszen Kotor rendelkezik az adriai tengerpart ezen szakaszán a legrégebbi tengerhajózási hagyományokkal. A tengerészek a mai napig őrzik a céh ősi hagyományait, például van egy jellegzetes táncuk is, a Bokelisko kolo, amit gyakran előadnak a hozzáillő díszes ruhákba öltözve.

Tengerészeti Múzeum
Fotó: Szilvási Csaba

Kotor talán legautentikusabb eleme és az európai erődépítészet egyedülálló példája maga az óvárost övező várfal, melyet a török veszedelem idején építhettek, és ennek köszönhetően az összes támadás sikertelenül végződött. A közel 5 kilométer hosszú, 3-10 méter széles és helyenként 20 méter magas védmű felkúszik a sziklák közé, egészen a Sveti Ivan-erődítményig. Fárasztó, de megéri felgyalogolni a tengerszint felett 260 méter magasan álló erődig, innen ugyanis belátni az egész öbölt a szétnyíló hegységekkel, a kikötőbe érkező hajókkal és Kotor óvárosával együtt, a nyári estéken pedig a várfalat is végig kivilágítják és nem mindennapi panoráma tárul elénk. A Lovćeni Nemzeti Parkot egy 18 kilométer hosszú kanyargós, meredek úton lehet megközelíteni.

A Kotor-régió legnépszerűbb, festői szépségű városkája Perast, ahol a világon elsőként működött magán tengerésziskola; ide küldte tanulmányútra az arra érdemes matrózinasokat I. Péter orosz cár is. Perast kikötőjéből az öböl két aprócska szigetének egyikére, a Szirti Madonnára is át lehet hajózni. A Gospa od Skrpjelát – melynek megkapó látványa a képeslapokról is rendszeresen visszaköszön – a Madonna tisztelői kövenként hordták össze 250 éven keresztül. Eredetileg itt csak egy szikla emelkedett ki a vízből, ma egy 1630-ban épült barokk templom áll, melynek ablakait egykor lőréseknek is használták. A kőhordás hagyományát a mai napig minden év júliusában felidézik a helyiek: a templom búcsújakor tartott Fasinada fesztiválon az ünneplők köveket dobálnak a tengerbe, hogy egyre bővítsék a szigetet és ezzel biztosítsák a templomban látható Madonna-ikon fennmaradását.

A Szirti Madonna templom
Fotó: Képiró Anikó

A másik sziget, Sveti Dorde egy természetes képződmény, ami a perasti polgárok temetkezési helyeként szolgált. „A halott kapitány szigetének” is nevezik, mivel egy legenda szerint egy francia katona Perastot célzó ágyúlövéseivel véletlenül szerelmét is megölte, ezért öngyilkos lett. Állítólag ez a szomorú történet ihlette meg Arnold Böcklin svájci szimbolista művészt, hogy megfesse A holtak szigete című remekművét.

Kilátás Perastra és a Sveti Dorde szigetre a Szirti Madonnáról
Fotó: Andrew Williams

A kirándulás során egy eldugott természeti csodánál, a Kék barlangnál is kikötöttünk, amelynek különlegessége, hogy a beszűrődő, és a falakról visszatükröződő napfény káprázatos azúr kékre színezi a tengervizet. A nem olyan régen még érintetlen képződmény különleges látványa miatt egy-kettőre turisztikai termék lett, legalábbis erről árulkodott a hajókról a vízbe ugráló és önfeledten lubickoló embertömeg.

A Kék-barlang egy szeglete
Fotó: Sáfár-Williams Zsófia

Errefelé több hidegháborús hajóroncsot látni a partokon vagy a víz mélyén, és mint azt hajóskapitányunktól megtudtuk, a közelben találhatók a néhai jugoszláv elnök, Tito földalatti városai. A ma Horvátországhoz tartozó Vis szigete 1992-ig elzárt terület volt, melynek gyomrában katonai támaszpont és rakéta-irányítóközpont működött. Ezek maradványai ma is látogathatók, a sziget vezetői azonban azt tervezik, hogy az egykori katonai objektumokat szállodákká és apartmanokká alakítják.

Vis szigetének gyomrába vezető alagút
Fotó: Andrew Williams


Megszületett a 250. kaliforniai kondor fióka

Megszületett a 250. kaliforniai kondor fióka

A San Diegó-i Állatkert szaporító programjának hála úgy tűnik, sikerül megóvni a kihalás szélére sodródott fajt.

Csalfa cinegék és sikeres apák

Csalfa cinegék és sikeres apák

A fiatalabb kék cinege hímek szaporodási sikerét akadályozzák idősebb vetélytársaik.

Hamarabb kezdődött idén a poloskainvázió

Hamarabb kezdődött idén a poloskainvázió

Sokan megfigyelhették, hogy idén mintha korábban ébrednének az inváziós ázsiai márványospoloskák.

Krokodilra vadászó tigriseket vettek videóra

Krokodilra vadászó tigriseket vettek videóra

Kevés tigris van, amely képes krokodilokat elejteni.

Ezt tegyük, ha madárfiókára bukkanunk

Ezt tegyük, ha madárfiókára bukkanunk

Hamarosan kezdődik a madárfiókák tömeges fészekelhagyási szezonja, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület emiatt adott ki közleményt.

National Geographic 2024. áprilisi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

15 900 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlapNational Geographic 2024. áprilisi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket